Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Britt-Marie Mattsson: Andrew Cuomo – från hyllad guvernör till anklagad för sextrakasserier

Från hyllad till jagad. New Yorks guvernör Andrew Cuomos politiska karriär är hotad. Tre kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier. Han beskylls även för att ha mörkat dödsfall i covid-19.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Andrew Cuomo höll dagliga presskonferenser i flera månader under inledningen av coronapandemin. Han beslutade om drastiska åtgärder för att hindra spridningen av covid-19 i delstaten, stängde i praktiken mångmiljonstaden New York och anklagade president Donald Trump för att inte bidra med tillräckligt federalt stöd.

Cuomo fick närmast hjältestatus bland de demokratiska guvernörerna som ville vara mer hårdhänta mot smittspridningen än republikanska guvernörer och Trumpadministrationen.

Spekulationerna gällde då också om Andrew Cuomo skulle kunna lanseras som presidentkandidat istället för Joe Biden som i början av primärvalssäsongen 2020 hade problem med sin kampanj.

Vänt på en vecka

Men nu är mycket av den goodwill som Cuomo byggt upp utraderad bara under en dryg vecka. Först avslöjades det att han kan ha undanhållit dödssiffror från äldreboenden för att på det sättet skapa intrycket av att han hade situationen under kontroll samtidigt som han kritiserade Donald Trump för att inte agera tillräckligt snabbt och ge utsatta delstater hjälp. Cuomo förnekar detta och säger att han tidigt påpekade att antalet rapporterade döda troligen var en underskattning eftersom endast personer som diagnosticerats med covid- 19 finns med i statistiken.

Samtidigt som den historien växer kommer flera anklagelser mot guvernören om att han sexuellt ska ha trakasserat unga kvinnor. Det började med att en tidigare ung medarbetare, Lindsey Boylan, anklagade honom för att ha föreslagit klädpoker och för att försökt kyssa henne mot hennes vilja. Det fortsatte med att Charlotte Bennett – som också arbetat på guvernörens kontor – framträdde i New York Times och berättade att hon känt sig ”som i en skräckfilm” när Cuomo ställt personliga frågor till henne som hon uppfattade som intima och kränkande sedan hon berättat att hon som yngre utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Andrew Cuomo har bett om ursäkt och en oberoende utredning har tillsatts. Men just som den inledde sitt arbete trädde ytterligare en kvinna, Anna Ruch fram, och anklagade Cuomo för att vid ett bröllop ha uppträtt olämpligt. En väninna till Ruch tog en bild med mobilen där Cuomo håller händerna kring Ruch ansikte sedan hon givit honom en komplimang för talet han höll till brudparet.

Alla de tre kvinnorna uppmanar andra kvinnor att berätta om sina upplevelser med guvernören.

LÄS MER: New Yorks guvernör prisas av Emmyjuryn

Ett starkt namn till presidentposten

Flera krav på Cuomos avgång har redan kommit, bland andra från New Yorks demokratiske borgmästare Bill de Blasio som sedan länge legat i konflikt med honom. Den radikala ledamoten i representanthuset från New York, Alexandria Ocasio-Cortez , kräver att frågan utreds och Hillary Clinton, tidigare senator från New York, anser också att det är viktigt att kvinnornas röster blir hörda.

Andrew Cuomo är i grunden advokat och har en lång politisk karriär bakom sig som bostadsminister i Bill Clintons regering, justitieminister i New York och som delstatens guvernör sedan 2011. Han är 63 år och har setts som ett starkt namn för demokraterna i presidentvalet 2024 – om Joe Biden inte skulle söka återval – eller 2028.

LÄS MER: Andrew Cuomo försvarar sig mot sexanklagelser

Ingift i Kennedy-klanen

Cuomo tillhör den amerikanska demokratiska politiska ”adeln”. Hans far Mario var också guvernör i New York och en karismatisk talare som kunde trollbinda sina åhörare. Men Mario Cuomo tog aldrig steget över till presidentpolitiken. Trots det skrevs hans namn ofta in på valsedlarna under primärvalen på 1980-talet.

Andrew Cuomo gifte sig med den mördade presidentkandidaten Robert Kennedys dotter Kerry och har tre döttrar med henne. Paret skildes efter femton års äktenskap 2005, men han uppfattas ändå som välsedd i Kennedy-klanen. Ett tioårigt samboförhållande avslutades för ett drygt år sedan. Han är bror till Chris Cuomo som är programledare på tv-bolaget CNN med vilken han hade tuffa med ändå vänskapliga ordväxlingar bröder emellan under förra vårens coronaspridning då Chris Cuomo själv blev sjuk i covid-19 men efter ett par veckor i hemkarantän var tillbaka på jobbet.

Andrew Cuomo beskrivs som en hårdhudad politiker som inte lägger fingrarna emellan. Han har under årens lopp fått både lojala vänner och mäktiga fiender. Anklagelserna om sexuella trakasserier är hans allvarligaste kris hittills och hotar hans framtid både som guvernör och demokratisk presidentkandidat.

LÄS MER: Oro när New Yorks miljardärer vägrar komma hem