Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trump kan inte slingra sig ur Ukraina-affären

Donald Trump dras allt djupare in i Ukraina-affären. Men presidenten jämför personen som avslöjade skandalen för en spion. Trump påminner om vad som förr hände spioner. De avrättades.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den tidigare Rysslandsutredningen kunde inte direkt knyta Donald Trump till den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016. Trump hade visserligen i sina valtal uppmanat Ryssland att hacka Hilllary Clintons UD-mejl och Wikileaks lade strax därefter ut interna dokument från det demokratiska partiet. Men utredaren Robert Mueller kunde inte bevisa att Trump personligen givit instruktionerna. Däremot knöts en rad av Trumps nära medarbetare till de ryska kontakterna och tvingades lämna sina poster. Några av dem har åtalats.

Att en av Trumps söner och svärsonen avslöjades som deltagare i ett möte med ryssar, som lovade negativa uppgifter om Hilllary Clinton, har särskilt upprört presidenten. Robert Mueller slog i sin rapport fast att presidenten inte kan åtalas men utesluter inte att åtal kan väckas efter presidenttiden. Mueller påpekade också att den ryska inblandningen i presidentvalet även är en politisk fråga, vilket ger kongressen manöverutrymme. Det är i detta perspektiv som trycket på riksrätt mot presidenten ökade redan innan avslöjandena om Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli.

Snabbt beslut om riksrätt

Men medan Rysslandsutredningen pågick under lång tid har Ukraina-skandalen eskalerat under några få dagar. Beslutet om att påbörja processen mot riksrätt – baserat på presidentens Ukrainasamtal – togs snabbt av den demokratiska talmannen i representanthuset Nancy Pelosi. Donald Trump är inte bara indragen i Ukraina-skandalen. Han är huvudpersonen sedan innehållet i hans samtal avslöjats.

Det finns flera allvarliga inslag som är svåra att slingra sig ur.

• Donald Trumps samtal med Ukrainas president finns nedtecknat. En sammanfattning har offentliggjorts. Det är möjligt att det också finns en bandinspelning. Amerikanska underrättelsetjänster avlyssnar kontinuerligt personer av särskilt intresse, Ukrainas president tillhör möjligen dem. I så fall har även Trump spelats in som en bieffekt av avlyssningen på samma sätt som Trumps son och svärson hamnade på band tillsammans med de ryska kontakterna som avlyssnades av den amerikanska säkerhetstjänsten.

• Visselblåsaren i Ukrainafallet är fortfarande anonym men New York Times uppger att det handlar om en anställd på CIA som inte själv befann sig i Vita huset men som fått uppgifterna från personer som upprördes över det som uppfattas som utpressning mot Ukraina. Militärt stöd, som behövs för Ukrainas kamp mot de av Ryssland understödda styrkorna i östra delen av landet, har hållits inne av Trump trots att det godkänts av kongressen och skulle ha överförts i somras. Trumps uppmaning till Ukrainas president att undersöka Joe Bidens och sonen Hunter Bidens aktiviteter i Ukraina uppfattas som utpressning. Militärstödet skulle ske i utbyte mot uppgifter om Biden som Trump kan använda i valrörelsen.

• Donald Trump meddelade i samtalet att han företräds av sin personlige advokat , den tidigare borgmästaren i New York Rudy Giulliani, när det gäller att leta upp negativ information om Joe Biden och hans son i Ukraina. Giulliani bekräftar att han haft flera möten med ukrainska företrädare, bland annat i Madrid.

• Trump hävdade att han inte var inblandad i Rysslands försök att påverka presidentvalet 2016. I det här fallet kan han inte förneka att han agerat för att en utländsk makt, Ukraina, skall ge sig in i kampanjen inför valet 2020.

• Vita huset tycks ha ägnat sig åt avancerad mörkläggning för att samtalsuppteckningarna inte skulle komma ut. Den ordinarie arkiveringen användes inte utan istället ett speciellt säkrat datasystem.

• Det krävs bara enkel majoritet i representanthuset för att besluta om riksrätt. Demokraterna har majoriteten. Därefter förs frågan vidare till senaten där republikanerna har majoritet och där det krävs två tredjedels majoritet för att riksrätten skall genomföras.

• Republikanska politiker i kongressen har hittills varit lojala med presidenten. Men de har också sin egen politiska framtid att ta hänsyn till. Kongressval genomförs, samtidigt som presidentvalet, nästa höst. Att knyta sig alltför nära Trump i ett fall som rör anklagelser om maktmissbruk för egen vinning kan bli förödande.

Riksrättsprocessen kan gå mycket hastigt och representanthuset fattar troligen beslut före jul. När primärvalen inleds i början av februari kan senaten ta upp frågan. Donald Trump har anledning att vara skakad även om republikanerna i senaten skulle rädda honom.