Det var rekordantal sökande till universitets- och högskoleutbildningar även i år. Genrebild.
Det var rekordantal sökande till universitets- och högskoleutbildningar även i år. Genrebild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Antagningsbeskeden är här – rekordantal i år igen

Antagningsbeskeden till högskolor och universitet har äntligen anlänt. Såväl Chalmers som Göteborgs universitet såg ett ökat antal sökande jämfört med föregående år, och nu gäller det att tacka ja snabbt. Man har nämligen bara en vecka på sig att ge besked.

ANNONS
|

Trycket på universitets- och högskoleansökningarna har varit enormt i år igen. Allt fler har sökt sig till plugget under pandemin, och trots att 2020 slog tidigare rekord med råge var sök-året 2021 än värre.

– För närvarande har vi, i runda slängar, 453 000 sökande. Det är en hel del faktiskt, det slår tidigare år, säger Andreas Sandberg, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

Sajten kraschade

Ivriga sökanden i väntan på besked kan ha mötts av en kraschad sajt under dagen. Enligt Sandberg hade UHR tagit höjd för att detta kunde ske, dels genom att placera alla besökare i ett kösystem. För de som inte lyckats komma in på sajten ändå gäller bara att försöka igen under dagen.

ANNONS

– Men det är klart att man vill undvika den här typen av problem. Vi sparar all data för att se om det finns förbättringsmöjligheter för framtiden.

Runt 75 procent av behöriga sökande har erbjudits åtminstone en av utbildningarna de sökt. Likt tidigare år har intresset varit högt för utbildningar inom till exempel psykologi och juridik, men årets bubblare har varit vårdutbildningarna.

– Sökandemässigt har sjuksköterskeutbildningen gått upp ganska rejält, säger Andreas Sandberg.

LÄS MER:Medicinteknik har blivit en av Göteborgs viktigaste branscher

Ökning även i Göteborg

Även på lokal nivå har söktrycket varit högt inför höstterminen 2021. Såväl Chalmers som Göteborgs universitet har sett en ökning, om än liten, jämfört med för ett år sen.

– Vi såg en ökning på nästan fyra procent mot föregående år. Det var inte en lika stor ökning för oss som riket i stort, men Chalmers har ju glädjande nog oftast ett högt söktryck. Vilket är en ynnest förstås, säger Lotta Rydberg vid Chalmers antagningsenhet.

Göteborgs universitet såg också en ökning, såväl i antalet sökande som antagna. Enligt Klara Ekholm, tillförordnad sektionschef på universitetet, har runt 200 fler antagits till diverse programutbildningar. Dessutom verkar fler sugna att plugga på distans.

– För distanskurser hade vi i år 8 211 sökande, jämfört med 6 951 förra året, säger Ekholm.

ANNONS

För alla som fått en plats gäller nu att tacka ja så fort som möjligt. Sista svarsdatum är den 23 juli, och missar man det förlorar man sin chans.

– Missa inte att tacka ja och missa inte att kolla efter bekräftelsemejlet i inkorgen. Det är jätteviktigt – har man inte fått ett mejl så måste man höra av sig, säger Lotta Rydberg.

LÄS MER:Chalmersstudenternas studie visar: Padel mer störande än tennis

LÄS MER:Universitetet kan inte styras av känslor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS