Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow
Bild: Jessica Gow

Arne Larsson: Anledningen till att las-frågan är viktig har kommit bort helt

Socialdemokraterna säger nej till las-utredningen och vill nu att förändringarna av arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse. GP:s politikreporter Arne Larsson resonerar här om att skälet till att frågan är viktig har hamnat helt i skymundan.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vad betyder det här beskedet?

Konkret betyder det att Socialdemokraterna vill lägga undan den las-utredning – som beställdes av regeringen som en följd av januariavtalet, men som kritiserats av regeringen då de menade att den hade slagsida åt arbetsgivarnas håll. Istället vill S utgå från den överenskommelse som Svenskt näringsliv och PTK träffat, men som LO inte ville vara med på.

Beskedet innebär också att Socialdemokraterna klargjort sin ståndpunkt. Därmed inte sagt att saken är klar. Nu måste det största regeringspartiet ta med sig detta till Miljöpartiet och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna för att förankra uppfattningen hos dem. Det gäller också att se till att Vänsterpartiet accepterar lösningen, för att undvika parlamentariskt kaos.

Varför är den här frågan viktig?

Av flera skäl. Framförallt är det viktigt för landets alla löntagare, eftersom det handlar om villkoren på arbetsmarknaden och om vem som ska kunna sägas upp och hur. Förslagen innehåller ju bland annat nya regler för hur många som ska få undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar.

Frågan är också viktig för att den handlar om den svenska modellen, det vill säga att det är arbetsmarknadens parter – arbetsgivare och fack – som kommer överens om villkoren. Att regeringen skulle gå in och köra över parterna, vilket man hotat med om parterna inte kom överens, skulle vara ett brott mot den svenska modellen och något som får svåröverskådliga konsekvenser. Att en gammal fackman som Stefan Löfven i så fall skulle bli den som drivit igenom saken är självfallet extra pikant.

Men märkligt nog har detta mer eller mindre helt kommit i skymundan – och istället har hela diskussionen kretsat kring om det ska leda till en regeringskris eller inte. Viktigt såklart – men är det verkligen lika viktigt som frågan om hur villkoren för landets samtliga arbetare och löntagare ska vara?

Vad händer nu?

Vi kan nog tänka oss att Miljöpartiet inte har några större problem att acceptera Socialdemokraternas hållning, så att regeringen är enig i frågan. Nästa steg blir att komma överens med Centerpartiet och Liberalerna, så att de inte drar tillbaka det stöd de lovat regeringen i och med januariavtalet – och som regeringen är helt beroende av.

Båda partier har i olika hög grad öppnat för att man ska titta på partsöverenskommelsen. Båda partier har också goda skäl att fundera på om en regeringskris och ett eventuellt extra val är det de helst vill ha just nu. För Liberalernas del skulle det mycket väl kunna innebära att de tvingas lämna riksdagen och Centerpartiet har inga andra alternativ än att samarbeta med Socialdemokraterna för närvarande, vilket gör att de säkert också funderar ett extra varv innan de gör något drastiskt.

Vänsterpartiet kommer alldeles säkert gnissla ordentligt innan det sätter ned foten. Jonas Sjöstedt har varit tydlig med att partiets inte accepterar att regeringen petar i arbetsrätten. Går det att krångla sig ur det genom att peka på att det faktiskt är parternas överenskommelse som ligger till grund för förändringarna? Ett överenskommelse som dessutom LO valt att inte vara med på? Ja, det är den stora återstående frågan.