Andersson och Lööf ville signalera ansvarstagande

Oppositionens starkaste kort är att de är fyra partier som vill styra landet tillsammans. Men under slutdebatten höll även vänstersidan ihop. Inte minst visade Magdalena Andersson och Annie Lööf vid ett par tillfällen hur nära de kommit varandra.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter en två timmar lång debatt fick partiledarna 45 sekunder på sig att rikta sig direkt till tittarna. På sätt och vis var det det mest intressanta momentet på hela kvällen.

Orden bildade tydliga mönster.

Från Kristerssonsidan handlade det om frustration och oro. Det var tal om att något gått förlorat, barn som skjuts, vårdköer, parallellsamhällen. Och att det är dags att sätta Sverige främst.

Från Anderssonsidan fick vi höra att vi lever i en svår tid. Krafter vill splittra oss, men att fler vill ena. Att de goda krafterna måste samlas. Att alla kan lyckas i ett starkt välfärdsland – och att vi behöver ett Sverige som håller ihop.

ANNONS

Johan Pehrson stack ut

Det intressanta var också att det regeringsunderlag som vi alla väl egentligen tycker spretar mest var de som uttryckte sig mest lika på den korta tid som bjöds.

På Kristerssonsidan drog Johan Pehrson iväg åt ett helt eget håll genom att tala om att Liberalerna alltid kämpar för frihet för de mest utsatta, oavsett vem de är. Och att alla ska ha rätten att välja hur de vill leva sina liv.

Det fanns inte en likhet med de andra högerpartierna.

Nu ska man kanske inte dra för stora växlar på det här, för under debatten lät det i stora stycken som vi vant oss vid under valrörelsen. Högersidan var angelägna om att visa enighet. Framförallt Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch använde flitigt ord som ”vi fyra”.

Oavsett ämne: irritation

Oavsett ämne så visade man stor frustration och irritation över hur regeringen skött sig: ”Det är mycket prat, men det händer ingenting. Alla förstår att det handlar om för stor invandring under för lång tid”, sa Ulf Kristersson till exempel i avsnittet om segregation. Och om kriminaliteten: ”Nu får det vara slutpratat, nu måste det hända saker på riktigt.”

I skolan är det stora problemet ”stök” som regeringen vägrar ta itu med.

ANNONS

När det kommer till energiförsörjning och klimatpolitik bromsar regeringen allt genom att vägra satsa på kärnkraft.

Men när högersidan sökte konfrontation så mötte Magdalena Andersson och Annie Lööf det med att signalera att de vill ha breda lösningar. Samarbete över blockgränsen. Gemensamt ansvarstagande.

Frustration mot ansvarstagande

”Jag vill ha upp alla förslag på bordet, jag är beredd att göra upp”, sa Annie Lööf om energifrågan. Magdalena Andersson följde upp med att näringslivet behöver långsiktiga spelregler, ett regelverk som håller över mer än en mandatperiod – något som kräver breda överenskommelser.

Om nyckelordet för oppositionens agerande var frustration, så var det ansvarstagande som statsministern – och den partiledare som just nu står henne närmast – gemensamt ville signalera.

Och även om Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en annan ingång i flera centrala frågor och det är högst oklart hur de fyra partier som räknas som Magdalena Anderssons regeringsunderlag ska kunna komma överens, så visade man väldigt lite av den oenigheten utåt under slutdebatten.

Kanske för att visa att man trots allt står bakom sin statsministerkandidat, nu när avgörandets stund närmar sig. Hursomhelst så ledde det till att Ulf Kristersson hade svårt att spela ut sitt starkaste kort.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS