Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trumps tweet bekräftade Gretas världsstatus

Det blev Donald Trump som gjorde henne världsberömd. I en tweet hånade och förlöjligade han Greta Thunberg. Och därmed bekräftade Trump hennes roll som klimatrörelsens främsta maktfaktor.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Greta-stormen avtar inte i USA . När hon steg iland i New York för några veckor sedan möttes hon av ett stort medieuppbåd och en mängd sympatisörer. Sedan dess har hon framträtt i tongivande talkshows i tv, protesterat utanför FN och Vita huset, inbjudits av Barack Obama, talat inför flera hundra tusen demonstranter och häromdagen läxat upp världens ledare i ett tal vid FN:s klimatmöte.

Till sist kunde Donald Trump inte motstå frestelsen att i en tweet ironisera över den svenska unga aktivisten. Något möte dem emellan blev det dock inte, trots att Thunberg fått en ovanligt strategiskt lämplig plats att vistas på när Donald Trump kom till FN-skrapan för att hålla sitt tal vid öppnandet av generalförsamlingen.

Trump har officiellt 64, 8 miljoner följare på sitt konto @real Donald Trump, själv följer han 47. Men det som han twittrar, allt som retweetas och som på andra sätt når ut hamnar hos mångdubbelt fler än de som är registrerade som följare. Världens ledare och makthavare jorden runt följer USA:s president på twitter eftersom det är på detta sätt som Trump främst kommunicerar.

Som vanligt gillas Trumps tweets av hans hängivna anhängare och de som ogillar Greta Thunberg – och hennes internationella genomslag – tävlar med varandra om att förklena och förringa både henne och hennes klimatengagemang.

Dock har Donald Trump samtidigt förstärkt Greta-effekten. När en amerikansk president bevärdigar en person med sin uppmärksamhet ökar intresset automatiskt både för personen och budskapet.

Ingen nybörjare kring klimatfrågor

USA är inte en omedveten nation vad gäller miljö- och klimatkrisen. Den amerikanska marinbiologen och författaren Rachel Carsons banbrytande bok ”Silent spring” kom ut 1962 (på svenska ”Tyst Vår” 1963 ) och beskrev hur gifter, bland annat DDT, påverkade djur och miljö. Hon angreps kraftfullt av USA:s kemiska industri men hennes forskning kom att påverka lagstiftningen ända in i våra dagar. Carson dog 1964.

Den förre vicepresidenten Al Gore tog efter förlusten i presidentvalet 2000 sitt miljöengagemang till en ny nivå då han turnerade med sitt dramatiska föredrag ”En obekväm sanning” om klimatkrisen. Han belönades med Nobels fredspris 2007.

Miljöarbetet i USA beslutas både på nationell och delstatlig nivå. Donald Trump har upphävt ett 80-tal av de lagar som genomfördes av Barack Obama, plus en del tidigare. De senaste rörde skydd för vattendrag och våtmarker.

Generellt gäller att demokraterna har en starkare vilja att reglera med stränga miljölagar än republikanerna. Men i många delstater samarbetar republikaner och demokrater. Kalifornien har länge legat i framkant och när republikanen Arnold Schwarzenegger valdes till guvernör 2003 samarbetade han med demokraterna i miljölagstiftningen.

Kan få fler att rösta

Den ungdomsrörelse som Greta Thunberg dragit igång kan betyda ett uppsving i valdeltagandet. Unga röstar i mindre utsträckning än äldre, både i USA och Sverige. Hittills har demokrater haft en del att vinna på om ungdomar mobiliseras. Det gäller främst Bernie Sanders som 2016 framgångsrikt entusiasmerade unga med sitt vänsterbudskap. Sanders gör samma sak nu, men Elizabeth Warren (också hon vänsterkandidat) har gått om honom och börjat knappa in på Joe Bidens försprång i den interna demokratiska kraftmätningen inför presidentvalet om ett år.

Det är inte nytt att barn och ungdomar engagerar sig för miljön. Generation efter generation har med hängivna lek- och förskolelärarinnor (som inte fått det erkännande som de förtjänar) lärt sig att vårda och skydda miljön i Sverige, men också i USA. Men medan ”utveckling” ofta har ersatt ”miljö” i vuxenåldern har Greta Thunberg stannat upp mitt i steget. Att hon som barn lyckats få världsledare att lyssna och unga att engagera sig gör henne till en fixstjärna.

Donald Trump reagerar reflexmässigt på företeelser som kan hota hans maktposition. Att Greta Thunberg nu belönas med det alternativa Fredspriset – The Right Livelihood award – har talat inför FN och fått FN:s generalsekreterares totala uppbackning gör saken inte enklare för presidenten. Republikanska presidenter är i allmänhet mer negativa till FN än demokratiska. Donald Trump är inget undantag . Han valde också att i FN tala om USA:s styrka och storhet. Men dessförinnan gav han sig på Greta Thunberg.