Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trumps utspel en flört med "den kristna högern"

Skottskadade poliser, poliser på knä, tårgas och gummikulor mot fredliga protester, våldsamheter, plundring. Donald Trump vill kalla in militären. Men flera guvernörer i delstaterna säger nej.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Presidenten tillkännagav i ett tal i rosenträdgården att han är redo att sända ”kraftigt beväpnad militär” till delstaterna för att ingripa i oroligheterna som skakar många städer i USA. Samtidigt rullade militärfordon in kring Vita huset. Washington DC är ingen delstat utan federalt område och presidenten har mandat att kalla in militären. Men när det gäller delstaterna är det mer komplicerat, särskilt om guvernörerna motsätter sig insatsen.

Donald Trumps tal var på temat ”lag och ordning” och han lovade att skydda det amerikanska folket mot protester som urartar och som han kallade ”inrikes terror” och ”brott mot Gud”.

Flertalet demonstrationer beskrivs som fredliga men trots nattligt utegångsförbud har byggnader satts i brand, välkända affärer och apotek plundrats, restauranger slagits sönder, demonstranter misshandlats, poliser skottskadats och en affärsägare uppges ha skjutits ihjäl av polis.

Undviker tala om svartas utsatthet

Presidenten kräver att George Floyds död skall utredas och att den ansvarige polisen skall ställas inför rätta och dömas. Men han avstår från att tala om svartas utsatthet i samhället, vilket är orsaken till demonstrationerna sedan Floyd dog av att en polis tryckte sitt knä med full kraft mot hans nacke.

Allt kompliceras ytterligare av coronapandemin , stängda verksamheter och rekommendationer om distans och så lite rörelser som möjlighet utomhus. Över 100 000 amerikaner har hittills dött av Covid - 19 och spridningen är inte under kontroll. 40 miljoner människor har dessutom blivit arbetslösa. Till detta kommer att valrörelsen inte går att genomföra som vanligt.

Donald Trump anklagar yttersta vänstern för att ligga bakom protesterna, och särskilt gruppen Antifa som han vill få klassad som en terroristorganisation.

Men protesterna utanför Vita Huset, timmarna före Trumps tal, var fredliga utan synliga tecken på infiltration från våldsgrupper. Några hundra demonstranter – i huvudsak unga och vita – skanderade slagorden ”Skjut inte” och ”Jag kan inte andas” när polis, secret service, medlemmar av nationalgardet och militärpolis överraskande sköt gummikulor och tårgas in bland dem som samlats. Minuterna innan fanns justitieminister Bill Barr på plats bakom säkerhetsuppbådet.

När Trump började tala i rosenträdgården hördes ljudet från gatan.

En flört med ”den kristna högern

Presidenten bestämde sig sedan för att gå några hundra meter till episkopalkyrkan St John, som kvällen innan utsatts för ett brandattentat. Han stannade för ett fototillfälle vid entrén till församlingshemmet med träskivor för fönstren och höll upp en bibel utan vidare kommentar eller uttalad sympati för församlingen. St Johns kallas ”presidenternas kyrka” som alla presidenter har besökt inför installationen men Trump hade inte förvarnat prästen Mariann Edgar Budde som uttryckte sig ovanligt tufft med tanke på att hon vanligtvis predikar samförstånd.

– Jag är rasande över hur kyrkan utnyttjas.

Hon påpekade att Trump aldrig besöker St John för gudstjänst eller vid andra tillfällen.

För Trump är fototillfället med bibeln framför kyrkan signalpolitik till väljarbasen som återfinns bland dem som kallas ”den kristna högern”. Trump har tidigare anklagat sin motståndare Joe Biden och talmannen Nancy Pelosi för att vara hycklare när de talar om sin tro. Båda är troende katoliker.

Joe Biden kritiserar kraftigt Donald Trumps agerande. Men det är oklart hur presidentens återvalsstrategi fungerar i en tid då han redan är ifrågasatt för hanteringen av coronapandemin och den ekonomiska krisen.

Det är mycket som för stunden ligger i den negativa vågskålen för Trump. Men amerikanska väljare är mycket partitrogna. Valdeltagandet är avgörande och svarta har traditionellt lägre deltagande än vita.

LÄS MER: Officiell obduktion: Polisen kvävde Floyd

LÄS MER: Kaos i USA i natt – Trump hotar med att kalla in militär

LÄS MER: Sjätte dygnet med protester i USA