Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Donald Trump och Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen. Bild: Susan Walsh

Analys: Historiskt möte, men vänskap skrotar inte Kims kärnvapen

Aldrig har ett möte med en diktator arrangerats inom ett dygn efter en invit via sociala medier. Och aldrig har en sittande amerikansk president besökt Nordkorea. För Donald Trump var det ett litet steg, men det kan få historisk betydelse.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump kom ut ur Frihetshuset på den sydkoreanska sidan av den lilla gränsbyn Panmunjom klockan 8.45 på söndagsmorgonen. För bara ett och ett halv år sedan hade det varit otänkbart. Då spred de nordkoreanska proven av kärnvapen och ballistiska robotar oro i världens mest militariserade zon, mellan Nord- och Sydkorea. Trump hotade med eld och ilska och Kim Jong-Un svarade att amerikanen är mentalt störd. Spänningen låg i luften.

Ett par månader senare hade allt förändrats. Kim höll ett försonande tal på nyårsaftonen. Han sände idrottsmän och sin syster till vinter-OS i Pyeongchang, han träffade Sydkoreas president Moon Jae-In och snart hände det osannolika, ett personligt möte med president Trump i Singapore för drygt ett år sedan. Nordkorea gav ett löfte om att sträva efter ett kärnvapenfritt Korea mot att sanktionerna hävdes. Det var inte bindande och det fanns ingen tidtabell, men lovande.

Lovorden fortsatte

I vintras slutade ett andra toppmöte i Vietnam tvärt i oenighet. Donald Trump åkte hem. Hans närmaste medarbetare kritiserade Nordkorea. Trump, däremot, fortsatte att brevväxla med den nordkoreanske ledaren och lovordade honom i närmast kärleksfulla ordalag.

Och så i samband med G20-mötet i Osaka i Japan kom en tweet från Trump med en fråga till Kim om han vill träffa honom och skaka hand i Panmunjom. Han svarade samma eftermiddag. Och att nu i de stora tv-kanalernas direktsändning se Trump komma ut, gå nedför trappan och kliva fram mellan de ljusblå barackerna till den lilla upphöjning i betong som markerar den tillfälliga gränslinjen, kändes lika främmande som ett besök av en utomjordning.

Bild: Susan Walsh

Mot honom kom Kim Jong-Un. De skakade hand, log och Kim ska ha sagt att det var trevligt att ses igen och att han inte hade väntat sig att träffa Trump på den här platsen. Han bjöd honom att ta klivet över på norra sidan. De gick 20 steg in i Nordkorea, vände sig om och lät sig fotograferas.

– Det är ett historiskt ögonblick, sade Kim inför reportrarna när de kom in på den södra sidan.

– Att korsa den linjen var en stor ära, sade Trump och talade om ”stor vänskap” dem emellan.

– Om det inte vore för den vänskapen skulle det här plötsliga mötet inte ha varit möjligt, sade Kim

– Jag bjuder in dig till Vita huset här och nu, sade Trump och skakade Kims hand.

Kim Jong-Un berättade att han blev förvånad när han fick höra om Trumps inbjudan:

– Jag ville möta er igen och den här platsen är ett tecken på en olycklig historia i det förgångna. Att få möjligheten att möta er här är mycket viktigt. Det betyder att vi kan känna oss lugna och möta varandra med positiva tankar. Jag tror att det här kommer att få ett inflytande över alla våra diskussioner i framtiden.

– Det här kan vara ett mycket historiskt ögonblick och jag gissar att det är vad det är, sade Trump.

Bild: Susan Walsh

"Ingen vet hur saker utvecklas"

De höll ett enskilt samtal som varade i över 50 minuter. Efteråt tog de farväl och Kim gick över till Nordkorea och försvann bakom ryggarna av säkerhetsvakter.

De avbrutna samtalen om de nordkoreanska kärnvapnen ska återupptas, avslöjade Trump:

– Vi kom överens om att vi ska utse var sitt team som ska försöka arbeta fram några detaljer med början inom två, tre veckor.

Men presidenten har inte bråttom att nå resultat:

– Fart är inte målet, sade han och tillade försiktigt:

– Inget vet hur saker utvecklas.

Konkreta resultat krävs

Trump nämnde inte kraven på att nordkoreanerna måste göra sig av med sina kärnvapen för att kunna räkna med eftergifter. De robottest som trots allt har genomförts det senaste året avvisade han som tämligen harmlösa. Han lyfte istället fram att inga nya kärnvapentest eller ballistiska test genomförts och att krigshotet är borta.

– Vi har antagligen tagit ett steg i rätt riktning. Vi förstår varandra och det kan leda till stora saker. Det är bra för Sydkorea, för Nordkorea och för världen.

Men 66 år efter vapenstilleståndet finns inget fredsavtal. Och Kim Jong-Un är en brutal ledare över 25 miljoner invånare i en sluten stat utan medborgerliga fri- och rättigheter. Hans cv är förskräckande. Med vänskap kan mycket vinnas, men det krävs konkreta resultat och framsteg och även en moralisk rättvisa. Det avgör hur vi slutligen ska se på Trumps timma med Kim i det globala rampljuset.