Analys: Ställningskriget fortsätter i ett delat USA

Ställningskriget fortsätter. Donald Trump vägrar att erkänna sig besegrad. Och Joe Biden planerar att ta över presidentposten den 20 januari. Hittills har Trumps överklaganden avvisats av domstolar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är ingenting som tyder på att Donald Trump tänker medverka till ett smidigt maktöverförande. Myndigheten, som skall ge klartecken till anslagen till Bidens övergångsteam, vägrar att signera utbetalningen. Chefen, som är utsedd av Trump, hänvisar till att valet ännu inte är avgjort. 6,3 miljoner dollar finns i en fond för den kandidat som vinner valet. Pengarna skall användas för kontor och staben som förbereder det nya presidentskapet. Biden kommer att gå till domstol för att pengarna skall utbetalas som det är tänkt.

Trump twittrar intensivt att han nästa vecka kommer att kunna bevisa röstfusk och att han vunnit valet.

ANNONS

Det är första gången i modern tid som förloraren i ett presidentval inte gratulerat segraren och fortsatt att ifrågasätta utgången och hävdat valfusk. Både George W Bush och Al Gore var överens 2000 om att det omdiskuterade valdistriktet i Florida skulle räknas om.

Den republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConell ställer upp på bakom Donald Trump liksom republikanernas ordförande Ronna McDaniel.

Senatorn Mitt Romney - som förlorade presidentvalet mot Barack Obama 2012 - är en av de fyra republikanska senatorer som erkänt Joe Bidens seger och som uppmanar Trump att erkänna valförlusten så att USA kan gå vidare.

Demokraterna hävdar att republikanska politiker är ”livrädda” för att stöta sig med Trump som skulle kunna förgifta deras framtida karriärer.

Senatsvalet i Georgia den 5 januari är särskilt kritiskt för republikanerna. Sedan valen inte kunde avgöras på valdagen (vinnaren måste få över 50 procent av rösterna) blir det en andra valomgång. Balansen i senaten är beroende av utgången i de valen.

Det finns både för- och nackdelar för de republikanska kandidaterna att få Donald Trumps stöd. På valdagen är han fortfarande president. Fördelen är att ett enat republikansk parti med Trump i spetsen kan mobilisera i den traditionellt republikanska delstaten som i år kan vara på väg att ge Joe Biden segern i presidentvalet. Rösterna är ännu inte färdigräknade och kommer att räknas om. . Nackdelen är att republikanska väljare kan låta bli att rösta om Trumps anfall på det amerikanska valsystemet får genomslag hos de obeslutsamma.

ANNONS

Valdeltagandet är alltid lägre i kongressval än i presidentval. En andra valomgång riskerar att hamna på ett valdeltagande under femtio procent.

Men demokraterna har ett viktigt vallokomotiv i Stacey Abrams som visserligen förlorade det senaste guvernörsvalet men som i år har bedrivit en mycket effektivt kampanj för brevröstning. Barack Obama gjorde också ett viktigt jobb när han flera gånger reste till Georgia i kampanjens slutskede. Michelle Obama har sagt att hon kommer att att vara aktiv i Georgia tillsammans med flera av de demokratiska presidentkandidaterna som deltog i årets primärval.

Det är oklart hur Donald Trumps plan ser ut för ett fortsatt ifrågasättande av valresultatet och hur han skall hävda valfusk. Senatorn Lindsey Graham har uppmanat Trump att fortsätta kämpa och att inte ge upp. Trumps personlige advokat Rudy Giuliani sägs förbereda demonstrationer där Trump kan framträda för att få större kraft i protesterna. Hittills har det bara varit några hundra som samlats på olika platser i USA och det saknas den samordning som Giuliani anser är viktig.

Trumps legala team har gjort en rad överklaganden i domstolar men domare har avvisat flertalet av dem.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS