Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilder från "Monster park – Dino world", "Angry birds AR - Isle of pigs" samt Postnord-appen. Sök på AR i din appaffär så hittar du flera. Bild: Kollage: Eva Wieselgren

Eva Wieselgren: Appar som gör verkligheten lite roligare

Om verkligheten är trist kan du göra den mer spännande med en AR-app. Sätt en Tyrannosaurus i köket. Och snart kan du få hemmet invaderat av gröna grisar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

AR står för augmented reality, förstärkt verklighet. Det är inget nytt påfund. När vi ser en simtävling på tv och tiden visas i realtid rutan under loppet är det en sorts AR. Ny information läggs in som ett extra lager över verkligheten. När du sätter på dig kaninöron eller förvandlar dig själv till ödla i videochatten är det också AR.

I takt med att våra smarta mobiler fått bättre kameror och sensorer har AR-inslagen i olika appar blivit fler och bättre.

"Pokémon go" blev ett genombrott. När mobilspelet släpptes blev det trängsel på platser där sällsynta Pokémonfigurer brukade dyka upp.

"Pokémon go" är fortfarande ett av de roligaste AR-spelen, förmodligen för att det inte bara är kul effekter utan en bra spelidé i grunden.

Får konkurrens

Nu får det konkurrens av "Angry birds". I april kommer AR-spelet "Isle of pigs" där du sätter upp grisarnas plattform på en tom yta framför dig, laddar slangbellan och spelar där du är.

"Angry birds AR – Isle of pigs" kommer till en början bara för iOS, för Iphone 6S och senare. Det är de nyare mobilerna som klarar av förstärkt verklighet bäst. "Isle of pigs" är gjort av Rovio och Resolution games. Det finns även som VR-spel, alltså virtual reality där du har på specialglasögon så att det känns som att du är inne i spelvärlden.

Medan du väntar på att de arga AR-fåglarna ska landa i mobilen kan du leka med dinosaurier. Det finns flera AR-appar som låter dig placera ut sådana i verkligheten. "Monster park – Dino world" är en av de bättre. Den kostar 30 kronor. Då får du med en Tyrannosaurus rex. Vill du ha ett paket med flera får du betala ytterligare 20 kronor. "Monster park" är gjort av Vito technology som också gjort appar om planeter och stjärnor.

Gratis dinosaurier

Vill du inte betala något kan du ladda ned appen "DinosAR – dinosaurs in AR". Där får du två dinosaurier att leka med gratis.

Det går att ta foton och spela in så att du kan visa jätteödlan som slagit sig ned i trädgården för andra.

Har du inte alls barnasinnet kvar kan du ändå ha nytta av AR i olika appar. Med "Ikea place" kan du placera ut möbler för att se hur de ser ut i ditt hem. I Postnordappen kan du se hur stor plats paketet du väntar på tar på köksbordet. Med appen Mätverktyg kan du mäta utan måttband och tumstock.