Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Europas bortglömda krig är nu inne på sitt sjätte år.  Bild: Vitali Komar/TT
Europas bortglömda krig är nu inne på sitt sjätte år. Bild: Vitali Komar/TT

Jan Höglund: Analys: Vapenvila igen – men Putin backar inte

En vapenvila är utlyst i östra Ukraina. Det är positivt, men ett lugn riskerar att bli kortvarigt. Konflikten är långt ifrån en lösning. Inget talar heller för att den ryske presidenten Vladimir Putin skulle backa.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den senaste i raden av vapenvilor föregicks av ett telefonsamtal mellan Putin och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på söndagen. Det skedde på ukrainskt initiativ och de uppmanade parterna i Donbassregionen, som kontrolleras av ryskstödda rebeller sedan 2014, att inte bryta mot uppgörelsen.

Båda sidor underströk också, enligt nyhetsbyrån Tass, att det är nödvändigt att öka takten i förhandlingarna om en fred.

Stridigheterna har pågått mer eller mindre intensivt i sex år. De beräknas ha krävt över 13 000 döda och tvingat över en miljon människor på flykt från sina hem. Den fredsprocess som är uppkallad efter den vitryska staden Minsk, där processen inleddes med aktivt stöd av Tyskland och Frankrike, går trögt och ligger långt efter ursprunglig tidtabell.

Vid ett toppmöte i Paris i december förra året möttes Putin och den nye ukrainske presidenten Zelenskyj för första gången vid samma bord som de tyska och franska ledarna för att försöka bryta dödsläget. Det såg ut som ett möjligt genombrott och ledde bland annat till ett löfte om fångutväxling

Kräver långtgående eftergifter

I söndagens samtal ska Zelenskyj ha upprepat kravet på att Moskva måste släppa fängslade ukrainska medborgare i östra Ukraina, på den annekterade Krimhalvön och i Ryssland. Putin invände mot att Ukraina ska hålla regionalval under året och hävdar att det strider mot det de varit eniga om. Det visar hur långt de står ifrån varandra i sak och att det kräver långtgående eftergifter från båda sidor för att hitta en formel som alla kan gå med på.

Det nya eldupphöret förhandlades fram av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE vid en videokonferens med Ukraina och Ryssland och representanter för de Moskvastödda separatisterna. Enligt avtalet förbjuds användning av vapen, utplacering av tyngre militär materiel i befolkade områden och flygningar med drönare, vilket har kommit att användas allt mer även vid den ukrainska fronten.

Sverige blir ordförande för OSSE nästa år och utrikesminister Ann Linde vill att framför allt att den humanitära situationen i Ukraina hamnar högt på dagordningen. Efter ett besök i östra Ukraina tidigare år sade hon enligt TT:

– Det är helt uppenbart att den här konflikten i östra Ukraina efter den ryska aggressionen fortsätter.

Längs den spända kontaktlinjen bevittnade hon omfattande förödelse och fick vittnesmål från lokalinvånare:

– Det är vardagliga saker som man inte tänker på som en sådan här konflikt innebär, utöver rädslan för beskjutningar, att det fortfarande finns minor i marken och att husen inte är uppbyggda. Det blir ett väldigt starkt intryck när man är på plats.

Inga tecken på normalisering

EU har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av landets agerande i Ukraina och det finns inga tecken på en normalisering.

Ryssland är militärt involverat, direkt eller genom ombud, även i krigen i Syrien och Libyen samt i en rad gamla och olösta oroshärdar som i Georgien, mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno Karabasch och utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien. Östra Ukraina befaras bli ännu en frusen konflikt, där Ryssland behåller sitt inflytande.

Vladimir Putindeltog under helgen vid en marin uppvisning i Sankt Petersburg. Bild: Alexei Druzhinin
Vladimir Putindeltog under helgen vid en marin uppvisning i Sankt Petersburg. Bild: Alexei Druzhinin

Litauens president Gitanas Nauseda varnade inför EU:s toppmöte nyligen för att Ryssland håller på att skriva om andra världskrigets historia och tona ner Sovjetunionens ockupation av grannländerna. Under helgen vid en marin uppvisning i Sankt Petersburg förklarade Vladimir Putin att den ryska flottan kommer att utrustas med överljudsrobotar och undervattensdrönare med kärnvapenkapacitet.

Det är i detta ovissa säkerhetspolitiska läge med djupa motsättningar, kapprustning och under en global pandemi som ännu ett eldupphör har proklamerats i konflikten som inte utan fog ofta kallas Europas glömda krig.

LÄS MER: Eldupphör infört i östra Ukraina

LÄS MER: Putin: Ryska flottans kapacitet växer