Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Analys: Nu inleds försvaret av Trump

Redan innan vittnena fått ordet gick republikanen Devin Nunes till attack.
– Jag gratulerar till att ni vunnit uttagningen till den här teaterföreställningen. Därmed var försvaret av Donald Trump inlett.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De tv-sända öppna förhören i kongressens underrättelseutskott har påbörjats och flera av republikanerna har placerat plakat bakom sig med uppmaningen att den anonyme visselblåsarens identitet skall offentliggöras. Det tillbakavisades av den demokratiske ordföranden Adam Schiff som påpekat att visselblåsare är lagligt skyddade.

Schiff har tidigare sagt att hela frågan om visselblåsaren är överspelad. Det innehåll, som visselblåsaren slog larm om, redovisas sedan flera veckor tillbaka bakom stängda dörrar i tre kongressutskott. Nu framträder också nyckelvittnena öppet och kommer de närmaste veckorna att öppet redovisa huvuddragen i vad de tidigare sagt. Alla vittnesmålen – både de öppna och de bakom stängda dörrar – sker under ed vilket innebär att vittnena kan dömas för mened om de ljuger.

George Kent och Bill Taylor. Bild: J. Scott Applewhite
George Kent och Bill Taylor. Bild: J. Scott Applewhite

Förde noggranna anteckningar

De första vittnena som kallats är George Kent, ansvarig för Ukraina på utrikesdepartementet, och Bill Taylor som tidigare varit ambassadör i Ukraina och som kallades in efter pensionen i våras sedan den tidigare ambassadören avskedats av Donald Trump.

Taylor påpekade i sitt inledningsanförande att han inte har synpunkter på riksrätten utan att hans uppgift är att berätta sanningen om det som han upplevt under de senaste månader i Ukraina.

Taylor har fört noggranna anteckningar, dag för dag, och kan därför detaljerat redovisa vad som hänt. För Taylor var förutsättningen för att återkomma i tjänst som chargé d´affaires att USA:s starka uppställning för Ukraina inte skulle förändras. Han berättade att det varje dag dör ukrainska soldater i sammandrabbningar med ryska styrkor.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Bild: Charles Krupa
Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Bild: Charles Krupa

Giuliani drev "alternativ politik"

Men när Taylor anlände till Ukraina insåg han efter en kort tid att det fanns en formell politik och en alternativ. Den alternativa Ukraina-politiken sköttes av president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani på direkt uppdrag av presidenten. Giuliani samarbetade med bland andra USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland (som utnämnts efter att han skänkt pengar till Trumps kampanj), den dåvarande energiministern Rick Perry och den nuvarande stabschefen i Vita huset Mick Mulvaney.

Det stod klart för Bill Taylor att det amerikanska militära biståndet – som godkänts av kongressen – hölls inne. Donald Trump hade ett villkor förknippat med biståndet. Den nyvalde presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, skulle framträda i tv och försäkra att han avsåg att utreda korruptionen i Ukraina med direkt hänvisning till Trumps demokratiske utmanare Joe Biden, hans son Hunter och dennes engagemang i styrelsen i det ukrainska energibolaget Burisma.

När det var gjort skulle det frysta militära biståndet levereras och Zelenskyj skulle bli inbjuden till Vita huset, något som Trump lovat redan i sin gratulation efter valet i Ukraina i april.

Republikanen Devin Nunes. Bild: Susan Walsh
Republikanen Devin Nunes. Bild: Susan Walsh

Ukraina-ambassadören: "Galet"

Genom hela Bill Taylors vittnesmål gick den starka amerikanska uppställningen för Ukraina, särskilt efter revolten 2014 då den Rysslandsvänlige presidenten flydde till Moskva sedan ett hundratal demonstranter dödats. Rysslands annektering av Krim har ytterligare stärkt banden mellan Ukrainas och USA, påpekade Taylor.

Taylor sade att han så snart som han fick klart för sig att biståndet hölls inne påpekade att det var ”galet” att koppla detta till det politiska spelet där Trump försökte misskreditera Joe Biden som utmanar honom om presidentposten 2020.

Taylor är utbildad på militärakademin West Point, har tjänat i Vietnam, Afghanistan och Irak och har även haft en lång utrikespolitisk civil karriär. Hans vittnesmål var detaljerat och han var noga med att inte göra några utsvävningar.

Republikanerna har motsatt sig de öppna utfrågningarna och röstade mot i representanthuset när beslutet togs om den fortsatta processen. Dessförinnan hade republikanerna krävt öppna förhör.

Den republikanske kongressledamoten Devin Nunes tog – redan innan Taylor och George Kent svurits in som vittnen – heder och ära av dem när de just slagit sig ned i förhörsstolarna. Devin raljerade och sade att de vunnit uttagningen i källaren i kongressen (där förhören tidigare hållits bakom stängda dörrar ) till det öppna skådespelet och sade att hela förtroendet för den federala polisen FBI, Justitiedepartementet och nu Utrikesdepartementet är totalt underminerat och kanske aldrig kan återställas.

Förhören fortsätter de närmaste veckorna.