Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bild: TT

Jan Höglund: Analys: Turkiet inleder ny akt i den syriska tragedin

Turkiets offensiv riktas främst mot kurdiska YPG-milisen. Den inleddes tre dygn efter att USA:s president gett sin välsignelse. Det kan vara hans största misstag. Operationen kallas "Fredens källa", men är inget annat än en ny akt i en ändlös mänsklig tragedi.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Flygangrepp mot gränsstäder. Vittnesmål om explosioner och rök. Människor på flykt, i panik. De första dödsfallen. Det är rapporter från den nya fronten i det syriska kriget som har pågått i över åtta år och som inte får ett slut.

Den senaste akten började på allvar med ett telefonsamtal i söndags där Donald Trump gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan grönt ljus att inleda sin planerade militära aktion i nordöstra Syrien för att upprätta en buffertzon mot terrorister. I efterhand har amerikanen i en kanonad av motsägelsefulla tweets, berömmande och hotfulla, om vartannat, tonat ner betydelsen.

Trump övergav en allierad

Men det är svårt att förklara bort att amerikanska soldater har dragits tillbaka. Erdogan fick löfte om att amerikanerna inte skulle ingripa. Detta trots att Trump måste ha vetat att det främsta målet för den turkiska militären är hans viktigaste allierade i kriget mot IS i Syrien, den kurdiska YPG-milisen. För Erdogan är de ett annat namn för terrorstämplade PKK och i samma fack som al-Qaida och IS.

Trump övergav därmed en allierad för en annan och mer tveksam. Turkiet är liksom USA medlem av försvarsalliansen Nato och en viktig handelspartner. Erdogan blev i söndags som en vänlig gest inbjuden till Vita huset nästa månad. Men han är omstridd som person och ledare för en allt mer auktoritär regim och har nära band till Ryssland, bland annat genom köp av ett avancerat ryskt luftvärnsrobotsystem, S-400. Trump har hotat stoppa försäljningen av F-35-stridsflyg om han inte upphäver det ryska köpet.

Beslutet av honom att i praktiken ge Erdogan fria händer i norra Syrien har väckt osedvanligt skarp kritik även från Trumps allra närmaste förtrogna inom det republikanska partiet. En nyligen pensionerad general, som ledde terroristjakten i Syrien, anser att flera års förtroendefullt samarbete mot en gemensam fiende har raserats. Andra talar om förräderi och varnar för att i den nya krigsfrontens kaos riskerar fånglägren, som bevakas av kurdiska styrkor, att tömmas på tusentals misstänkta terrorister och IS växa igen.

Beskrivs som ett hugg i ryggen

För Syrian Democratic Forces, SDF, alliansen som domineras av kurdiska YPG, kom Trumps omsvängning som en chock och ett svek och beskrivs som ett hugg i ryggen.

SDF vädjar till omvärlden att upprätta en flygförbudszon för att skydda de kurdiska styrkorna från attacker. Den autonoma kurdiska myndigheten uppmanar civila att bjuda motstånd. Men många syriska samhällen som Tel Abyad ligger tätt inpå gränsen och invånarna är mycket sårbara. Turkiet, som har Nato:s näst största krigsmakt, är överlägsna YPG med stridsflyg, artilleri och stridsvagnar. Utan USA som avhållande kraft har milisförbanden ingen chans att hålla ställningar i den öppna terrängen.

De turkiska regeringsstyrkorna har stöd på marken av en allians av rebellgrupper, Fria syriska armén, som är motståndare till Assad-regimen. En direkt följd av de nya stridigheterna är att SDF ökar sina ansträngningar för att få en uppgörelse med Assad mot Turkiet. Det visar hur oerhört komplicerad konflikten är med hoppande lojaliteter och olika särintressen. Ett exempel:

Rysslands president Vladimir Putin har helt initiativet i Syrienfrågan och samarbetar med Turkiet och Iran, som alla tre har militär personal i landet. Putin har, enligt Kreml, bett Erdogan att noga överväga läget så att deras åtgärder för att lösa krisen inte skadas. Ryssen betonar vikten av Syriens enhet och territoriella integritet och att båda sidor respekterar dess suveränitet.

Det är en snarare ett önsketänkande från ryssen. Erdogans mål, säger han, är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs Turkiets södra gräns, och att få fred i området. Han vill att uppemot två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet ska kunna återvända i säkerhet. Kurderna misstänker att syftet är etnisk rensning genom omflyttning.

Trump har fört över ansvaret för kampen mot Islamiska staten till Turkiet, enligt kommunikationschefen vid det turkiska presidentkansliet. Det ger honom ett öppet mandat. Det kan visserligen ändras med nästa tweet. Men ännu ett krig i kriget har börjat och i landet där halva befolkningen är på flykt drivs ännu fler bort från sina hem.