Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den senaste veckan har tiotusentals människor trotsat kravallpolis och myndigheternas förbud mot folksamlingar i Bangkok. Det är de största manifestationerna sedan militärkuppen 2014, skriver GP:s Jan Höglund.
Den senaste veckan har tiotusentals människor trotsat kravallpolis och myndigheternas förbud mot folksamlingar i Bangkok. Det är de största manifestationerna sedan militärkuppen 2014, skriver GP:s Jan Höglund.

Jan Höglund: Analys: Regimen under press i skakat Thailand

För många är Thailand ett turistparadis. Men vilket land möter dem efter pandemin? Regimen är skakad och under press efter demonstrationer med krav på radikala reformer. Det är en akut kris som skapar oro och osäkerhet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De studentledda protesterna har pågått sedan i juli och bottnar i fjolårets val som ledde till att kuppledaren Prayuth Chan-O-Cha sitter kvar som premiärminister. Den senaste veckan har tiotusentals människor trotsat kravallpolis och myndigheternas förbud mot folksamlingar i Bangkok. Det är de största manifestationerna sedan militärkuppen 2014.

– Denna dag är en av vändpunkterna i Thailands historia, sade 29-åriga Patipat, en av demonstranterna, häromdagen.

Protester också mot statschefen

De kräver premiärministerns avgång, nyval, förändringar i konstitutionen och ett slut på trakasserier av regimkritiker. De riktar sig inte bara mot regeringen utan också statschefen. Det har länge varit tabu även inom oppositionen. Fortfarande riskerar den som kritiserar, ifrågasätter eller smädar kungen långa fängelsestraff.

Premiärminister Prayuth Chan-O-Cha hävdar att för de flesta thailändare är kraven "oacceptabla", men han är under en press som han inte har varit tidigare. Prayuth Chan-O-Cha är general och tidigare juntaledare, men röstades fram till ny premiärminister i parlamentet i ett kontroversiellt val som var långt ifrån demokratiskt, enligt utländska bedömare. Det ledde till missnöje och avhopp, men militären behöll ett stort inflytande över thailändsk politik även under en demokratisk täckmantel.

– Ner med feodalismen, länge leve folket! har folkmassor skanderat på gatorna.

Demonstranterna vill även avskaffa lagar som skyddar kung Maha Vajiralongkorn och den auktoritära monarkin. Regenten har på hemmaplan varit praktiskt taget oberörbar trots att han stora tider lever utomlands på lyxhotell i tyska Bayern. Utrikesministern Heiko Maas har i den tyska förbudsdagen gjort en stark markering mot den 68-årige regenten om att thailändsk politik inte kan skötas från tysk mark.

– Om inte monarkin lyder under konstitutionen kommer vi aldrig att uppnå demokrati, har människorättsadvokaten Arnon Nampa sagt i ett tal.

Proteströrelsen vill ha insyn i kungahusets räkenskaper, ha bort den kungliga ärekränkningslagstiftningen och att kungen ställer sig utanför politiken.

Hävde nödläget som fick motsatt effekt

Tidigt på torsdagen lokal tid hävde premiärminister Prayut Chan-O-Cha det nödläge som infördes förra veckan för att försöka lugna och stoppa demonstrationerna, men som fick rakt motsatt effekt. Mötesförbudet bojkottades. Myndigheterna svarade med att gripa aktivister, utreda nyhetsbyråer för misstänkt uppvigling och blockera plattformat på nätet. Händelsen som utlyste nödläget var, enligt uppgift, vad som kunde uppfattas som ett provokativt närmande av en bilkortege med den thailändska drottningen Suthida.

LÄS MER: Thailand upphäver tandlöst nödläge

Men regimen slår nu till reträtt för att om möjligt minska spänningarna och återfå kontrollen. En av protestledarna, Patsaravalee Tanakitvibulpon, har frigetts efter att i onsdags ha gripits anklagad för brott mot nödlägesbestämmelserna.

Utgången av kraftmätningen i Bangkok kan påverka hur många som vill återvända när gränser, stränder och barer öppnar igen.

Enligt den thailändska regeringen upphävs undantagsreglerna eftersom, heter det, den allvarliga situationen tycks ha lättat och att omständigheterna nu kan behärskas av polisen. Men det är nog snarare ett önsketänkande. Oppositionen har gett premiärministern tre dagar på sig att avgå annars återupptas massmötena, är ett budskap som förebådar fortsatta oroligheter.

Prayut Chan-O-Chas regering har kommit överens med oppositionspartier om att kalla samman parlamentet till en specialsession om krisläget efter helgen.

Det sker i en pandemi som slår hårt mot det starkt turistberoende Thailand. Utgången av kraftmätningen i Bangkok kan påverka hur många som vill återvända när gränser, stränder och barer öppnar igen. För invånarna i turistmetropolen är morgondagen oviss i smitta och politisk turbulens.

LÄS MER: Nu öppnar Thailands "gyllene bur" för turister

LÄS MER: Turistparadisen nere för räkning