Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trump fortsätter säga emot sig själv

Donald Trump erkänner inga misstag. Han hävdar felaktigt att han bestämmer över delstaterna. Och intresset för Sveriges coronastrategi är ingen slump. Det är en del av Trumps valkampanj.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump håller presskonferens varje kväll (midnatt svensk tid) som direktsänds i många tv-kanaler. Efter en kort förberedd introduktion och några uttalanden från experter tar Trump helt över. Det kan hålla på uppemot två timmar. Presidenten prisar sina egna insatser, kastar glåpord över reportrarna och resonerar fram och tillbaka och säger ofta emot sig själv. Han ifrågasätter experterna som finns på podiet och retweetade en tweet han hittat med texten ”#fire Fauci” (avskeda Fauci). Anthony Fauci är en av USA:s främsta experter på infektionssjukdomar och finns med i Vita husets kristeam. Det var sedan Fauci svarat jakande på frågan om presidenten kunnat agera tidigare som han hamnade i onåd.

LÄS MER: Vapen säljer som smör i coronahärjat USA

Släckte ned sändning

Men i måndags fick några tv-kanaler nog och släckte ned direktsändningen från Vita huset när Trump presenterade en slags kampanjfilm. Det blev en exposé över datum då insatser gjorts men tidigare förnekanden av allvaret fanns inte med, vilket framgick av Vita husets video.

Trump hävdade, när tv-sändningarna återupptogs efter filmen, att det är han som bestämmer om och när delstaterna som stängt ned verksamheter skall öppnas upp igen. Han fick genast mothugg av både republikanska och demokratiska guvernörer som hävdade motsatsen. Konstitutionen ger delstaterna auktoritet över bland annat frågor som rör hälsoläget.

Rapporter kommer nu också från hela USA om att pengarna som skall utbetalas till människor med behov (maximalt 1 200 dollar motsvarande ungefär 12 000 svenska kronor) inte nått fram. Det kan ta flera veckor till medan allt fler blir arbetslösa. Från många delstater rapporteras om milslånga köer till stora parkeringsfält där välgörenhetsorganisationer delar ut matpaket.

Sverige ofta i skottgluggen

Donald Trump har flera gånger nämnt Sveriges strategi för att bekämpa coronapandemin. När Sverige tas upp – både av republikanska och demokratiska politiker – är det sällan en tillfällighet.

Sverige har hållits fram både som en förebild och ett avskräckande exempel sedan 1940-talet.

Den svenska modellen med offentliga lösningar har hyllats av liberala demokrater och nu senast av den progressive presidentkandidaten Bernie Sanders. Samtidigt har republikaner framställt Sverige som ett socialistiskt samhälle utan personlig frihet och tagit fram självmordsstatistik för att illustrera det som beskrivs som människors tröstlöshet i en nation med totalitära inslag.

Neutralitetspolitiken – som höll Sverige utanför andra världskriget – finns också med som bas i kritiken. Att Sverige klarade sig undan beskrivs som feghet och som en orsak till att de svenska hjulen kunde börja rulla tidigt vid krigsslutet medan världskriget ekonomiskt och mänskligt plågade de drabbade länderna.

1976 fick Sverige för första gången på 44 år en borgerlig regering. Det lanserades av republikanerna under det årets presidentval som att svenskarna äntligen kastat av sig det socialistiska oket.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden står nu som frontfigur för att sjukvårdsförsäkringen Obamacare skall fortsätta. Han har fått stöd av Bernie Sanders som vill ha sjukvård av svensk modell.

Coronoapandemin illustrerar med all önskvärd tydlighet att den amerikanska sjukvården – med en tredjedel av amerikanerna oförsäkrade – inte fungerar. Genom att peka på spridningen av coronaviruset i Sverige kan Trump trumma in att den svenska lösningen av sjukvården inte är något att kopiera.

LÄS MER: New York-guvernör: Vi är förbi det värsta

LÄS MER: Trump: Presidentens befogenhet är total