Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Analys: Spänd väntan på Putins nästa drag i värsta krisen

Frågan är om det har varit så spänt mellan Ryssland och väst sedan kalla kriget. I militär uppladdning, diplomatisk kris och massprotester är läget extremt allvarligt och står och väger.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Ryssland gick 2008 in militärt i Georgien och stödde rebeller i utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. Det är fortfarande en olöst och frusen konflikt. För väst blev det ett uppvaknande. På Sovjetunionens upplösning – det är i år 30 år sedan – följde avspänning, nedrustning och ett nytt Europa, med allt fler tidigare östländer i EU och Nato.

Men det var ett stort geopolitiskt misstag, enligt president Vladimir Putin. Inför hotet att också Ukraina skulle inlemmas i den västliga intressesfären, av egen fri vilja, annekterade han Krim i Ukraina 2014. Han stödde rebeller med soldater och utrustning i ytterligare två utbrytarområden, nu i de östra delarna landet.

En kvinna håller upp porträtt av president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu bakom två militärveteraner vid en ceremoni i Sevastopol på Krim i vintras. Den ryska annekteringen är den viktigaste orsaken till spänningen med väst och Ryssland.
En kvinna håller upp porträtt av president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu bakom två militärveteraner vid en ceremoni i Sevastopol på Krim i vintras. Den ryska annekteringen är den viktigaste orsaken till spänningen med väst och Ryssland.

Kriget pågår i vågor och har krävt över 13 000 döda. Fredsprocessen haltar. Vapenvila råder på papperet, men inte i praktiken. Attacker och strider har ökat märkbart på senare tid, Ryssland har nu, enligt västliga underrättelsekällor och EU:s utrikeschef Josep Borrell, dragit samman omkring 150 000 soldater med stridsfordon, artilleri och annan tung materiel. Det skulle kunna vara förberedelse för en invasion längs gränsen mot Ukraina och i Svarta havet.

Biden varnar för konsekvenserna

Om detta är ett sätt för Vladimir Putin att känna USA:s nye president Joe Biden på pulsen, att se hur långt amerikanen är beredd att låta honom gå, vet nog bara ryssen själv. Hur som helst ringde Biden till honom och varnade för konsekvenserna.

Samtalet hade knappt blivit känt förrän USA kom med en rad straffåtgärder som sanktioner och utvisningar för annekteringen, cyberangrepp och annan inblandning. Behandlingen av den förgiftade, till fångläger dömde och nu akut sjuke Aleksej Navalnyj är en försvårande omständighet.

Rysslands ambassadör i Storbritannien, Andrei Kelin, säger till BBC att Navalnyj beter sig som en huligan när han försöker bryta mot varje regel som har fastställts. Han hävdar att syftet är att få uppmärksamhet.

USA:s ambassadör i Moskva John Sullivan kommer att återvända hem för samråd, skrev The Guardian på tisdagen. Detta efter att den ryska regeringen rekommenderat att han lämnar landet under vad som beskrivs som en "extremt spänd situation". Därmed kommer inget av länderna att ha sina främsta diplomater på plats i ett avgörande ögonblick.

Diplomatisk kris även med Tjeckien

Ryssland är nu även i en akut diplomatisk kris med Tjeckien. 1968 invaderade sovjetiska styrkor Tjeckoslovakien. Nu anklagas den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, och samma namn som anses ha försökt förgifta den tidigare GRU-officeren och dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter i England 2018, för att ha sprängt ett ammunitionslager i orten Vrbetice. Två människor dog. Det ska enligt uppgift finnas en koppling till leveranser till Ukraina.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy på besök vid fronten. Under ökade strider och rysk uppladdning har han vädjat till försvarsalliansens Nato om stöd.
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy på besök vid fronten. Under ökade strider och rysk uppladdning har han vädjat till försvarsalliansens Nato om stöd.

Tjeckien har utvisat 18 ryska diplomater, Kreml har svarat med att utvisa 20 tjeckiska diplomater. Enligt vad förste vice ordföranden i det ryska federationsrådets utrikesutskott Vladimir Dzhabarov uppger för den ryska tidningen Izvestija, orkestreras den diplomatiska utvisningskampanjen från olika europeiska länder av Washington.

I detta fall, citerar nyhetsbyrån Tass, bygger det på rapporter om att amerikanska underrättelsetjänster var inblandade i en komplott för att försöka mörda presidenten i Belarus och hans familj. De tjeckiska myndigheterna tog initiativet för att avleda allmänhetens uppmärksamhet bort från det, påstås det i en illustration av hur ett högt tonläge speglar avgrundsdjupa motsättningar.

På onsdagen håller president Putin sitt årliga tal om läget i nationen och världen. Samtidigt väntas nya omfattande protester i Ryssland till stöd för Aleksej Navalnyj. EU, Storbritannien och USA har i veckan uppmanat de ryska myndigheterna att ge honom omedelbar tillgång till läkare som han litar på. De hålls också ansvariga för hans säkerhet och hälsa i straffkolonin, är budskapet i vad som är ett kritiskt skede.