På iva-avdelningen på Östra Sjukhuset vårdas några av de allvarligast drabbade covid-patienterna.
På iva-avdelningen på Östra Sjukhuset vårdas några av de allvarligast drabbade covid-patienterna. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Antal döda med corona har passerat två miljoner

Över två miljoner personer har nu avlidit med covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, USA.

ANNONS
|

Det har varit en brant ökning av antalet dödsfall kopplade till covid-19 de senaste veckorna och enligt Johns Hopkins-universitetet har nu antalet döda passerat två miljoner. Allra flest dödsfall har inträffat i USA, som nu är uppe i 381 000 avlidna, näst flest dödsfall har Brasilien med nästan 206 000 döda, enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO. Antalet fall ökar över hela den amerikanska kontinenten.

Antalet smittade fortsätter också öka i Europa. Både Italien och Storbritannien har över 80 000 dödsfall. I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten på den myndighetsgemensamma pressträffen att antalet dödsfall i Sverige precis passerat 10 000.

LÄS MER:Så sprids coronaviruset i Västra Götaland – stadsdel sticker ut när andra minskar

– Vi förväntar oss tyvärr att ökningen kommer att fortsätta i och med att vi har en smittspridning i landet fortfarande. Det är alltså ett stort antal avlidna per vecka i landet just nu, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten under presskonferensen.

ANNONS

Hon poängterade att det finns dödsfall i alla åldersgrupper, men att antalet dödsfall stiger med åldern.

– Det är en väldigt skillnad i vilken åldersgrupp man tittar på, men dödsfall är inte den enda utkomsten av sjukdomen. Det är också viktigt att titta på helheten, den stora sjukdomsbördan och också personer som är sjuka under lång tid.

LÄS MER:Regeringen föreslår miljoner för att lösa gåtan om långtidscovid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS