Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Analys: John Bolton får kritik från bägge håll

John Bolton får kritik från både republikaner och demokrater. Av republikanerna för att han ger ut sin bok mitt i valrörelsen. Av demokraterna för att han inte publicerade den under riksrätten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

John Bolton var 2018 - 2019 Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, den viktigaste utrikespolitiska posten i Vita huset. Under den tiden tog han uppenbarligen noggranna anteckningar och var, när han avskedades av presidenten för ett drygt år sedan, redo att i bokform berätta vad han visste.

Bolton återfinns långt ut på högerkanten och är kontroversiell inte bara bland demokrater utan också bland republikaner. När han utsågs till FN-ambassadör av president George W Bush 2005 stod det tidigt klart att han inte skulle komma att godkännas av senaten, även republikaner var motståndare. När det 2006 blev en demokratisk majoritet valde Bush att inte testa sin utnämning av Bolton som fick lämna sin post.

Det var därför oväntat att Trump utsåg Bolton, men det tolkas som att flera mer lämpliga inte var tillgängliga. Trumps första säkerhetsrådgivare var Michael Flynn, som fick avgå efter inblandningen i Rysslandsutredningen och den andre var HR McMaster som avskedades av presidenten med en tweet. John Bolton efterträdde honom och när Bolton plötsligt lämnade ersattes han av den nuvarande Robert O´Brien som tidigare sänts av Trump till Stockholm för att bistå den fängslade rapparen ASAP Rocky.

LÄS MER: Trump gav sig på Sverige – igen

”Trodde Finland var en del av Ryssland”

Säkerhetsrådgivaren står traditionellt presidenten mycket nära och förser honom med kvalificerade bakgrunder och bedömningar av det internationella säkerhetsläget. I Boltons fall tycks det av boken ”The room where it happened” (som kom ut på tisdagen) ha varit svårt att kommunicera. Bolton hävdar att Trump trodde att Finland var en del av Ryssland och att han inte visste att Storbritannien är en kärnvapenmakt. Bolton tror också att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skrattar åt Trumps försäkran om en ömsesidig förälskelse.

Bolton ger en bild som stämmer väl överens med andra uttalanden och böcker som publicerats om ett kaotiskt Vita hus och en okunnig och självupptagen president. Det allvarligaste inslaget är dock det återgivna samtalet mellan Trump och Kinas president Xi Jinping där Trump skall ha försökt förmå den kinesiske ledaren att se till att mer omfattande inköp av amerikanskt spannmål skedde i god tid före och under den nu pågående amerikanska valrörelsen. Med kraftigt ökad export – och därmed bättre villkor för bönderna – skulle Trump kunna säkra sitt omval i viktiga avgörande delstater.

Hur Xi reagerade är oklart men demokraterna ser Trumps agerande som en del av ett mönster där Rysslands agerande var intressant under den förra valrörelsen och där Ukrainas president uppmanades att leta fram negativa uppgifter om Joe Biden för att därmed säkra att Biden förlorade årets presidentval

Får kritik från bägge håll

Demokraterna kritiserar nu Bolton för att han inte vittnade vid riksrätten mot Trump om Ukrainaskandalen i februari, utan bara antydde att han hade viktig information som var negativ för Trump. Bolton försvarar sig med att Vita husets jurister satte stopp för publiceringen av boken och att han förhindrades att vittna. Republikanerna – som kritiserade Trump i sak för Ukraina men som inte ansåg att det var tillräckligt för att avsätta honom i en riksrätt – är kritiska till att Bolton publicerat sin bok under valrörelsen, coronapanedmin och den ekonomiska krisen och tycker att han kunde väntat tills efter valet då allt lugnat ned sig.

Men har då Boltons bok någon betydelse för valutgången? På marginalen är det mycket som kan väga över vågskålen och Boltons bok kan vara ett sådan tyngd. Förslaget till Xi innebär ytterligare ett exempel på hur Trump försökt förmå utländska intressen och ledare att hjälpa honom att vinna val, vilket är olagligt.

LÄS MER: Bolton: Kim skrattar åt Trump

LÄS MER: Nu släpps John Boltons omstridda bok

LÄS MER: Stridslysten Trump ligger under mot Biden