Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aztra Zenecas vaccin går under namnet AZD1222. Bilden är från ett vaccin som testas på The National Primate Research Center, Bangkok, Thailand. Bild: Sakchai Lalit

Astra Zeneca återupptar test av coronavaccin

Efter ett oplanerat stopp fortsätter Astra Zeneca med testerna av sitt covid-19-vaccin på The Oxford University, uppger CNN. Bolaget är ett av flera stora läkemedelsbolag som förväntas leverera ett coronavaccin under kommande år.

Det var i veckan som meddelandet kom att den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca stoppat tredje fasen av de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin. Anledningen var att en försöksperson i Storbritannien hade drabbats av en möjligen oförklarlig sjukdom.

I ett kommenterande mejl till nyhetsbyrån TT skrev företaget då:

"Det handlar om en rutinåtgärd som vidtas när det finns en potentiellt oförklarlig sjukdom inom en klinisk studie, för att säkerställa att vi upprätthåller studiens integritet. I stora studier kan sjukdomar inträffa slumpmässigt, och för att kontrollera detta noggrant granskas sådana händelser oberoende", kommenterade företaget i ett mejl.

LÄS MER: Astra Zeneca pausar vaccintest

Samarbete med universitetet

Vaccinet tas fram i samarbete med The Oxford University, där forskare arbetar med att ta fram vaccinet. Enligt CNN uppger universitetet inte exakt när studierna ska återupptas. CNN uppger att 18 000 personer hittills har ingått i dessa.

Enligt CNN uppger universitetet i ett uttalande, liksom Astra Zeneca tidigare, att det är förväntat att några deltagare blir sjuka i så stora studier och att ”varje fall måste utvärderas noggrant för att säkerställa en noggrann bedömning av säkerheten”.

EU-kommissionen har kommit överens med Astra Zeneca om ett köp av 300 miljoner doser av bolagets covid-19-vaccin som kan bli 400 miljoner, då avtalet även innehåller en option på köp av ytterligare 100 miljoner doser.

Sverige är ett av de länder som kommer få ta del av dessa vaccindoser, eftersom EU sköter upphandlingen för unionens alla 27 medlemsländer. Sverige ska få åtta miljoner av dessa doser, vilket räknas räcka till cirka fyra miljoner svenskar.

LÄS MER: Ny studie: Ryska coronavaccinet fungerar

Totalt 50 000 kommer att ingå i testet

Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi, skulle börja testas i augusti i USA. Alla dessa har ännu inte inlett sina tester. Totalt kommer då närmare 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

Astra Zenecas förhoppning var tidigare att resultaten från fas 3-studien skulle vara färdiga senare i år.

Den drabbade försökspersonen väntas återhämta sig, uppgavs tidigare i Astra Zenecas uttalande i samband med stoppet.

LÄS MER: Regeringen om Sveriges vaccinstrategi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.