Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Annelie Pompe: Annelie Pompe: Bli rebell i vardagsrusningen

Annelie Pompe om hur man ska handskas med ett samhälle där allt går fort.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att leva som äventyrare är att leva intensivt. Men tvärtom många fördomar handlar det inte för mig om machokultur och adrenalinkickar. Nej, jag får mina kickar av att vara ute i naturen, av att vara lugn och fullständigt närvarande. Det är då jag känner mig intensivt levande. När jag stannar upp, landar och andas. Och det behöver man ju inte vara på äventyr för att göra.

Till vardags är jag en tidsoptimist. Då tar ibland intensiteten över på fel sätt. Den blir som en rolig utmaning – "hur mycket intensitet klarar jag egentligen?" Så när någon frågar säger jag glatt "javisst hinner jag klämma in det där också." Det tystar effektivt den där lilla rösten inombords som säger "snälla, ta det lugnt." Jag är i min skrivande stund och även i din läsande stund på Bali. Undrar om jag kan både springa, yoga, hinna jobba, surfa och dyka på en och samma dag?

Jag är en del av det nya samhället som vant sig vid att det går fort. För det ska ju vara snabba resultat, fulltecknade kalendrar och svar på en gång. Vi har uppfunnit teknologi som nu gör att vi "sparar tid", så att vi kan hinna mer saker än någonsin. Vi springer snabbare och jobbar hårdare för att möta alla förväntningar som andra har även om det gör skada på våra kroppar och sinnen.

Vi kan göra motstånd mot den forsande tiden. Bli en rebell i vardagsrusningen. Det här är en slags mini-yoga. Stanna upp. Blunda. Andas.

Stanna. Visst är det bra att vara på väg. Mot ett mål eller ett lyckligare liv eller vad det än kan vara. Med det är lika viktigt att stanna upp, ta av dig skygglapparna och se dig om. Är du verkligen är på rätt väg? Gör du rätt sak? Stanna upp för att komma ihåg att vara närvarande i det du gör.

Blunda. Att bara stanna upp räcker inte alltid. Du kommer ändå bli bombarderad med information, jämförelser, internet, andras åsikter och uppfattningar om dig. Då gör du bäst i att sluta ögonen. Stäng ute omvärlden och lyssna inåt. Utan att döma dig själv, bara lyssna och lär känna dig själv.

Andas. Sättet vi andas på är som en spegel för hur vi mår. När du är stressad andas du snabbt och högt i bröstet vilket har många negativa effekter på kroppen och dessutom gör att du blir ännu mer stressad. Andas istället djupa, långsamma andetag. Slappna av i axlarna. Låt magen expandera med varje inandning så andas du så djupt att syret tas upp som mest i nedre delen av lungorna.

Snälla, säg inte att du inte har tid. Det tar bara några sekunder.

Vi människor behöver tid att smälta upplevelser och äventyr, slappna av och ha roligt. Varför? Därför att det är nu det händer. Den där tiden som snabbt glider förbi - det är den som är livet.

När du går, äter och jobbar, var där på riktigt. Annars missar du större delen av ditt liv (Citat av Buddha).

       

Läs också om alla GP:s nya krönikörer: Möt äventyraren, hjärnforskaren, läraren och journalisten