Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Analys: I politiskt kaos väcker Trumps fredsplan hopp – och kritik

Trumps fredsplan väcker hopp och är en chans om alla anammar den. Men det är ytterst tveksamt. Bara timmar innan presidenten kom med sitt historiska förslag åtalades Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för korruption. Det illustrerar utmaningarna i en region i kaos.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu framträdde sida vid sida i Vita huset med början klockan 18.10 på tisdagskvällen. För deras kritiker var det ett sätt i ett kritiskt skede att skifta fokus från deras personliga rättsproblem till den olösta konflikten mellan Israel och Palestina. Men amerikanen inledde presentationen av vad som har lanserats som århundradets uppgörelse för Mellanöstern med orden:

– Idag tar Israel ett stort steg mot fred.

– Jag valdes inte för att göra små saker, tillade han innan han kom in på den 80 sidor detaljerade fredsplanen som, enligt presidenten, ska göra hela regionen säkrare och mer välmående.

– Fred kräver kompromisser men vi kommer aldrig att begära att Israel kompromissar med sin säkerhet, slog Trump fast.

Jerusalem kommer att fortsätta vara Israels odelade huvudstad, lovade han. Men han sträckte ut handen:

– Det är inte mer än rätt att jag även gör mycket för palestinierna. Jag vill att det här ska vara ett bra avtal för dem också. Avtalet är en fantastisk möjlighet för palestinierna att äntligen uppnå en egen oberoende stat. Det kan vara den sista chansen de har.

Trump skrev brev till Abbas

Trump har skrivit ett brev till den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, berättade amerikanen.

– Den här kartan kommer att mer än fördubbla det palestinska territoriet och innehåller en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem där USA kommer att vara hedrade att öppna en ambassad, sade presidenten.

– Inga palestinier kommer att tvingas flytta från sina hem, tillade han.

En palestinsk stat kan vara ett faktum om fyra år, trodde han. Visionen är att 50 miljarder dollar kommer att investeras i området och en miljon jobb skapas.

Men enligt Benjamin Netanyahu ska Jordandalen på den ockuperade västbanken bli en del av Israel:

– I årtionden har fred undgått oss trots så många välmenande fredsförslag. De har misslyckats eftersom de inte lyckats hitta rätt balans mellan Israels behov av säkerhet och Palestinas strävan efter självständighet. Men du, herr president, erkänner att Israel måste ha suveränitet över Jordandalen, sade Netanyahu.

– Det är en fantastisk plan för Israel, sade han. Det är en fantastisk plan för fred. Ärligt talat, herr president, så är jag med tanke på allt du redan gjort för Israel inte förvånad. Du är den bästa vän Israel någonsin haft i Vita huset.

Planen avfärdades av palestinierna

En arkitekt bakom planen är Trumps svärson Jared Kushner. Den skulle ha lagts fram tidigare men har försenats på grund av oron för ett utvidgat krig i Mellanöstern till följd av spänningarna mellan USA och Iran. Det påverkar även Teherans allierade i Syrien, Libanon och i Gaza, vilka starkt präglar hotbilden mot Israel.

Redan innan innehållet var känt avfärdades den av den palestinska sidan för att gynna Israel. Chefsförhandlaren Saeb Erekat varnade för att om Israel börjar annektera palestinskt territorium är det ett ensidigt tillbakadragande från den tillfälliga uppgörelse som i hög grad styr samexistensen på Västbanken efter Osloavtalet 1993, undertecknat i Washington. Principen för en fredsuppgörelse om två stater är hotad, enligt Erekat. Det är en princip som väglett i princip alla internationella fredsinitiativ med stöd av FN och EU.

Inför presentationen i Washington uteslöt ledaren för den islamiska motståndsrörelsen Hamas, som har makten i Gaza, Ismail Haniya, enligt Al Jazeera inte ett nytt palestinskt uppror.

Tidigare på tisdagen kom nyheten att Benjamin Netanyahu inte längre söker sitt parlaments skydd mot att ställas inför rätta för korruptionsbrott. Det dröjde bara någon timma innan riksåklagaren väckte åtal för misstanke om bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman. Det betyder inte att Netanyahu måste avgå, det är ett krav först när en fällande dom vinner laga kraft.

Ett dåligt tecken

Men en uppslitande rättsprocess är knappast någon fördel för honom när han på nytt försöker få väljarnas förtroende i valet den 2 mars. Politikerna är splittrade och det parlamentariska läget är låst i motsättningar inte minst i förhållande till de israeliska araberna. Hittills har det varit omöjligt för Netanyahu och hans viktigaste rival, den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz.

Benjamin Netanyahu slog an tonen i ett Facebookinlägg. I stället för att inse stundens allvar, och resa sig över politiska överväganden, fortsätter oppositionen att bedriva billigt röstfiske, och skadar ett avgörande ögonblick i vårt lands historia, skrev Netanyahu och syftade på fredsplanen.

Gantz kommenterade i ett uttalande att israelerna står inför ett tydligt val: "Det går inte att styra ett land och på samma gång hantera tre allvarliga rättsfall".

Trumps plan väcker ett visst hopp, men det fanns ingen palestinsk ledare i Vita huset på tisdagen. Det är ett dåligt tecken. Ett fredsavtal kan inte skrivas över deras huvuden och de kraftiga reaktionernas från deras sida är ett uttryck för deras frustration och besvikelse.