Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressträff med regeringen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.  Bild: Erik Simander/TT
Pressträff med regeringen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Bild: Erik Simander/TT

Annika Strandhäll avgår efter sambons död

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll lämnar sin post efter att hennes sambo plötsligt avlidit, enligt DN. Ministern vill ägna mer tid åt familjen.
Statsministern Stefan Löfven (S) återkommer "inom en mycket snar framtid" om hennes ersättare.

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) avgår, uppger DN.

För ungefär en månad sedan avled Annika Strandhälls sambo, hon tog en paus från regeringsarbetet, och har nu bestämt sig för att inte fortsätta som minister.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till DN.

Hon säger till DN att det har varit en tuff tid och att det främst är för barnens skull hon kliver av sitt uppdrag.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, säger Annika Strandhäll.

Hon kommer dock inte att lämna politiken helt, utan sitter kvar som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

I intervjun med DN utesluter hon inte att i framtiden återkomma som minister.

– Det får vara en fråga för den eventuella regeringsbildare som finns då. Men just nu är jag inte där mentalt. Just nu behöver jag få lite lugn och ro och bara fokusera på mitt riksdagsuppdrag och att skapa trygghet och stabilitet kring mig och flickorna. Att börja orka se framåt.

Återkommer om ersättare

Statsministern Stefan Löfven (S) skriver på sin Instagram att han inom en mycket snar framtid kommer att återkomma till frågan om vem som ersätter Annika Strandhäll som socialförsäkringsminister.

Han skriver också att han har full respekt och stor förståelse för hennes besked.

"Annika Strandhäll har arbetat hårt mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. Under hennes tid som statsråd har regeringens politik bidragit till att pensionärer, barnfamiljer och inte minst ensamstående föräldrar fått en bättre ekonomi."

Stefan Löfven skriver också att hon alltid har sin utgångspunkt i både ideologi och de samhällsproblem människor upplever i sin vardag.

"När hon är redo är jag säker på att vi kommer att få se mer av Annika Strandhäll."

Annika Strandhäll, från Göteborg, utsågs till socialförsäkringsminister 2014. 2017 blev hon socialminister och i januari 2019 återgick hon till att bli socialförsäkringsminister.

Annika Strandhäll meddelar till GP, via sin pressekreterare, att hon inte vill kommentera saken ytterligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.