Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att få väljarna att känna framtidsoptimism är viktigast i Trumps återvalskampanj. Och valet kommer troligen att bli betydligt jämnare än vad mätningarna tyder på, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Mattsson: Analys: Svaret på den frågan avgör USA-valet

Lojaliteten mot republikanerna är viktig. Smutskastning avgör också. Men väljarna avgör när de svarar på frågan om de har det bättre nu än för fyra år sedan.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Republikanernas konvent blev en ganska avslagen historia, på samma sätt som demokraternas en vecka tidigare. Det digitala formatet var nödvändigt med den omfattande spridningen av covid-19 och med över 178 000 döda. Men inramningen och entusiasmen uteblev vid båda konventen.

Konventens utformning innebar dock att kommentatorer, experter, journalister och politiker för första gången upplevde partitillställningarna på samma sätt som vanliga väljare, som aldrig kommit i närheten av varken stora evenemang eller valmöten. I stort sett alla som överhuvudtaget intresserat sig har tittat på tv eller olika digitala plattformar i sina egna hem. Det gör att bedömningarna inte färgas av den egna närvaron.

Men de första dagarna malde på utan några sensationer, på samma sätt som demokraternas där inget utöver det vanliga utlovats.

Republikanernas konvent hade spelats upp av Donald Trump i förväg, överraskningar utlovades varje dag. Men de första dagarna malde på utan några sensationer, på samma sätt som demokraternas där inget utöver det vanliga utlovats. Tonläget var tuffare än vid tidigare konvent hos demokraterna, så fanns också presidentparen Clinton och Obama med, som valde att inte linda in kritiken mot Donald Trump.

Men vad betyder konventen för utgången av årets val? Antagligen inte särskilt mycket. Donald Trumps politiska manifest bygger på lag och ordning och att han är presidenten som kan leda USA mot en ekonomisk återhämtning och ur coronapandemins grepp. Joe Bidens budskap kan sammanfattas med att Trump måste besegras för att USA ska kunna klara ekonomin och bekämpningen av covid-19 och kunna återgå till ett normaltillstånd. Ståndpunkterna var väl kända också före konventen.

Dåvarande presidenten Jimmy Carter skakar hand med republikanernas presidentkandidat Ronald Reagan inför en debatt i Cleveland 1980.
Dåvarande presidenten Jimmy Carter skakar hand med republikanernas presidentkandidat Ronald Reagan inför en debatt i Cleveland 1980.

Det var Ronald Reagan som ställde frågan till väljarna om de hade det bättre inför valet 1980 än vad de haft det fyra åt tidigare då Jimmy Carter tillträdde som president. Ekonomin var i botten och den amerikanska ambassadpersonalen satt som gisslan i Iran. Reagan behövde inte säga så mycket mer än att han avsåg att ”göra USA stort igen”, en slogan som Trump tagit över.

Idag är det just den enskilde amerikanens eget svar på den frågan som åter är avgörande. Trump säger att han vänt ekonomin uppåt, tagit hem jobb från utlandet och sett till att nya skapats och att amerikanerna kan känna sig trygga med en politik som byggs kring lag och ordning.

Att få väljarna att känna framtidsoptimism är viktigast i Trumps återvalskampanj.

Men det är tveksamt om väljarna delar den bedömningen med en ekonomi som skakas av coronapandemin, arbetslöshet, smittspridning av covid-19 som kan uppfattas som utom kontroll och oro och osäkerhet om den egna och USA:s framtid.

Att få väljarna att känna framtidsoptimism är viktigast i Trumps återvalskampanj.

Därefter kommer partilojaliteten. Amerikanska väljare har stark partiidentifikation och är ideologiskt knutna till antingen demokraterna eller republikanerna. Även väljare som kallar sig oberoende lutar i regel åt ett av partierna. De som är ”riktiga” oberoende är en mindre andel av väljarkåren. Att knyta an ideologiskt är därför väsentligt. Sänkta skatter är signalen där en republikan kan känna igen sig. Avregleringar och så lite statlig inblandning som möjligt är en annan. Här har Trump en stark ställning.

Att attackera och misstänkliggöra motståndaren är den tredje delen i framgångsmodellen. Donald Trump har ägnat de senaste snart fem åren åt att nedvärdera och gå på person. Joe Biden framställs sedan länge som ”sömnige Joe” , vilket ska föra tankarna till att han inte är mentalt stabil.

Men valet kommer troligen att bli betydligt jämnare än vad mätningarna tyder på.

Men lyckas Donald Trump att sammanfoga en strategi som knäcker Joe Biden, som leder i opinionsmätningarna? Det är omöjligt att avgöra två månader före valdagen. Men valet kommer troligen att bli betydligt jämnare än vad mätningarna tyder på. Och Trump tänker göra allt för att vinna.