Att Alf Svensson dök upp säger väldigt mycket om KD:s kris

Ebba Busch Thor höll Almedalsveckans hittills längsta tal. Ändå hände det mest intressanta redan innan hon gick upp på scenen. För inget kan väl illustrera hur djup partiets kris är tydligare än att Alf Svensson agerade förband.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Alf Svensson var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år, byggde upp partiet och ledde det in i riksdagen. När han stod på höjden av sin popularitet, i valet 1998, röstade 12 procent på partiet.

För KD-väljarna är han näst intill ett monument.

Sedan han lämnade partiledarposten 2004 har han haft uppdrag, funnits i bakgrunden – men inte på den stora scenen. Att en gammal partiledare finns med på första raden i publiken i Almedalen är verkligen inte ovanligt. Att de går upp scenen är en annan sak.

KD måste göra precis allt

Så när Alf Svensson dyker upp för att ge Ebba Busch Thor sitt stöd så handlar det bara om en sak: att krisen är så djup att partiet måste göra precis allt.

ANNONS

När Ebba Busch Thor tog över som partiledare våren 2015 var förhoppningen att hon skulle modernisera partiet och locka nya väljare. Eftersom det gamla väljarunderlaget med knapp nöd räckte för en riksdagsplats – partiet har kommit in med hjälp av stödröster i alla val utom två – var också planen att hitta en ny position i svensk politik. Strax till höger om Moderaterna, som hade rört sig mot mitten under Fredrik Reinfeldt, tyckte man sig se en ledig plats.

Men så bytte Moderaterna kurs och den position man trott sig hittat fanns inte längre kvar.

Ingenting har hjälpt

Sedan dess har partiet varit ute på något av en ökenvandring. Bytt kurs. Testat nya frågor. Men det har inte hjälpt. Istället ligger Kristdemokraterna i dag snarare under tre än fyra procent i opinionsmätningarna.

Nu tycks man vara tillbaka där man var när Göran Hägglund lämnade partiledarposten, och det är faktiskt ett problem i sig. I sitt tal i Almedalen talade Ebba Busch Thor om sjukvård och äldrefrågor – och mantrat hon upprepade var "Man ska kunna lita på Sverige".

Risken är att den som lyssnar funderar på om det går att lita på Ebba Busch Thor.

Är det verkligen det här hon tycker? Är det här verkligen partiets inriktning och profil? Vad hände med de tuffare tagen?

ANNONS

Det känns som en träningsmatch

Att det är sjukvården partiet sätter sitt hopp till framgick också tidigare på dagen, då Ebba Busch Thor presenterade ett förslag för att få ned vårdköerna. Eftersom köerna blir längre över sommaren, då personalen har semester, föreslår partiet att vårdpersonal som väljer att förlägga sin semester på annan tid på året ska för 50 procent högre lön.

Nu är det inte helt lätt att begripa hur det ska kunna göra så mycket mer än att jämna ut köerna under året. Nästan lika svårt är det att förstå hur ett treprocentsparti ska kunna göra verklighet av förslaget.

Det är nästan så att alltihopa känns som en träningsmatch: visst, det är en riktig partiledare som står där. Och visst, hon presenterar ett riktigt förslag. Men är det av minsta betydelse?

Störst jubel: Fick Ebba Busch Thor när hon utmanade Stefan Löfven och hans tal om att valet är en folkomröstning om välfärden: "Jag säger: gärna för mig. Bring it on!"

Opinionsläget: I den senaste Sifomätningen uppgav 2.4 procent att de skulle rösta på Kristdemokraterna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 4,6 procent.

Publik: 900 personer.

ANNONS