Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trumps rökridå – lägger skulden på alla andra

Donald Trump attackerar WHO, Kina och Barack Obama. Presidenten avslöjar också att han tar medicinen hydroxiklorokin.
– Fördelarna uppväger nackdelarna, säger Trumps personlige läkare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I ett långt brev anklagar Trump FN:s världshälsoorganisation WHO och dess generalsekreterare Tedros Ghebreyesus för att ha mörkat allvaret i coronautbrottet tillsammans med Kina. Presidenten stoppade för en månad sedan utbetalningarna till WHO och hotar nu med att lämna organisationen helt såvida inte omfattande förbättringar skett inom trettio dagar. USA står för femton procent av WHO:s budget.

Att WHO reagerade långsamt och alltför länge förlitade sig på lugnande besked från Kina står utom allt tvivel. Men det hindrade inte USA från att vidta åtgärder på ett tidigt stadium. Många amerikanska forskare är de främsta i världen på virus och pandemier och flera av dessa experter varnade tidigt för spridningen. USA har också den mest avancerade underrättelseverksamheten och även här fanns information.

Men Donald Trump valde till en början att inte lyssna på varningssignalerna vilket han kritiseras för. Trump vill nu inte ta ansvaret för den inledningsvis långsamma amerikanska reaktionen utan ger istället WHO och Kina hela skulden.

Säger sig ha bevis

Trump och hans utrikesminister Mike Pompeo säger att de har bevis för att viruset inte spreds från djur till människa utan att det härstammar från det laboratorium i Wuhan där forskning pågår. USA:s underrättelsetjänster framhåller att inga uppgifter finns som styrker det. Förhållandet mellan USA och Kina går nu hastigt från en allvarlig konflikt mot ett kallt krig.

Och samtidigt som Donald Trump trappat upp ordkriget mot WHO och Kina anklagar han sin företrädare Barack Obama för ”de allvarligaste brott som någon president i USA:s historia har begått. ”Trump vill inte berätta vad det handlar om utan hänvisar till medieuppgifter. Vilka dessa är vill han inte heller uppge.

Trumps sätt att knyta anklagelserna om Joe Biden och Ukraina direkt till sig själv ledde till att han ställdes inför riksrätt. Också republikanerna i senaten ansåg att Trump agerat klandervärt men frikände honom eftersom de hävdade att detta inte var tillräckligt för att skilja Trump från presidentämbetet.

Nu gör Trump inte om misstaget att själv redogöra för vad han anklagar Obama för. Anklagelserna mot Barack Obama tros vara kopplade till Rysslandsutredningen. Men USA:s justitieminister William Barr kom nyligen till slutsatsen att varken Obama eller Joe Biden kunde ställas till svars.

Obama är trots det redan misstänkliggjord av Trump. Obama har i sin tur kritiserat Trump för den kaotiska hanteringen av covid-19.

Tar omdiskuterad medicin

Trumps besked att han tar hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot covid-19 har väckt kraftiga negativa reaktioner bland experter. Den amerikanska myndigheten FDA, som godkänner läkemedel, påpekar att inga studier visar att medlet är verksamt mot covid-19. Risken finns däremot för allvarlig påverkan på hjärtat.

Hydroxiklorokin är en malariamedicin som också sparsamt skrivs ut av läkare mot vissa former av reumatism. Biverkningarna är flera, både fysiska och psykiska. Till de mer allvarliga hör hallucinationer och sömnrubbningar.

Donald Trump har länge talat sig varmt för denna medicin och ställt frågan:

– Vad har du att förlora med att ta den?

Programledaren Neil Cavuto på Fox news svarade Trump med ett kort ”livet”.

Experter avråder nu alla från att äta medicinen mot covid-19 och varnar för medicinering utan uppföljning av läkare.

Donald Trumps personlige betjänt har smittats av corona liksom vicepresident Mike Pences pressekreterare. Trump tros ha inlett sin medicinering preventivt i samband med detta.