USA:s president säger farväl till ytterligare ett multilateralt avtal när landet drar sig ur Open Skies-fördraget. Något som kan bli huvudbry för hans efterträdare, Joe Biden, skriver GP:s Jan Höglund.

Analys: USA lämnar ännu ett samarbete för ökad säkerhet

USA lämnar ännu ett samarbete för ökad säkerhet. Open Skies-fördraget tillåter spaningsflygningar över ett annat land i syfte att ge insyn och skapa förtroende. Donald Trumps reträtt får motsatt effekt. Det faller tungt på Joe Biden.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under Donald Trump har USA lämnat klimatavtalet. Det gäller även det internationella avtalet med Iran som ska förhindra att landet utvecklar kärnvapen. Under pågående pandemi har han klippt banden till Världshälsoorganisationen som anklagas för att gå i Kinas ledband.

Genom skarpa uttalanden och infall har amerikanen hotat bryta samverkan med och finansiering av andra internationella och erkända organ. Han har utmanat och skakat FN:s säkerhetsråd ifråga om vapenembargo och infört straffåtgärder mot en åklagare som vid en FN-stödd domstol utredde eventuella krigsbrott av amerikaner i Afghanistan.

På rustningsområdet återstår när Donald Trump förväntas lämna Vita huset den 20 januari ett avtal som reglerar de strategiska kärnvapnen. Trump vill att ett nytt och utvidgat avtal omfattar även Kina (som nekar). Ryssland godtar inte hans villkor, men är berett att förlänga avtalet med fem år. Det blir nu med stor sannolikhet Joe Biden som får göra upp tillfälligt eller mera långsiktigt med den ryske presidenten Vladimir Putin när avtalet löper ut i början av februari.

ANNONS

Risk för rustningar utan regler i stor osäkerhet

Alternativet är att det helt saknas en överenskommelse med mekanismer för att kontrollera de största makternas rustningar. Detta i en tid av stor osäkerhet och ökade spänningar på en nivå som världen inte har sett sedan kalla kriget för trettio år sedan.

Än mer komplicerat och angeläget blir det om man ser till att den vapenteknologiska utvecklingen går snabbare än någonsin. Båda Trump och Putin har skrutit över hypersnabba försvarssystem som är svåra eller omöjliga att skydda sig ifrån, och tröskeln för att använda kärnvapen har sänkts. Båda sidor talar om att kunna använda mindre, taktiska laddningar på ett stridsfält utan att det automatiskt leder till en gemensam total förstörelse. Det är ord för att skrämma, men tekniken och kapaciteten finns.

På söndagen lämnade USA formellt även Open Skies-fördraget. Det trädde i kraft i januari 2002 efter att Sovjetunionen hade upplösts, kalla kriget var slut och framtiden såg ljus ut. Över 30 länder har anslutit sig och kan genom reglerade observationsflygningar öka tilliten och transparensen mellan staterna.

Sverige har genomfört mellan fyra och sex övervakningsflygningar årligen inom ramen för Open Skies, främst över Ryssland och Ukraina. Det kompletterar kunskapen om den militära utvecklingen i vårt närområde och, är tanken, ska stärka förtroendet mellan länderna och därmed minska riskerna.

ANNONS

USA meddelade den 22 maj i år att man lämnar samarbetet den 22 november.

– Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur, sade Donald Trump till journalister.

USA: ”Brott mot avtal följer mönster”

Den ansvarige biträdande utrikesministern Thomas Dinanno skrev i somras, enligt amerikanska UD, att ryssarnas brott mot skyldigheter och rättigheter följer ett mönster: avtalet mot medeldistansrobotar (nu skrotat av USA), uppgörelsen om begränsningar av konventionella vapen och aggressiva militära insatser mot Georgien och Ukraina. Han lyfte även fram att kemiska vapen använts mot individer i Europa och kampanjer för att sprida desinformation.

”Som ett resultat av Rysslands aktioner är dagens säkerhetsmiljö inte vad den var när Open Skies-fördraget signerades 1992”, enligt Thomas Dinanno.

Ryssland har tillbakavisat att de skulle ha brutit mot avtalet.

USA:s beslut kan tolkas som ett nytt tecken på Trump-administrationens motvilja mot multilaterala avtal inte minst på rustningsområdet. Utrikesminister Ann Linde (S) skrev på Twitter när det anmäldes:

”Sverige anser att det är olyckligt att USA har meddelat sin avsikt att lämna Open Skies, som har en viktig förtroende- och säkerhetsskapande roll i Europa. Sverige kommer att fortsätta att uppmuntra alla medlemmar att fullfölja fördraget och hoppas att USA kommer att ompröva sitt beslut”.

ANNONS

Arvet efter Donald Trumps isolationistiska politik och skepsis mot allianser och multilateralism blir en utmaning för Joe Biden, som i mycket är Trumps raka motsats. 78-åringen har mycket att rädda och ställa till rätta i USA:s utrikes relationer. Men det är inte gjort med en order i Ovala rummet och kommer att ta tid när hans första prioritet finns hemma: att lindra verkningarna av pandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS