Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Analys: Ett vågspel att låta Trumpfalangen styra partiet

Elektorerna fastställde valresultatet. Joe Biden är USA:s nye president. Men Donald Trump fortsätter att hävda att han vunnit en jordskredsseger.
– Kan inte låta detta hända, twittrar han.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

När elektorerna i alla delstater och District of Columbia lagt sina röster stod det klart att Joe Biden vunnit 306 elektorsröster mot Trumps 232. Biden vann i antal avlagda röster med 51,4 procent mot Trumps 46,9.

Till sist bestämde sig senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConell att bryta sin tystnad och erkände att Joe Biden vunnit.

– Elektorskollegiet har sagt sitt, meddelade han.

Då hade flera andra republikanska senatorer – bland dem Mitt Romney och John Thune – gratulerat Biden till segern och republikanska ledamöter i representanthuset förklarade att Biden vunnit.

Joe Biden har varit försiktig i sina uttalanden under veckorna mellan valdagen den 3 november och den 14 november när elektorerna lade sina röster. I USA är valen indirekta och det är elektorerna som formellt avgör.

Men när Hawaii, som sista delstat, lagt sina elektorsröster och därmed fastslagit resultatet var Joe Biden mycket tydlig i sin kritik av Donald Trump. Han anklagade Trump för att på ett extremt sätt ha utnyttjat de juridiska möjligheterna att hävda valfusk ända till Högsta Domstolen, HD. Trumps överklaganden i ett trettiotal domstolar har avslagits och HD har vid två tillfällen gjort samma sak.

LÄS MER: Trump kommer troligen aldrig att erkänna sig besegrad

Ville ogiltigförklara 20 miljoner röster

Biden påpekade att den republikanske justitieministern i Texas tog initiativet – och fick med sig ytterligare sjutton republikanskt styrda delstater – till att försöka få HD att underkänna valresultaten i de sex vågmästarstaterna Arizona, Pennsylvania, Nevada, Michigan, Wisconsin och Georgia. 20 miljoner röster skulle på det sättet ogiltigförklaras. Över hundra republikanska kongressledamöter ställde upp på Trumps sida. HD sade nej.

Nu återstår det för bara för de republikaner i kongressen, som hävdar att valet inte gått rätt till, att debattera frågan den 6 januari då elektorernas utslag formellt skall fastställas. Men de kommer inte att lyckas förändra resultatet.

Det finns flera skäl – vid sidan av att de faktiskt tror att valet inte genomförts korrekt – till att en del republikaner i kongressen är ovilliga att erkänna att Joe Biden vunnit och att Donald Trump förlorat.

• Rädsla för att Donald Trump ska förfölja dem och försvåra deras återval i mellanårsvalet 2022.

• Oro för att utsättas för olika former av hot och trakasserier av Trump-anhängare.

• Ett sätt att hämnas för utredningarna om rysk inblandning i valet som Trump vann 2016.

• Ilska över att Donald Trump i Ukrainaskandalen hotades av riksrätt.

• Möjlighet att påverka vilka Trump benåndar inför avgången.

LÄS MER: Bidens attack mot Trump i natt: ”Demokratin segrade”

Senatsval kan avgöra framtiden

Men det handlar också om senatsvalen i Georgia som hålls den 5 januari. Ingen av kandidaterna i de valen fick den nödvändiga majoriteten den 3 november varför valen tas om. Här hänger majoriteten i senaten helt på utgången. Det räcker för republikanerna att vinna ett av valen för att behålla majoriteten men demokraterna behöver vinna båda för att förändra styrkeförhållandet.

Demokraterna har majoriteten i representanthuset och en majoritet även i senaten skulle innebära att Joe Biden får möjlighet att genomdriva en rad reformer som republikanerna motsätter sig.

Trump manar republikanerna att ta revansch för det påstådda valfusket. Han har redan hållit ett kampanjmöte i delstaten och avser att hålla ytterligare minst ett före den 5 januari.

Ett vågspel

Trumplojalister i senaten – som Lindsey Graham – har kontaktat Joe Biden och diskuterat sakfrågor som väntas komma upp i senaten sedan Biden svurit eden som president den 20 januari. Men utåt vill de inte att detta skall tolkas som att de ännu godkänt Biden som USA:s näste president. När Mitch McConell nu erkänt Joe Biden som ny president väntas dock andra att följa efter.

För det är inte bara Donald Trump som har lojala följare. Republikaner, vars försiktighet kan tolkas som svek mot demokratin och undfallenhet mot Trump, riskerar att straffas av sina mer moderata väljare. Det är ett vågspel för republikanerna att låta Trumpfalangen styra partiet.

LÄS MER: Tunga republikaner: "Dags att gå vidare"