Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu är kampen om att bli demokraternas presidentkandidat över för Sanders, som gratulerar Joe Biden.
Nu är kampen om att bli demokraternas presidentkandidat över för Sanders, som gratulerar Joe Biden.

Britt-Marie Mattsson: Analys: Sanders kastar in handduken – fritt fram för Biden

Bernie Sanders ger upp. Men kommer hans väljare att ställa upp bakom Joe Biden? Sanders själv har länge sagt att han stödjer den kandidat som väljs. Kampen mot Donald Trump är viktigast.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Bernie Sanders meddelade sitt beslut i ett tal från hemmet i Vermont. Men det entydiga starka stödet för Joe Biden kom inte. Avhoppet är inte det samma som att Sanders nu börjar kampanja för Biden.

I stället sade Sanders att hans eget namn kommer att finnas kvar på valsedlarna i de kommande primärvalen och han uppmanade sina väljare att fortsätta stödja honom. På det sättet kan han samla ytterligare delegater till konventet i augusti. Det betyder att Sanders och hans delegater kan påverka demokraternas partiprogram – som antas vid konventet – i radikal riktning.

– Stå kvar vid min sida, manade Sanders. Kampen går vidare.

LÄS MER: Sanders avbryter sin valkampanj

Sanders medgav att han inte har en chans att vinna tillräckligt många delegater för att ta hem nomineringen och gratulerade Joe Biden som han kallade en anständig person.

Talar om att göra revolution

Bernie Sanders kampanj har fallit samman de senaste dygnen. Hans närmaste medarbetare har meddelat att de lämnar. Men redan dessförinnan hade Sanders förlorat en rad primärval och hamnat på efterkälken. Han var den ende av de ursprungliga kandidaterna som fortfarande höll ut.

Sanders talar om att göra revolution och att han leder en rörelse med avsikten att radikalisera det demokratiska partiet.

LÄS MER: Anders Tegnell svarar på Donald Trumps kritik

Men Sanders är vald som oberoende senator och har bara kallat sig demokrat i presidentvalen 2016 och 2020. Det gör att hans kampanj inte samlar den moderata basen av de demokratiska väljarna utan mer har vänt sig till de som inte har en lika stark partipolitisk anknytning på vänsterkanten.

De övriga demokratiska presidentkandidaterna – förutom Elizabeth Warren – ställer öppet upp för Joe Biden. Om Sanders lovar Biden stöd är det inte samma sak som att hans väljare gör det. När Hillary Clinton vann nomineringen 2016 stödde Sanders henne men hon hade svårt att attrahera hans väljare.

Biden behöver närma sig Sanders

Nu är situationen lite annorlunda. Sanders väljare kan besluta sig för att stanna hemma på valdagen i november. Men det betyder å andra sidan att Donald Trump får större möjlighet att vinna sitt återval. Det är detta som ligger i vågskålen när Sanders sympatisörer – och politiker som stött honom – skall avgöra hur de skall agera.

LÄS MER: Analys: Smutskastning i coronapandemins spår

För Joe Biden gäller det att närma sig sig Bernie Sanders värderingar för att bygga den bro som han lovat till den yngre generationen. Här handlar det inte bara om att räcka ut handen, utan också om att gå vänsterut politiskt.

– Jag hör er, sade Biden när hans segertåg i primärvalen inleddes för en månad sedan.

Sakfrågor som Sanders kämpar för är bland annat hälsovård för alla, billigare mediciner och en grön klimatpolitik.

Sanders väljarstöd har minskat

Sanders sade i sitt tal att hans beslut sker i en svår tid när människor inte bara hotas av coronapandemin utan också av att förlora sina arbeten och därmed i många fall sjukvårdsförsäkringen som hör samman med jobbet.

LÄS MER: Långa köer när Wisconsin höll primärval

Det mesta tyder på att Joe Biden vann primärvalet i tisdags i Wisconsin. Resultatet redovisas först på måndag. 2016 vann Sanders stort där över Hillary Clinton. Sanders väljarstöd har minskat kraftigt mellan 2016 och 2020.

Hur väljarna kommer att värdera Sanders beslut att hoppa av, men ändå uppmana sina sympatisörer att rösta på honom i primärvalen är oklart. Enighet är viktigt för att utmana Donald Trump om presidentposten.

Joe Biden sade häromdagen att han redan börjat arbetet med att välja sin vicepresidentkandidat men även ministrar och centrala personer i en kommande administration.