"Annie Lööf har helt rätt – det är allvar nu"

"Det är allvar nu" upprepade Annie Lööf efter varje avsnitt i talet. Hon kunde knappast ana vilken tyngd de orden skulle få när hon skrev sitt manus. Aldrig förr har hatet visat sitt fula ansikte så nära och direkt under ett Almedalstal. Ja. Det är allvar nu.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Centerledaren Annie Lööf inledde sitt tal i Almedalen med att tala om en attack mot en judisk församling. Och om det hat och de hot som är verklighet för svenska judar i dag, 2018.

Hon hann inte mycket mer än börja förrän hatarna visade vilka de är och hur de agerar: en grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen stod på rad bland åhörarna och började störa Centerledaren på scenen.

Annie Lööf stannade upp: "Det här är nazister från Nordiska motståndsrörelsen. Vi kan väl lyssna lite på dem". Kort konstpaus. Och sedan: "Så, nu har de fått tala."

Det möttes av en talkör från nazisterna: "Folkförrädare! Folkförrädare!"

ANNONS

Hatet en bärande del av talet

Där är vi alltså sommaren 2018, med två månader kvar till riksdagsvalet. Nazister sätter inte bara upp bokbord utanför RFSL:s lokaler i Visby, de ställer till och med upp sig mitt bland publiken under ett partiledartal och vrålar ut sitt hat.

Nog är det allvar alltid.

Det hat som förändrat samhällsklimatet och samtalsklimatet i Sverige och andra länder var en stor och bärande del i Annie Lööfs tal, som också handlade om krisen i vården, den ökande psykiska ohälsan och miljöfrågan.

Lanserade ett integrationsår

Centerledaren stannade en stund vid det utspel hon presenterade tidigare under onsdagen och som handlar om hur man vill skynda på etableringen av nyanlända på den svenska arbetsmarknaden. Enligt en ofta använd siffra tar det i dag åtta år innan hälften av de nyanlända kommer i sysselsättning.

Om detta är katastrofalt eller rent av rimligt kan man ha olika uppfattning om – Anders Forslund, professor på IFAU sa nyligen i en GP-intervju att Sverige inte är sämre än andra länder på att få nyanlända i arbete – men oavsett vilket: en snabbare integrationsprocess är förstås önskvärt av flera skäl.

Det Centerpartiet nu vill göra är att koncentrera, förbättra och intensifiera det som redan görs och förena det med några nya element, som mentorskap och en intensivpraktik inom bristyrken.

ANNONS

Har växt bland kvinnorna

Hela paketet, som ska ge 50 000 nyanlända chansen att genomgå ett integrationsår, beräknas kosta 2,6 miljarder kronor på fyra år. Med tanke på programmets alla inslag, så låter det som en billig peng, utslaget per person och år så talar vi om 13 000 kronor. Hur mycket kan man förbättra SFI-utbildningen med det? Hur många mentorer får man? Det är obesvarade frågor.

Sedan valet 2014 har Centerpartiet inte bara nära nog fördubblats. Partiets har också bytt väljare i högre utsträckning än andra partier, det framkom på en dragning opinionsinstitutet Sifo gjorde i Almedalen under onsdagen.

Centerpartiet är i dag nästan dubbelt så stort bland kvinnor som bland män och har en ny stor väljargrupp i unga kvinnor i städerna – ofta högutbildade och intresserade av omvärlden och av miljöfrågor.

Vill samarbeta över blockgränsen

Under Almedalstalet gjorde Annie Lööf än en gång klart att partiet aldrig kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Lika klart har hon gjort att hon inte kan tänka sig att sätta sig i en regering under Stefan Löfvens ledning. Under onsdagen sa hon också att hon inte kommer att släppa fram S-ledaren som statsminister ens om de rödgröna blir största block.

Istället är ambitionen att bilda en alliansregering, med stöd över blockgränsen om så krävs.

ANNONS

Realismen i det kan man ifrågasätta. Det är svårt att se att Socialdemokraternas ens skulle överväga att ingå i eller stötta en Moderatledd alliansregering.

Även om det är mycket just nu som är på allvar.

Störst jubel: Flera gångare under den inledande delen, när Annie Lööf talade om attacker mot judiska församlingar och att vi måste stå upp mot de mörka krafterna, drog hon ned stora applåder.

Opinionsläget: I den senaste Sifomätningen uppgav 10,8 procent att de skulle rösta på Centerpartiet om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 6,1 procent.

Publik: 3 900 personer.

ANNONS