Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT
Bild: TT

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trump kovänder efter dubbla budskap

Först uppmanade Donald Trump delstaterna att börja öppna upp. Då bestämde guvernören i Georgia att göra just det. Men när beslutet fattats tvärvände Trump. Nu kritiserar han guvernören.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Georgias kurva över smittade och döda i covid119 stiger rakt upp och ingenting tyder på att den håller på att plana ut. Men efter ett samtal med president Donald Trump och vicepresident Mike Pence beslutade den republikanske guvernören Brian Kemp att börja öppna upp delstaten. Då hade Trump redan uppmuntrat de som demonstrerar mot inskränkningar och stängningar att fortsätta att protestera.

Borgmästare i många städer i Georgia hade inte informerats och kritiserar Brian Kemp som står på sig, trots att de matematiska beräkningarna som Vita huset också har tillgång till visar att Georgia inte bör lätta på restriktionerna förrän tidigast i mitten av juni.

När kritiken tilltog mot Kemp , som avser att införa de nya reglerna på fredag, tog Trump handen från guvernören och sade vid den dagliga presskonferensen att han är emot Kemps beslut.

Georgia hamnar därmed mitt i kaoset där frågan om vem som bestämmer vad blivit akut. Trump sade tidigare att han har total makt och bestämmer när USA skall öppnas upp. Då invände guvernörerna att de har den makten, enligt konstitutionen. Därefter uppmuntrade Trump till demonstrationerna – som initierats av konservativa grupper – om att delstaterna skall öppnas upp. För att när det väl sker i Georgia, ta avstånd från guvernören. Kemp står nu i valet och kvalet att bestämma själv eller foga sig efter Trumps nya instruktion.

Trumps inställning till öppnande har kritiserats kraftigt av experter men Trump har ändå fortsatt den inslagna vägen. Nu säger han att han aldrig sagt det, utan att det är guvernörerna som är ansvariga för alla beslut och att det inte är han som skall ifrågasättas.

Trumps nära allierade, senatorn Lindsey Graham från South Carolina, tillhör dem som tryckt på för att läget i USA skall normaliseras. Staden Charleston i delstaten skall försiktigt öppnas inför turistsäsongen. Men Charleston ligger vid gränsen till Georgia och en oreglerad turistström från den delstatens turistmagnet Savannah oroar nu Graham.

Savannahs demokratiske borgmästare uppmanar människor att hålla sig inne och menar att guvernörens beslut kanske är verkningslöst. Ingen kommer att vilja gå till restauranger, barer, nagelsalonger, frisörer och tatuerare, menar borgmästaren.

Borgmästaren på badorten Tybee Island uppmanar människor att hålla sig borta från stränder och restauranger. Men trycket är alltid stort på Savannah och Tybee under vår- och sommarsäsongen då omkring 15 miljoner turister brukar komma.

Donald Trump kläms mellan de medicinska experterna, som förordar fortsatta stängningar, och näringslivet som vill kunna öppna upp igen. 26,5 miljoner människor i USA har de senaste fem veckorna registrerats som arbetslösa.

Professor Anthony Fauci, som finns i Vita husets medicinska kristeam, anser att han inte kan stödja guvenör Brian Kemps beslut. Det fick Trump att vända sig mot Kemp. Men Trump hade då redan sett till att läkaren Rick Bright, som arbetar med att ta fram ett vaccin, förflyttats sedan han ifrågasatt värdet av den malariamedicin som Trump talat om som verkningsfull i bekämpandet av covid-19. Trump sade också vid presskonferensen emot den läkare som hävdade att coronaviruset kan få en andra spridning i höst, samtidigt som den vanliga säsongsinfluensan brukar utbryta. Det är under hösten som valkampanjen inför presidentvalet den 3 november är som mest intensiv och då Trump vill hålla sina stora kampanjmöten.