Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Nemere kom inte fram med sin lastbil i blixthalkan – då valde han att backa 1,5 mil för att flisa vägen. 2,5 timmar tog det. Nu hyllas han som hjälte på sociala medier. Bild: Stefan Gustafsson
Andreas Nemere kom inte fram med sin lastbil i blixthalkan – då valde han att backa 1,5 mil för att flisa vägen. 2,5 timmar tog det. Nu hyllas han som hjälte på sociala medier. Bild: Stefan Gustafsson

Andreas blixthalkans hjälte – backade lastbilen 1,5 mil för att flisa vägen

Chauffören Andreas Nemere, 36, blev mångas hjälte när blixthalkan slog till. Med sin lastbil fylld med flis backade han över 1,5 mil så att den glashala vägen blev farbar.
– Jag har aldrig varit med om något liknande – jag fick backandes kryssa mig fram mellan bilarna som stod kvar på vägen eller som låg halvvägs i diket, säger han.

På tisdagen slog en extrem halka till över stora delar av Västsverige och Andreas Nemere och hans kollegor hade fullt upp med att grusa och flisa vägar från tidig morgon till sen kväll.

Vägen 1758 mellan Bollebygd och Töllsjö var en av de vägar som drabbades hårdast med flera avåkningar och bilister som helt enkelt tvingats överge sina bilar för att det inte gick att ta sig vidare. Bland annat ställdes skolskjutsar in och barn som skulle hämtas fick vänta kvar på skolor och förskolor till sen kväll.

Saltbilen krockade

Saltbilen kom till vägen – men det bar sig inte bättre än att den krockade med en lastbil.

Det var i den vevan som Andreas Nemere, som jobbar vid Lastbilscentralen i Borås, kallades till Töllsjövägen strax utanför Bollebygd. Han precis hjälpt en linjebuss att få fäste.

– Det var så halt att det inte ens gick att stå still på vägen utan att man gled. Det var som en nyspolad hockeyrink – med vatten ovanpå. Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan extrem halka. Det var mer än glashalt, säger Andreas som kört lastbil i 13 år och ofta jobbat med halkbekämpning.

– Jag satte på snökedjorna – men inte en chans. Det bara gled, jag kunde själv inte komma därifrån, berättar han.

Valde att backa hela vägen

Det var då han tog beslutet.

Att backa hela den smala vägen till Töllsjö och samtidigt flisa så att han och övriga trafikanter kunde komma fram.

En sträcka på cirka 1,5 mil.

– Vad skulle jag göra – det var enda möjligheten. Men det tog sin lilla tid, runt 2,5 timmar. Eftersom det stod en massa bilar på och längs vägen var jag tvungen att kryssa mig fram mellan dem. Det gällde att ha fokus, säger Andreas Nemere.

Efter hand blev det allt mörkare och backandet blev allt svårare.

– Speciellt när jag närmade mig Töllsjö var det svårt. Där är backigt, krokigt och mörkt. Det var svårt att se, säger han.

Lasten tog slut

Han klarade det – och kunde samtidigt att se att lasten med flis, som han inte snålat med, började ta slut.

– Man kan väl säga att jag hjälpte mig själv – nu hade jag en väg att köra framåt på och kunde hämta mer flis, säger han.

En vanlig syn i Västsverige när blixthalkan slog till (Arkivbild). Bild: Björn Olsson
En vanlig syn i Västsverige när blixthalkan slog till (Arkivbild). Bild: Björn Olsson

För sin hjälteinsats har han hyllats på sociala medier – det är många boende i området som berömmer honom och tackar för att de överhuvudtaget kunde komma hem framåt kvällen.

– Egentligen gjorde jag bara mitt jobb – men det är klart att det värmer när folk uppskattar det man gör, det är inte alltid det är så, säger han och fortsätter:

– Många gånger möts vi istället av långfingret och skäll. Antingen för att vi inte är på plats när folk vill – eller för att de tycker vi är i vägen när de vill förbi, säger han.

Många bilister brister

Tisdagens blixthalka beskriver han som exceptionell.

– Den kunde man som förare inte göra mycket åt, bilarna gled av sig själv. Men överlag kan man inte bara skylla på halkan. Till stor del handlar det om hastighet och avstånd. Där brister många bilister. Det är också bra om man inser att vi inte kan vara överallt samtidigt, säger han.

Underhållet av Töllsjövägen får ofta kritik av trafikanterna som menar att det brister – särskilt vintertid.

– Den vägen har tyvärr inte högsta prioritet – vårt uppdrag är att i första ta de stora vägarna, säger Andreas Nemere.

Trafikverket har dock tagit beslut om att stärka och bredda vägen för att öka trafiksäkerheten. Det arbetet sker i etapper.

LÄS MER: Varnade för blixthalka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.