Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Premiärminister Boris Johnson är pressad, men vägrar ge efter för oppositionen och byta kurs. Bild: Andrew Milligan

Jan Höglund: Analys: Johnson på fortsatt kraschkurs trots ny stopplag

Stopplagen införs, men ifrågasätts av regeringen. Ännu en dramatisk dag väntar i Storbritannien. Premiärminister Boris Johnson är pressad, men vägrar ge efter för oppositionen och byta kurs.
Så här kan han försöka undvika en ny förlängning av brexit.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Bryta mot lagen

Det är en sista utväg, exceptionell och med oklara politiska och personliga följder. Det är inte heller säkert om det är konstitutionellt möjligt. Enligt stopplagen, som på måndagen väntas få drottningens godkännande och träda i kraft, ska premiärministern be EU om en ny förlängning av utträdet från den 31 oktober och tre månader framåt. Det är bindande om han senast den 19 oktober inte kan få parlamentets stöd för ett nytt eller reviderat utträdesavtal. Sista chansen att övertyga övriga EU-ledare blir vid toppmötet i Bryssel den 17-18 oktober.

Men Boris Johnsons inställning har inte ändrats trots de kännbara bakslagen i underhuset förra veckan. En ny respit är meningslös, anser han. Hellre dör han i ett dike än att vädja om en ny förlängning, säger han. Det är ett eko av hans tidigare utfästelse om att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, med eller utan avtal, ”do or die”.

Boris Johnsons beslut att be drottningen stänga parlamentet i fem veckor i denna känsliga situation prövas i flera rättsinstanser. På samma sätt kan stopplagen komma att ifrågasättas i domstol, enligt utrikesminister Dominic Raab. En regeringskälla uppger för The Sunday Times att om det inte blir ett avtal ”kommer vi att sabotera en förlängning”.

Finansminister Sajid Javid säger till BBC: ”Vi kommer att lyda alla lagar därför att alla regeringar ska absolut lyda lagarna, men vi kommer att vänta och se vad som händer.”

Till slut ställs Boris Johnson inför ett avgörande: att följa lagen eller trotsa den.

Ett nyval

Boris Jonson är emot ett nyval, har han sagt. Men nu är det annorlunda. Nu kan det vara enda möjligheten för honom att hålla sina löften om brexit. Han har utmanat Labours ledare Jeremy Corbyn på ett nyval redan den 15 oktober, men fått nobben. Först måste stopplagen gälla och ett avtalslöst utträde 31 oktober förhindras, är beskedet. Johnson kallar Corbyn feg.

Siffrorna i omröstningen om ett nyval i förra veckan var otvetydigt till Johnsons nackdel. Regeringen fick 298 röster, men det krävdes två tredjedels majoritet. 56 ledamöter röstade nej och 288 avstod. På måndagen väntas Boris Johnson göra ett nytt försök, kanske med ett förändrat förslag som bara kräver enkel majoritet.

Han gör det i en lätt medvind från nya opinionssiffror. Dessa ger det konservativa 35 procent, Labour 25 procent, Liberaldemokraterna 17 procent och Brexitpartiet 13 procent. Det tyder på ett ökat stöd för Johnson och hans hårda linje med uppbackning av väljare som gav sin röst till Brexitpartiet i valet till EU-parlamentet i maj.

Men oppositionen mot ett avtalslöst utträde kom i förra veckan överens om att inte rösta för ett nyval på Johnsons villkor i ytterligare en votering. Samtidigt förlorade premiärministern i förra veckan sin parlamentariska majoritet. Sedan partiet uteslutit 21 ledamöter som röstade emot regeringen och avhoppet av arbetsmarknadsministern Amber Rudd är oddsen ännu sämre i underhuset. Det är inget tvivel om att ett nytt val kommer, men sannolikt inte före den 31 oktober. Oavsett det sker genom en misstroendeförklaring, avgång eller på annat sätt är tiden helt enkelt för kort.

LÄS MER: Analys: Efter nederlaget – Johnson hotar med nyval

Ett avtal med EU

Bollen ligger hos britterna. Det är de som måste komma med förslag som möjligen kan leda till en lösning på den uppslitande brexitfrågan, enligt EU. Men hittills finns inget som tyder på att Boris Johnsons förhandlare gjort några framsteg. Tvärtom talar höga EU-källor om en avsaknad av förslag och en paralyserad dialog. De visar inte ett spår av den optimism som Johnson själv ger uttryck för trots att han inte kan redovisa ett enda konkret resultat. Från Bryssel hörs snarare pessimistiska och allt mer uppgivna tongångar om att britterna lämnar EU utan avtal nästa månad med alla de praktiska, ekonomiska och mänskliga följder det får.

Arbetsmarknadsminister Amber Rudd, som avgick i lördags i protest mot hur 21 kritiska partivänner behandlats av partiledningen och hur regeringen sköter brexitprocessen, bekräftar att det inte förekommer "formella förhandlingar" utan bara "konversationer". Istället, hävdar hon, ägnar sig regeringen till 80-90 procent åt att förbereda sig för en brexit utan avtal.

Boris Johnson vill ha ett avtal, säger han. Men som det ser ut är det en kraschkurs med inte bara hans eget öde som insats.

LÄS MER: Historisk strid i det oförenade kungadömet