Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Arne Lapidus bevakar valet i Israel på plats i Tel Aviv.
Arne Lapidus bevakar valet i Israel på plats i Tel Aviv.

Arne Lapidus: Analys: Vågmästare enda segraren i Israeliskt nyval

Valet i Israel fick ingen segrare – utom vågmästaren Avigdor Liberman som nu kan peka ut riktningen. Och han pekar med hela handen mot en bred, blocköverskridande regering.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Kungen är död, leve kungamakaren! Så skulle man kunna sammanfatta valutgången i Israel.

Men premiärminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu – som kallas ”kung Bibi” av både sina anhängare hemma och av internationella nyhetsmagasin – har ännu inte sagt sista ordet. Det jämna valresultatet är en motgång för honom och en framgång för oppositionsledaren Benny Gantz, men ingen av dem kan ännu utropa sig som segrare även om båda försöker.

Kungamakaren Avigdor Liberman, ledare för det lilla högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem), är däremot med rätta full av självförtroende. Med sina 8–10 mandat av de 120 i parlamentet, knesset, blir han tungan på vågen mellan Netanyahus högerblock och Gantz mitten/vänsterblock. Han kräver ”samling” och ”enhet”, precis som han gjort under hela valrörelsen.

Ingen egen majoritet

Enligt det inofficiella valresultatet när nästan alla röster är räknade har Netanyahus högerblock en lätt fördel, men inget av blocken kommer upp i de 61 mandat som krävs för majoritet.

– Det enda alternativet är en bred regering med Yisrael Beiteinu, Likud och Blåvitt. Landet behöver en bred regering. Vi är i kris säkerhetsmässigt, ekonomiskt och socialt, sade Liberman sent på valkvällen.

En politisk kommentator i Israel kallade det ”kvällens viktigaste tal”.

Liberman kräver en ”liberal nationell regering utan extremister” – och framför allt att de religiöst ultraortodoxa partiernas maktställning ska reduceras. På det budskapet gick han till val och fick många nya väljare. Han har själv genom åren ofta kallats ”högerextremist”, men har nu med hjälp av sin antireligiösa inställning framgångsrikt positionerat sig i mitten.

Liberman kan ställa långtgående krav eftersom allt nu hänger på vem han släpper fram som premiärminister. Av allt att döma är både Netanyahu och Gantz beroende av hans gunst om de vill bilda regering.

Jämförs med en mäklare

De två stora partierna kan naturligtvis komma överens sinsemellan och regera utan Liberman. Denne tog upp den möjligheten redan i sitt tal på valkvällen och förklarade att han inte insisterar på att sitta i regeringen.

En bedömare liknande honom vid en mäklare som redan i förväg avstår från mäklararvodet – men det är högst osannolikt att Liberman avstår från en tung ministerpost. Han kan nog till och med tänka sig att bli premiärminister om det uppstår dödläge i koalitionsförhandlingarna.

Det skulle vara lättare att bilda en bred regering om Netanyahu försvann, alltså om Likud bytte partiledare. Premiärministern hotas av tre korruptionsåtal som kan bli verklighet om några veckor. Det finns inga avgrundsdjupa politiska skillnader mellan Likud och Blåvitt, men Gantz har tidigare sagt att han inte tänker sitta i samma regering som en åtalad Netanyahu.

Maktkamp inom Likud

Det förekommer spekulationer om att en revolt mot ledaren redan skulle vara på väg i Likud, men ledande Likudpolitiker förnekar detta bestämt. De manövrerar för att hamna i bra position om och när Netanyahu lämnar scenen. Men de vet samtidigt att den som går ut för tidigt med krav på ledarskifte kommer att anklagas för illojalitet – och därmed förlora den kommande maktkampen i partiet.

Netanyahu tycks dock inte ha några planer på att dra sig tillbaka även om valutgången blev en besvikelse. Han tvingade fram det i mångas ögon onödiga nyvalet bara fem månader efter förra valet och har nu hamnat i en ännu sämre situation. Men säger att han ska bilda en ”stark, sionistisk regering”.

I början av oktober väntar nästa drama för Netanyahu. Då ska riksåklagaren efter en sista rättslig förhandling bestämma om han ska åtala premiärministern för korruption. Så det kan bli juridiken snarare än politiken som avslutar karriären för mannen som lett Israel i sammanlagt mer än 13 år.

FAKTA – Inofficiellt och preliminärt valresultat

• ”Netanyahus block”: 56 mandat

Likud (höger) 32

Shas (ortodoxt) 9

Förenad Tora-judendom (ortodoxt) 8

Yamina (höger-religiöst) 7

• ”Gantz block”: 55 mandat

Blåvitt (mitten) 32

Förenade listan (arabiska partier) 12

Arbetarpartiet (vänster) 6

Demokratiska unionen (vänster) 5

• Libermans Yisrael Beiteinu (höger-sekulärt): 9 mandat