Analys: Skakat Israel står inför ödesdigert vägval

Konflikten med palestinierna trappas upp dramatiskt. Samtidigt för dödsfienden Iran en dialog med Saudiarabien. Israel står inför ett ödesdigert vägval i ännu ett kritisk ögonblick av sin historia.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

I kravaller och polisingripanden har hundratals människor skadats. I måndags eskalerade våldet. Raketer har skjutit från Gaza mot Jerusalem, Tel Aviv och andra mål i Israel. Svaret: flyganfall som, enligt palestinska uppgifter, på tisdagskvällen hade krävt minst 26 dödsoffer. På den israeliska sidan uppgavs två civilpersoner ha dödats. På onsdagsmorgonen hade siffran över döda stigit till totalt 40 personer varav fem barn.

Den ökade spänningen kan utlösa ett nytt palestinskt uppror, en intifada, i protest mot Israels ockupation av palestinska områden. Medan Gaza kontrolleras av den islamiska Hamas, bygger Israel fler israeliska bosättningar på Västbanken på palestiniers bekostnad. Det sker även i östra Jerusalem och är en orsak till spänningen.

ANNONS

Premiärministern Benjamin Netanyahu hade den förre presidenten Donald Trumps stöd för bosättningarna och planen på att annektera delar av Västbanken, liksom Golanhöjderna. I praktiken skulle palestinierna förvisas från Jerusalem. Trump och Netanyahu hade också en gemensam huvudfiende i Mellanöstern: Iran.

LÄS MER:Arabförbundet fördömer Israels agerande

Palestinierna förkastar Trumps fredsplan

Trumps fredsplan har förkastats av palestinierna. Den anses gå Israels ärenden med stora avträdelser av land och en fragmentering av palestinsk mark. Den bygger inte heller på en tvåstatslösning i den mening som har varit den bärande principen i de internationella försöken att få till en fredlig lösning.

En följd av Trumps plan är att flera arabiska länder vill normalisera förbindelserna med Israel. Det har öppnat för resor och ekonomiskt utbyte. Till dessa länder hör inte Saudiarabien med hänvisning till att det inte sker så länge palestinierna intressen inte tillgodoses.

Däremot har nära kontakter redan inletts. Det väntas bana väg för ett erkännande från kungadömets huvudstad Riyadh så småningom. Under tiden inleds ett ekonomiskt och industriellt samarbete inom sektorer som högteknologi och försvarsmateriel.

Men villkoren har radikalt skiftat för Israel. Till skillnad från Donald Trump är Joe Biden kritisk till den israeliska bosättningspolitiken och förordar en tvåstatslösning. Han vill återgå till kärnteknikavtalet med Iran, vilket Trump lämnade. Förhandlingar pågår i Wien med det övergripande målet att förhindra landet från att utveckla kärnvapen.

ANNONS

Dessutom sker nu vad som kan blir ett epokgörande närmande mellan Iran och Saudiarabien. Det iranska utrikesministeriet har för första gången bekräftat att samtal har hållits med den regionala rivalen i ett försök att minska spänningarna mellan de två länderna och hela regionen.

LÄS MER:Israeliska offer medan dödstal stiger i Gaza

”Iran har alltid välkomnat samtal”

Utrikesministeriets talesman Saeed Khatibzadeh berättade på en virtuell presskonferens på måndagen att Iran alltid har välkomnat samtal och att politiken inte har förändrats.

– Men låt oss vänta med att se resultaten av dessa samtal och bedöma baserat på resultat, sade han enligt Al Jazeera.

Dialogen tros röra de bilaterala banden, Jemen och Irans kärnkraftsavtal som, precis som Trump, Saudiarabien motsatt sig. Att Israel och Palestina även finns med är sannolikt.

För Benjamin Netanyahu är Iran ett existentiellt hot. Regimen stöder aktivt hans motståndare på Västbanken, i Gaza, i det kaotiska Libanon och i Syrien, ett krig som Israel har blivit allt mer insnärjt i. Men han sitter kvar på nåder, under åtal för korruptionsbrott och i väntan på att en ny regering ska kunna bildas ur det politiska kaos som råder i Israel. Om det kommer att leda till en omsvängning i politiken återstår att se.

EU, USA och FN uppmanar till avspänning. Arabförbundets lägger skulden för oroligheterna på Israel genom "urskillningslösa och oansvariga" flygangrepp. Nu hotar Netanyahu med fler attacker. Om han inte är lyhörd är risken att vi bara har sett början på en redan farlig utveckling som står och väger.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS