Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Analys: Så ska Joe Biden vinna över Donald Trump

Vad gör Joe Biden? Det enkla svaret är att han låter Donald Trump fördärva för sig själv. Det mer komplicerade är att han försöker både ligga lågt och vara aktiv. Biden leder i flertalet mätningar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump kallar Biden för ”sömnige Joe” och hävdar att Biden gömmer sig i sin källare. Det är från bottenvåningen i sin egendom på ”guldkusten” vid en stor konstgjord sjö i Delaware som Biden i huvudsak kommunicerar via digitala plattformar med väljarna. Trump har Vita huset som bas och presidentskapet som megafon och har nyligen hållit sitt förstakampanjmöte – som inte blev så stort som förväntat – sedan i mars.

Det brukar vara en fördel att söka omval som sittande president. Även mindre populära presidenter kan dra nytta av att varje steg som tas och varje beslut som fattas blir uppmärksammat. Men Donald Trump har ännu inte lyckats utnyttja presidentskapet för att opinionsmässigt få övertag. När han i Fox News fick en välvillig och öppen fråga om vad han avser göra som president en andra period blev det inget konkret svar utan mer en utläggning om hans egen intelligens, ett ämne som han gärna återkommer till. Om Joe Biden sade han dock att utmanaren inte kan prata ordentligt och sällan får ihop två sammanhängande meningar.

Stammar sedan barnsben

Det stämmer att Biden inte är en bra talare, och särskilt inte i debatter och utan manus. Han har lidit av stamning sedan barndomen och får lägga ned en betydande tid på att memorera statistik och texter för att få till ett någorlunda ledigt sätt att framföra sitt budskap.

Men det betyder tydligen just nu mindre för de amerikanska väljarna som i en rad opinionsmätningar föredrar Biden före Trump. I genomsnittet i den senaste mätningensom Real Clear Politics publicerar leder Biden med 49,5 procent mot Trumps 40,3 procent. I mätningen om hur Trump sköter jobbet som president är 41,2 procent nöjda mot 56 procent som är missnöjda.

I viktiga nyckelstater, som Trump vann 2016, leder Biden eller ligger ungefär lika med Trump.

Coronahantering bakom låga siffror

Hanteringen av coroanspridningen och den skakiga ekonomin är några av förklaringarna till Trumps siffror. Flera delstater – som Texas, Arizona och Florida – som gick på Trumps linje att öppna tidigt stänger nu igen sedan spridningen av viruset tagit fart och sjukhuskapaciteten sviktar.

Trump har även fått se den konservativt dominerade HD gå en annan väg än förväntat de senaste veckorna med bland annat beslutet om att olagligförklara en abortinskränkande lag i Louisiana. Domen är vägledande för alla amerikanska delstater.

Men det allvarligaste för Trump just nu är avslöjandet om Rysslands påstådda stöd till talibanerna och andra grupper i Afghanistan som utlovats ”skottpengar” på amerikanska soldater. Ryssland och talibanerna förnekar.

Det är inte sanningshalten i uppgifterna från amerikanska säkerhetskällor som här är avgörande. Det är istället Trumps sätt att hantera informationen som är besvärande. Trump hävdade först att han inte blivit informerad. Därefter ändrade Vita huset till att han inte fått en muntlig föredragning. Men det visar sig att informationen fanns redan i februari den dagliga skriftliga ”brief” som presidenten förses med för att vara uppdaterad om det viktigaste angående USA:s säkerhetsläge. Det är en kort sammanfattning som presidenten förväntas läsa på morgonen, hans medarbetare bör djupdyka i det mest uppseendeväckande för att kunna skapa en så komplett bild som möjligt.

Joe Biden behöver egentligen inte göra så mycket mer än att reagera på Trumps utspel och misstag. Och med en kampanj på nätet och omfattande reklam i alla tänkbara kanaler är Biden i allra högsta grad närvarande , särskilt i de kritiska delstaterna. Som utmanare kan det räcka med att rida högt på åtta år som vicepresident med den populärare Barack Obama. Men Biden tar också kraftfull ställning för svarta i ”Black Lives Matter”, lovar polisreform, lagstiftning för klimatet, utvidgad Obamacare, uppstramad bekämpning av covid-19 och en ansvarsfull utrikespolitik.

LÄS MER: Stridslysten Trump ligger under mot Biden

LÄS MER: Färre än väntat vid Trumpmöte