Analys: Macron går balansgång i starka känslor och raseri

De nya knivattackerna bär alla terrorismens barbariska kännetecken. Det är den extrema fanatism som president Macron har varnat för och som har lett till protester mot honom. Klyftorna vidgas i starka känslor och blint raseri.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Inne i pandemins andra våg med drastiskt ökad smitta och nya nedstängningar står Emmanuel Macron inför känsliga ordval och åtgärder i ett Frankrike som aldrig hinner läka såren efter den senaste terrorattacken.

På det ena dådet har följt ett nytt som en skakande påminnelse om ett ständigt existerande hot mot vårt öppna samhälle.

Nyligen fick historieläraren Samuel Paty halsen avskuren efter att ha visat karikatyrer för eleverna på profeten Muhammad under en lektion om yttrandefrihet. Det väckte kraftiga reaktioner från vissa föräldrar, och vrede hos mer bokstavstrogna.

Hatet växte så snabbt det bara kan på sociala medier och fick den för polisen okände gärningsmannen, en hemmaskolad extremist, inspirerad av fanatiska budskap på nätet, att ta sig till skolan, fråga elever om vem läraren var och angripa honom besinningslöst med kniv och skära av huvudet.

ANNONS

LÄS MER:Flera döda i misstänkt terrorattack i Nice

LÄS MER:Lena från Göteborg ville hedra mördade läraren i Conflans

Macron: ”Islamisterna ska inte kunna sova lugnt.”

President Macron var starkt fördömande och sade att islamisterna inte ska kunna sova lugnt i Frankrike längre.

– Det är dags att rädslan byter sida, sade presidenten som har uttryckt sig med begrepp som ”islamistisk separatism” och att ”islamister vill åt vår framtid”.

Tidigare hade Macron sagt i samband med att han presenterade ett lagförslag för att skydda Frankrikes sekulära tradition att Islam är en religion i kris i hela världen.

Efter det brutala mordet på Samuel Paty stängdes en moské som hade vidarebefordrat en video med hätskt språk mot läraren som kallades gangster. Föräldern som lade ut videon greps av polis.

Den franska regeringen talade om att förbjuda muslimska organisationer som misstänks företräda extrema islamistiska intressen. Den franska civilministern träffade också ansvariga för sociala plattformar för att se hur de kan bidra till att stoppa skadlig spridning av, som det heter, idéer som strider mot republikens grundläggande värderingar.

Redan före mordet på Samuel Paty hade regeringen beslutat att utvisa 250 personer med kopplingar till radikala islamistiska miljöer.

Uttalanden och åtgärder tolkades som skymf

Olika uttalanden och åtgärder tolkades i delar av den muslimska världen som en skymf mot deras religion och sedvanor. Protester genomfördes och franska varor bojkottades. Kontroverserna ökade drastiskt när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade att Emmanuel Macron behöver psyktestas.

ANNONS

Frankrike svarade med att kalla hem sin ambassadör i Turkiet för konsultationer.

Och på torsdagen har fransk polis öppnat minst ännu en terrorutredning med misstänkt religiös koppling. Tre personer dödades och flera skadades vid en attack i anslutning till katedralen Notre-Dame i Nice. Enligt poliskällor ska en kvinna ha fått halsen avskuren inne i kyrkan. Ett annat offer ska ha dödats i en bar i närheten dit hon tagit sin tillflykt, enligt Le Monde.

Den misstänkte gärningsmannen, en yngre man, skadades vid gripandet och fördes till sjukhus.

På torsdagsförmiddagen gick en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han ska ha hotat förbipasserande och, enligt polis, ropat "Allahu Akbar", precis som mannen i Nice gjorde enligt stadens borgmästare.

En annan man gick till attack ”med vasst redskap” mot en vakt vid Frankrikes konsulat i Jidda i Saudiarabien, enligt statlig saudisk tv. Gärningsmannen greps och vakten vårdas på sjukhus. Motivet till angreppet är inte känt.

Chefen för FN-organet Unaoc, som arbetar mot extremism, är oroad över växande spänningar på grund av Muhammedkarikatyrerna. Miguel Ángel Moratinos uppmanar till "ömsesidig respekt" mellan människor med olika trosuppfattningar och politiska åsikter.

I detta spänningsfält väntades Emmanuel Macron till Nice under torsdagseftermiddagen. Varje ord han säger, varje steg han tar, blir en balansakt i kokande känslor och avgrundsdjupa motsättningar, och under hotet av en våg av nya terrordåd.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS