Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Adam Ihse

Arne Larsson: Andersson lät mer som en partiledare än en finansminister

Jobb, välfärd och en rättvis fördelning. Magdalena Andersson höll ett klassiskt socialdemokratiskt tal. Samtidigt riskerar paroller som att skattesänkningar hotar välfärden att falla något platt när man vet att den som yttrar dem själv ska lägga förslaget om slopad värnskatt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Socialdemokraterna har en partiledare som hellre vill vara någon annanstans än i Almedalen.

Och i hans ställe talar en finansminister som hellre vill driva en annan ekonomisk politik än hon tvingas göra.

Så är läget för landets största parti sommaren 2019.

Hittills har finansministern – Magdalena Andersson – slagit ifrån sig alla tankar på att det är hon som är nästa partiordförande. Ändå lät hon som en sådan i sitt andra tal i Almedalen.

Tre tunga byggstenar

Det var ett klassiskt socialdemokratiskt tal som utgick från tre tunga byggstenar: jobb, välfärd och en rättvis fördelning. Ja, frågan är till och med om inte en del av raderna var lånade direkt ur ett av Stefan Löfvens gamla tal: "Så ska vi fortsätta utjämna klyftorna, så bygger vi det starka samhället".

Vi fick höra om Magdalena Anderssons första egna möte med arbetslivet – och hur hon som 15-årig praktikant mötte Stig, 70, som jobbat hårt från tidig ålder men fallit offer för alkoholmissbruk. Det var det goda S-samhället i blixtbelysning: det som skolar in de unga i arbetslivet och tar hand om sina olycksbarn.

Välfärden en utmaning

Hon talade om "den svenska modellen" nästan lika ofta som Ulf Kristersson tidigare i veckan och målade välfärdssamhällets kraft i ljusa färger. Lika bra förskola och skola för alla. Sjukvård till alla efter behov.

Att vi behöver mer händer i välfärden de kommande åren, när befolkningen blir äldre, är ingen nyhet. För några veckor sedan sa Magdalena Andersson att så många som 55 procent av de som kliver in på arbetsmarknaden de närmaste åren behöver söka sig till välfärdssektorn. Den senaste tio års-perioden har det snarare varit 25 procent, vilket säger något om utmaningen.

Mer pengar måste också till, 90 miljarder kronor enligt finansministerns beräkningar. Det är för att lösa den här ekvationen som regeringen tillsätter en välfärdskommission.

Slopar motvilligt värnskatten

Men det finns fler hot mot välfärden än en åldrande befolkning, enligt Magdalena Andersson: de skattesänkningar som högerpartierna ständigt vill driva igenom.

Hon eldade upp sig kring detta och lovade att kampen mot skattefiffel och rofferi aldrig ska ta slut – och slog fast att skattesänkningar aldrig kommer att ge några nya undersköterskor.

Ändå kommer hon själv att lägga förslaget att slopa värnskatten, alltså den statliga inkomstskatten för dem som tjänar mest. Inte för att hon vill, utan för att hon måste – Magdalena Andersson gör ingen hemlighet av att hon tycker att den "fördelningspolitiska profilen" såg bättre ut under förra mandatperioden när regeringen samarbetade med Vänsterpartiet, och inte med Centern och Liberalerna.

Men nu är läget som det är för landets största parti.

Typiskt

citat

"Arbete åt alla bygger välfärd och skapar jämlikhet."

Opinionsläget

I den senaste Sifomätningen uppgav 26,5 procent att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag. I valet 2018 fick partiet 28,3 procent.

Vad händer härnäst?

Lördagen är Kristdemokraternas dag i Almedalen. Partiledaren Ebba Busch Thor talar klockan 19.00.