Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Britt-Marie Mattsson: Analys: Nancy Pelosi lyfts fram som feminist-ikon

Donald Trump och Nancy Pelosi har en sak gemensamt. Väljarnas syn på dem splittrar USA. Och lika populär som Trump är bland republikanerna, lika uppskattad är Pelosi av demokraterna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Kampen pågår mellan de demokratiska presidentkandidaterna i primärvalen. Trump har inlett sin valrörelse utan att vara säker på vem som blir hans motståndare. Men sammandrabbningen som väcker störst uppmärksamhet sker mellan president Donald Trump och den första kvinnliga talmannen i representanthuset Nancy Pelosi. Det är en kraftmätning som kommer att gå till historien.

Trump har sin bas i den grupp som brukar kallas ”den religiösa högern.” Pelosi ses mer och er som kvinnorörelsens banérförare. Pelosi är som talman i representanthuset nummer tre i rang efter presidenten och vicepresidenten. Hon drev Trumps Ukrainapolitik till riksrätt.

Men Trumps och Pelosis vägar till maktpositionerna skiljer sig radikalt åt . Hon fyller 80 i vår och är uppväxt med politiken i det demokratiska partiet. Han gled in som presidentkandidat hos republikanerna när han skulle fylla 70.

Ekonomiskt finns de dock på samma sida. Nancy är sedan 57 år gift med Paul Pelosi som rankas som en av de mest förmögna i Kalifornien. Donald fick hjälp av sin far Fred Trump att starta affärsrörelsen som gjort honom till en av USA:s rikaste.

Nancy Pelosi är född i Maryland, hennes far var borgmästare i Baltimore. Hon engagerade sig i politiken, var med familjen inbjuden till John F Kennedys presidentinstallation 1961 och valdes för första gången in i representanthuset 1986. Hon har varit talman i representanthuset två gånger. Hon är den första kvinnan på den posten och den första talman som återvalts sedan partiet återkommit i majoritet sedan det förlorat posten i mellanliggande val.

Pelosi har sagt att hon bara ställer upp i ytterligare ett kongressval i höst. När den mandatperioden går ut 2023 avser hon att lämna.

Donald Trump säger att han hoppas att väljarna i hennes kongressdistrikt sätter stopp innan dess. Men det är inte mycket som talar för det. Hon brukar vinna med omkring 80 procent.

Hon har dessutom stärkt sin position inom demokraterna sedan hon utmanade Donald Trump.Det har å andra sidan gjort henne till ett rött skynke bland republikanerna.För Donald Trump är situationen liknande. Han har fullständig uppbackning bland republikanerna men i praktiken noll stöd hos demokraterna.

Nancy Pelosis har länge uppskattats bland liberala demokrater för sin uppställning för aborter, hbtq -personer och samkönade äktenskap ( trots att hon är katolik) . Efter de senaste årens maktkamper med Donald Trump har hon förvandlats till en feministikon.

Donald Trump kallar alla sina politiska motståndare för öknamn men har inte lyckats hitta på något för Pelosi. Men han beskriver henne som vidrig, korrupt och avskyvärd. Hon talar också nedsättande om honom.

När Trump vägrade ta hennes framsträckta hand ,vid talet till nationen, svarade hon med att riva sönder talet med hänvisning till alla lögner.

Trump twittrar ut ett hopklipp där det felaktigt ser ut som att Pelosi river när presidenten just berättar att en liten flicka fått ett stipendium till skolan. Pelosi trippar ut på höga klackar från sitt rum vid skulpturhallen i kongressen och säger mot de framsträckta mikrofonerna :

- Låt honom hålla på.

I skulpturhallen flyttade hon för övrigt bort sydstatsgeneralen Robert E Lee från inbördeskriget och ersatte honom med statyn av Rosa Parks, den svarta kvinnan som vägrade att flytta sig från platsen för vita på bussen.

Men det var när Donald Trump gav sig på republikanen Mitt Romney för hans tro och hånade hennes böner vid den nationella bönefrukosten som alla broar revs. Trump sade senare i Vita huset att han för övrigt inte tror att Pelosi ber överhuvudtaget .

USA är en nation där religion är ett starkt inslag, även om antalet kyrkobesökare gått ned under senare år. De flesta församlingar ber för nationen och presidenten på söndagarna , oberoende av vem som sitter i Vita huset. Pelosi är djupt troende, Romney likaså.

- Nu räcker det, sade Nancy Pelosi och demokraterna höll med.

Men ännu tycks den ” religiösa högern” och republikanerna inte ha några invändningar.

NANCY PELOSI

Yrke: Kongressledamot. Tillträdde 1987.Talman i representanthuset.

Parti: Demokraterna

Ålder: Fyller 80 år i mars

Familj: Man , fem barn med familjer

Bor: San Fransisco i Kalifornien och Washington

Fritid: Familjen

DONALD TRUMP

Yrke: President. Tillträdde 2017

Parti: Republikanera.

Ålder: Fyller 74 i juni

Familj: Fru , fem barn (i tre äktenskap) med familjer

Bor: Washington och Mar -a - Lago i Florida. Ingen längre skriven i New York.

Fritid: Familjen. Golf.