Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Oded Balilty
Bild: Oded Balilty

Arne Lapidus: Analys: Så påverkar åtalet mot Netanyahu Israel

JERUSALEM. Nu börjar nedräkningen för den mutåtalade Benjamin Netanyahu. Det kan ta år och den israeliske premiärministern tänker inte lämna scenen utan dramatik och turbulens – men det står klart att slutet på hans långa politiska karriär närmar sig.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Israel står inför en stormig period. Benjamin Netanyahu åtalas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – och går till våldsam motattack på hela rättsväsendet i landet. Samtidigt mobiliserar de politiska partierna inför en ny bitter valkampanj.

Den belägrade premiärministern utmålar polisen som utrett honom, åklagarna som åtalat honom och domarna som ska döma honom som verktyg i händerna på hans politiska motståndare. Syftet är undergräva tilltron till de rättsvårdande myndigheterna.

Politiska bedömare talar om ”den brända jordens taktik” och jämför honom med den bibliske Simson som drog ned hela huset över sig själv och ”allt folket”.

Ledande ministrar i hans regering uppmanar folket att gå ut på gatorna och demonstrera sitt stöd för ledaren – och riksåklagaren och dennes kolleger som beslutat om åtalet har fått extra säkerhetsbevakning. Risken för attentat bedöms uppenbarligen som stor.

”Utred utredarna”, är Netanyahus nya slagord.

Inre splittring största hotet

En åtalad premiärminister, ett djupt splittrat land och ett totalt politiskt dödläge som av allt att döma leder till ännu ett uppslitande val, det tredje på mindre än ett år. Netanyahus kritiker varnar för att turbulensen – och premiärministerns försvarskamp – ska skada landets demokratiska institutioner.

Israel står alltid inför yttre hot, konfrontationen med Iran blir allt hetare. Men den inre splittringen kan enligt många bedömare utgöra ett ännu större hot mot landets framtid.

Netanyahu går till generalangrepp och hävdar att han utsätts för ett justitiemord, att ”etablissemanget” försöker komma åt honom via juridiken när det inte lyckas besegra honom via politiken. Trots att hans parti Likud har styrt Israel i mer än 40 år, med korta uppehåll, är fortfarande domar- och åklagarkåren, universiteten, medierna och ”vänstern” etablissemanget i detta populistiska partis ögon.

Han får stöd av sina politiska meningsfränder. ”Åklagarnas regim”, lyder en rubrik i den Netanyahu-trogna tidningen Israel Hayom. Och flera ministrar påpekar, naturligtvis helt korrekt, att han är oskyldig tills motsatsen bevisas.

Hans politiska motståndare kräver att han ska avgå omedelbart, medan hans ministrar och anhängare försvarar honom. Enligt lagen kan han sitta kvar som premiärminister tills en eventuell fällande dom slås fast av Högsta domstolen, en process som kan ta flera år.

Juridiska oklarheter

Samtidigt råder vissa juridiska oklarheter. Högsta domstolen kan avgöra att en åtalad person inte får bilda regering – och det komplicerar läget eftersom Netanyahu just nu leder en övergångsregering. Han skulle i så fall inte få bilda ny regering även om han vinner nästa val. Och ett sådant nyval verkar praktiskt taget oundvikligt eftersom varken Netanyahu och utmanaren Benny Gantz, som leder mittenpartiet Blåvitt har lyckats bilda regering ännu mer än två månader efter valet i september.

Enda möjligheten att bryta det politiska dödläget är en ”revolt” mot Netanyahu i hans parti Likud eller inom det högerblock som utgjort hans regeringsunderlag, men som nu efter två val i rad, i april och september, inte har räckt till majoritet i parlamentet, knesset. Om Netanyahu försvann ur bilden skulle Likud och Blåvitt lätt kunna bilda en bred blocköverskridande regering, större är inte de politiska skillnaderna dem emellan.

Ännu första dagen efter beskedet om åtal syns knappast några sådana tendenser. Netanyahu tycks fortfarande ha ett fast grepp om makten i sitt parti och i sin koalition.

”Som Simson i Bibeln, som störtade huset över ”allt folket som fanns där”, har premiärministern övertygat sina anhängare om att hela systemet är i grunden färgat av korruption och politisk partiskhet”, skriver den politiska kommentatorn Noa Landau i Haaretz, en liberal tidning som är Netanyahus kanske mest ihärdiga motståndare.

Samma oro över att Netanyahu under sin väntade utdragna slutstrid ska dra med sig hela ”systemet” i fallet återkommer hos många bedömare, inte bara hans uttalade fiender.

Fakta: Mutbrott och bedrägeri

• Åtalet mot Netanyahu gäller tre punkter. Den allvarligaste är Fall 4000 som betecknas som mutbrott och bedrägeri. Där åtalas han för att ha gett fördelar värda miljarder till Israels största telekomkoncern i utbyte mot positiv rapportering på företagets nyhetssajt.

• Två andra åtal handlar om bedrägeri och trolöshet mot huvudman. I Fall 1000 åtalas han för att tagit emot lyxvaror sammanlagt värda upp till motsvarande två miljoner kronor av affärsmän. I Fall 2000 gäller åtalet att han begärt positiv rapportering i en stor tidning i utbyte mot åtgärder som skulle ha skadat denna tidnings rival ekonomiskt.

• Om Netanyahu fälls riskerar han fängelsestraff. En tidigare premiärminister, Ehud Olmert, avgick 2008 när polisen utredde korruptionsanklagelser mot honom. Han satt 16 månader i fängelse för mutbrott