Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Analys: Trump fortsätter att förneka – nu går demokraterna vidare

”Löjligt. Fruktansvärt.” President Donald Trump kommenterar den hotande riksrätten. Trump fruktar att riksrätt kan leda till våldsamheter. Samtidigt är två banker redo att bryta med Trumps företag.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Flaggorna på och kring Kapitolium vajade på halv stång när representanthuset på tisdagen förberedde riksrätten mot Donald Trump. Flera kommittéer arbetade med både procedurfrågor och sakinnehåll för att först behandla tillägg 25 i konstitutionen och därefter besluta om riksrätten. Även om en majoritet önskar att Donald Trump skall avsättas enligt tillägg 25 kan det inte ske om vicepresident Mike Pence vägrar att delta i beslutet, sedan ministrar i administrationen slagit larm om att presidenten inte är i fysisk och psykisk kondition att utföra sitt uppdrag.

Det 24 timmars tidsfrist som Pence fick för att agera löpte ut vilket innebär att resolutionen faller. Riksrätten återstår och demokraterna har den majoritet i representanthuset som krävs för att besluta om riksrätt. Åtalet formuleras som ”uppvigling till uppror”. Det är sedan senaten som dömer och här krävs två tredjedels majoritet, vilket demokraterna troligen inte kan mobilisera.

Donald Trump reste på tisdagen till Texas för att inspektera muren som byggs mot Mexiko. Trump har kritiserats för att sedan valförlusten inte ha brytt sig om något annat än att hävda att han utsatts för valfusk. Han har uppmanats att engagera sig i kampen mot spridningen av covid-19, som hittills kostat omkring 375 000 amerikaner livet och att på olika sätt underlätta distribution av vaccin och vaccineringar. Hans val att åka till muren i Texas skall ses som ett sätt att återknyta till vallöftet från 2016 att befästa den södra gränsen för att hindra flyktingar och immigranter att ta sig över.

Trump sade vid avfärden från Vita huset att han på intet sätt medverkat till stormningen av Kapitolium och hävdade att alla som granskat hans tal i efterhand har konstaterat att det var ”helt lämpligt” och på inte sätt påverkade negativt.

Trump talade också om att han fortsatt utsätts för den värsta häxjakten i historien, något som han hävdade både under Rysslandsutredningen och vid den förra riksrätten för ett år sedan.

Presidenten hävdade även att det finns mycket ilska i USA över hur han behandlats med bland annat nedsläckt twitterkonto. Han fruktar därför mer våld om riksrätten genomförs men påpekade att han motsätter sig ytterligare våldsamheter.

Donald Trump imponerar dock inte på de storföretag som givit ekonomiskt stöd till både hans och republikanska kandidaters valkampanjer. Företagen – till vilka läskedrycksjätten Coca Cola och hotellkedjan Marriott hör – drar tillbaka stödet.

Deutsche Bank meddelar också att samarbetet avslutas med Trump och de företag som hans söner Donald jr och Eric under presidenttiden formellt övertagit ansvaret för. Trumps företag har lån på mellan 280–340 miljoner dollar i banken som var den enda som på 1990-talet var villig att låna ut pengar till Trump efter en serie misslyckade affärer. Deutsche Bank och Trump har sedan 2008 haft olika syn på hur och om pengarna skall betalas tillbaka. Banken anger nu stormningen av Kapitolium som skäl till att samarbetet avslutas. Även Trumps dotter Ivanka och svärsonen Jared Kushner är bankens kunder. En annan bank, som sköter Trumps privata affärer, överväger att säga upp honom som kund.

Företagens sätt att dra tillbaka ekonomiskt stöd är dessutom ett tufft slag mot en rad republikaner som försökt underkänna valresultatet. Flera av dem – bland dem kongressledamoten Jim Jordan – försöker nu komma undan genom att hävda att de bara följt de regler om överklaganden och ifrågasättanden som finns. Skälet till omsvängningen är att omkring 140 republikanska kongressledamöter och senatorer fruktar att tillägg nummer 14 i konstitutionen skall kunna tillämpas mot dem sedan riksrätten mot presidenten är avklarad. Tillägg 14 kom till efter inbördeskriget och gör det möjligt att avsätta både delstatliga och nationella kongressledamöter och senatorer som på något sätt underminerar det demokratiska systemet. Detta tillägg kan komma att tillämpas i minst ett tjugotal fall.