Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Evan Vucci

ANALYS: Trump avbröt toppmöte — Kim krävde för mycket

Efter fiaskot i Hanoi skildes de som vänner. Men vad Donald Trump har beskrivit som ett kärleksförhållande till Kim Jong-Un fick en knäck. Amerikanen fick åka hem tomhänt. Inga genombrott gjordes. Utvecklingen på Koreahalvön förblir oviss.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Förväntningarna var stora. Bara att USA:s president kom till Vietnam för ett andra toppmöte tydde på att allt var noga förberett och resten en formalitet. Klockslag var angivna för underskrifter och presskonferens.

Trump kallade så sent som 2017 Kim Jong-Un för den lille raketmannen. Han anklagade honom för att ha vara ute på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim. Från FN:s generalförsamling hotade han att utplåna Nordkorea. Men när han satt tillsammans med Kim i onsdags kväll hyllande amerikanen honom som en god vän och stor ledare.

– Vi har en väldigt speciell relation, sade Trump.

Kim berömde Trump för att ha tagit ett "modigt politiskt beslut". Han hoppades att deras möte skulle leverera "ett resultat som välkomnas av alla".

Onsdagskvällen sammanfattade Trump på Twitter:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Kim beskrev kvällen som givande, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Dialogen var öppen och ärlig och byggde en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen, hette det.

Fanns ingen känd agenda i Hanoi

Det fanns ingen känd agenda för överläggningarna, inga utkast till uttalanden eller avtal som skulle bekräfta de vaga utfästelser som gjordes vid det första toppmötet i Singapore förra året. Ändå var frågan: Hur detaljerad blir överenskommelsen och vilka eftergifter är USA:s president beredd att göra för att förmå Kim att på allvar börja skrota sina kärnvapen och anläggningar för tillverkning och anrikning av bränsle?

Att Kim vill ha bort sanktionerna är ingen hemlighet. Landet är isolerat, skördarna har slagit fel och stora delar av befolkningen på omkring 25 miljoner människor uppges vara undernärda och i behov av internationell hjälp. Det är ett faktum som inte ens en envåldshärskare kan blunda för. Han behöver också pengar till sin överdimensionerade krigsmakt.

Men Kim krävde för mycket.

– Ibland måste man bara gå, och det här var ett av de tillfällena, sade Donald Trump till journalisterna enligt TT.

– Jag gick inte bara i väg, det var vänligt. Vi skakade hand. Vi är inställda på att göra något speciellt. Det här har hållit på i årtionden och borde ha lösts under tidigare mandatperioder.

Donald Trump tillade:

– Vår relation är stark, och vi hade flera alternativ, men vi valde att inte gå vidare med något av dem, sade han..

De diskuterade många vägar till nedrustning, berättade presidenten.

– Nedrustning är ett viktigt ord. Många vet inte vad det betyder, men för mig är det uppenbart – vi måste få bort kärnvapen.

Löfte om inga fler tester av kärnvapen

Kim var beredd till vissa eftergifter, men inte tillräckliga, enligt Trump. Nordkoreanen ska dock ha lovat honom att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

Inget nytt möte dem emellan är planerat. Men amerikanerna kan få någon form av diplomatisk representation i Pyongyang. I dag är Sverige via vår ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

– Vi bad Kim Jong-Un att göra mer, han ville inte det. Jag är ändå optimistisk. Det här kommer att ta tid. Fortsätter vi att jobba på detta de kommande veckorna och månaderna kommer vi att nå målet att nedrusta Nordkorea, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– Vi hoppades göra mer, men vi är närmare i dag än vad vi var för 36 timmar sedan. Framsteg gjordes, men avskedet skedde med en överenskommelse om att fortsätta jobba med problemen, sade han.

Dialogen väntas nu fortsätta på en lägre nivå. Samtidigt är Sydkoreas president Moon Jae-in angelägen om att fortsätta den islossning som har skett sedan vinter-OS i Pyeongchang förra vintern. Men fortfarande råder vapenvila, inte fred, på den militariserade Koreahalvön. Toppmötet i Hanoi löste inga avgörande problem. Kärnvapen och robotar är kvarvarande hot.