G20-mötet hålls i japanska Osaka fredag-lördag.
G20-mötet hålls i japanska Osaka fredag-lördag.

Analys: Toppmötet väcker hopp men riskerar att bli en besvikelse

Presidenterna för USA, Kina och Ryssland står i centrum för G20-mötet i Japan. De kommer med all säkerhet att diskutera Gulfkrisen och handelskriget. Förhoppningar finns om framsteg, men det riskerar att sluta med en besvikelse.

ANNONS
|

Ledarna för världens 20 största ekonomier samlas under fredag och lördag i Osaka. Handel, digital ekonomi och klimatförändringarna står på agendan. Men problemen är många. När Donald Trump, Xi Jinping och Vladimir Putin för enskilda samtal har de att hantera många kriser och tvister med globala återverkningar både på penningflöde och säkerhet.

För Trump har sanktioner och strafftullar blivit ett vapen mot allierade och motståndare för att gynna amerikansk konkurrenskraft. Ingen är fredad och amerikanen agerar nyckfullt och med en oförutsägbarhet som inger osäkerhet. Inför G20-mötet kritiserade han Indien och Vietnam "för att dra fördel av oss". Det gällde också försvarsalliansen Nato och Tyskland "som betalar för lite".

ANNONS

Även värdlandet Japan, med långa diplomatiska och militära relationer med USA, fick en släng.

— Om Japan attackeras kommer vi att utkämpa det tredje världskriget, sade Trump och tillade:

— Om vi attackeras behöver Japan inte hjälpa oss alls. Japanerna kan följa attacker på en tv från Sony.

Trump är beredd att trappa upp handelskriget med Kina med tullar på alla kinesiska varor. Det är redan kännbart för den kinesiska ekonomin och inte minst för Huawei, tillverkaren av telekommunikationsutrustning. Från amerikanskt håll anklagas bolaget för att gå den kinesiska underrättelsetjänstens ärenden och varnar för deras utrustning är en nationell säkerhetsrisk.

Ett avtal vore en överraskning

Det spekuleras i om ett avtal kan komma att träffas i Osaka när Trump möter Xi Jinping, men det vore en överraskning. Amerikanen utesluter inte det, men troligare är nog ett slags vapenstillestånd och fortsatta förhandlingar. Trump har en stark hand i handelskriget och är inte beredd att göra eftergifter, säger han.

KInas preesident Xi Jingping.
KInas preesident Xi Jingping.

En talesman för det kinesiska handelsdepartementet Gao Feng säger, enligt Reuters, att Kina motsätter sig USA:s missbruk av exportkontroll och uppmanar landet att samarbeta igen. Han kräver att amerikanerna häver svartlistningen av Huawei och sanktionerna mot deras produkter.

Trump har tidigare sagt att Huawei kan bli del av ett nytt avtal.

ANNONS

En annan akut kris är den ökade krigsrisken mellan USA och Iran kring Hormuzsundet. Det är en av de viktigaste transportlederna för olja. Om trafiken försvåras eller stoppas skulle det snabbt få mycket allvarliga följder och leda till kraftigt stigande priser på drivmedel. Efter attackerna mot oljefartyg och nedskjutningen av en amerikansk drönare har Donald Trump beordrat en andra hangarfartygsgrupp till området. Han har varnat iranierna för att bli utplånade om de går till angrepp.

— Jag talar inte om kängor på marken. Jag säger inte att vi kommer att skicka en miljon soldater. Jag säger bara att om något skulle hända, det skulle inte vara länge, säger han kryptiskt i en intervju för Fox Business Network.

Iran förnekar USA:s beskyllningar, men är hårt pressat under det amerikansk sanktionstrycket. Regimen är beredd att bryta mot det internationella kärnenergiavtalet och återuppta höganrikningen av uran. Det vore farligt eftersom det skulle kunna leda till utvecklingen av kärnvapen.

Kärnenergiavtalet kan inte undvikas

På fredagen ska diplomater från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Kina och Iran träffas i Wien för att diskutera kärnavtalet. Även i Osaka är det en fråga som inte kan undvikas, eftersom både Ryssland och Kina står bakom avtalet.

Rysslands president Putin väntas mana Trump till dialog med Iran. Kärnvapen och rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet kan komma upp. När Trump fick frågan av journalister vad han kommer att prata med ryssen om blev svaret att han planerade "en mycket god konversation", men att den skulle hållas hemlig.

ANNONS

— Det har ni inte att göra med, var budskapet från presidenten.

Från Osaka flyger Trump till Sydkorea. Det är oklart om han besöker den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Den andra träffen med den nordkoreanske diktatorn Kim Jung-Un i vintras slutade med att nedrustningssamtalen bröt samman. Trump krävde en total nedrustning och Kim lättade sanktioner. Men de är flitiga brevvänner och mycket talar för att det blir ett tredje möte.

ANNONS