Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden är sedan tidigare ett av Magdalena Anderssons prioriterade område. Under Socialdemokraternas dag i Almedalen specificerade hon hur det ska gå till att förbjuda vinster i skolan.
Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden är sedan tidigare ett av Magdalena Anderssons prioriterade område. Under Socialdemokraternas dag i Almedalen specificerade hon hur det ska gå till att förbjuda vinster i skolan. Bild: Anders Ylander

Att få bort vinsterna ur skolan kommer inte bli lätt

Socialdemokraterna har väljarna med sig när de kräver vinstförbud i skolan. Men är det en valvinnarfråga? Och framförallt: hur ska det gå till? Politikerna har – med god hjälp av gamla politiker – byggt in oss i ett system som visat sig svårt att komma ur.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Två av tre väljare tycker att det är en god idé att förbjuda vinster i välfärden. Bara var femte väljare tycker att det är en dålig idé. Och enligt SOM-institutets siffror blir väljarna bara mer skeptiska till vinstuttag för varje år.

Ända sedan hon tillträdde som partiledare har Magdalena Andersson pekat ut vinstjakten i välfärden som ett av sina tre prioriterade områden. Att partiet är emot vinstuttag i skolan är inget nytt. Försök att införa begränsningar har redan gjorts – och misslyckats.

Vill gå ännu längre

På en stekhet skolgård på Almedalens första dag höjde Magdalena Andersson tonläget ytterligare. I stället för att begränsa vinsterna vill man nu förbjuda dem helt.

ANNONS

En ny utredning ska tillsättas. En tidigare har redan förkastats av riksdagen.

Ett annat problem är att det inte är så enkelt.

Så: vad är egentligen problemet? Varför kan politikerna inte ge väljarna det de vill ha?

Det enkla svaret är att för få vill det. I dagsläget finns det ingen riksdagsmajoritet för ett vinstförbud. Socialdemokraternas utspel är förstås ett sätt att försöka vinna valet genom att gå fram i en fråga där man vet att man har väljarna med sig.

I vilken mån det lyckas återstår att se.

Kan flytta runt pengar

Ett annat problem är att det inte är så enkelt. De stora skolkoncernerna, som för övrigt också samlar flest elever – en tredjedel av alla friskolor tillhör något av de sju största bolagen – är så stora att de kan bolla runt pengar och kringgå vinstbegränsningar. En del äger skollokalerna och kan lägga dem i annat bolag och höja hyran. Andra driver skolmaten i ett separat bolag och kan plötsligt höja priset på lunchen.

De skolor som provocerar Socialdemokraterna mest är de som är svårast att komma åt. Därför ingår det i den nya utredningens direktiv att "särskilt överväga hur det kan säkerställas att förbudet inte kringgås”. I klartext handlar det om att täppa till alla sedan tidigare kända luckor om plötsligt höjda hyror eller dyrare skolmat.

ANNONS

Det är möjligt att utredningen kommer fram till att det helt enkelt inte går att driva skolor i aktiebolagsform. Vad som händer då är oklart. Utredningen ska också titta på hur befintliga aktörer ska kunna ”ställa om sin verksamhet” till de nya förutsättningarna.

Utmanar mäktiga intressen

Redan på sin presskonferens på söndagseftermiddagen konstaterade Magdalena Andersson att Socialdemokraterna nu utmanar mäktiga ekonomiska intressen, företrädda av mängder av tunga lobbyister. Och det hann inte gå många minuter innan en av dem twittrade om att ett vinststopp skulle göra att skolor i aktiebolagsform skulle tvingas stänga.

Vem var då detta som redan innan utredningen börjat arbeta såg så negativa konsekvenser av utspelet? Jo, Stefan Stern, kommunikationsansvarig Nordstjernan och Senior Advisor Wallenberg Foundations AB – och tidigare nära medarbetare till Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin.

Över 400 000 barn går i dag i en friskola. Av de fristående gymnasieskolorna drivs 90 procent i aktiebolagsform. För grundskolorna är motsvarande siffra 60 procent.

Systemet med skolor drivna i aktiebolagsform och vinstutdelning är unikt för Sverige. Socialdemokraterna som nu försöker hitta vägar att montera ned systemet har inte bara varit med och byggt upp det – det finns också gott om gamla socialdemokrater, som Stefan Stern, som kan det politiska systemet utan och innan, som kommer att göra allt för att se till att det behålls som det är.

ANNONS

LÄS MER:Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

LÄS MER:Statsministern: ”Vi utvisar inte svenska medborgare”

LÄS MER:Därför väljer Göteborg bort Almedalen

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS