Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ANALYS: MP behöver politiska framgångar

Språkrören spelade ett högt spel och Åsa Romson förlorade. Men krisen är inte över för Miljöpartiet. Inte heller för regeringen.

Efter veckor av turbulens kom beskedet att kvinnan i språkrörsduon byts ut. En del tycker att det är en dolkstöt mot MP:s feministiska hjärta. Andra ser det som ett tecken på jämställdhet att kvinnliga ledare kan ifrågasättas.


Det kommer säkert att bli diskussion på kongressen om språkrörsfrågan, men det är inte troligt att partiet orkar med ytterligare en ledarstrid. För många förtroendevalda och medlemmar ute i landet framstod språkrörens presskonferens för två veckor sedan som ett spel för gallerierna och ilskan och avgångskraven växte, snarare än avtog. Nu har de fått igenom en avgång och vill nog försöka lappa ihop partiet snarare än att vidga sprickorna. Men när det gäller MP är osvuret bäst, gräsrötterna har stort inflytande och plötsliga kupper har förekommit förr.

LÄS MER: Det här är Isabella Lövin


Partiet har dock en hel del andra frågor att ta hand om. I GP/Sifo som presenterades i fredags blev MP riksdagens minsta parti, tillsammans med Kristdemokraterna. 4,3 procent är MP:s lägsta opinionssiffra på tio år och förtroendet för språkrören har rasat. Den stora frågan på sikt är hur man ska återvinna förtroendet både internt och bland väljarna. Det kommer att ta tid. 

MP behöver redovisa konkreta framgångar, utöver bevarande av Ojnareskogen på Gotland och höjd bensinskatt. Miljöfrågorna måste komma högre på agendan. Här ligger brunkolsgruvorna i Tyskland i vågskålen och inte mycket tyder på att MP kommer att kunna stoppa försäljningen av dessa. ”Vi är en litet parti i en minoritetsregering”, sa Isabella Lövin på presskonferensen och manar till realistiska, det vill säga inte så höga, förväntningar.

Strax efter pressträffen meddelade Åsa Romson att hon kommer att avgå ur regeringen. Nu är Stefan Löfven utan bostadsminister och miljöminister och på en sin pressträff aviserade han en regeringsombildning inom kort. Det är troligt att Isabella Lövin blir ny miljöminister, det är en post som MP knappast kan släppa.

Förväntningarna på henne kommer att vara höga, inte minst från partiet. Under krisen i MP har den gamla gröna konflikten mellan realos och fundis kommit upp till ytan igen. Isabella Lövin tillhör, tillsammans med Gustav Fridolin, tveklöst de mer pragmatiskt lagda realos. Anledningen till att Carl Schlyters namn dök upp i spekulationerna om språkrör är troligen för att han ses som en blåslampa som inte tar så mycket hänsyn till politikens oskrivna regler utan är mer trogen uppdraget att rädda jorden. De realistiska leder MP, men de kommer att avkrävas resultat.

Statsminister Löfven vill lägga allt fokus på jobbfrågan, regeringen kommer att bedömas utifrån hur den lyckas där. Det kommer dock inte att räcka för Miljöpartiet och här finns ett dilemma. Partiet ska både visa sig regeringsfäigt och nå resultat i hjärtfrågorna miljö och migration. Än så länge är det långt till mål för både regeringen och MP. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.