Analys: Efter nederlaget – Johnson hotar med nyval

Klockan 23.10 på tisdagskvällen kom beskedet Boris Johnson fruktade. En majoritet av underhusets ledamöter röstade för en förlängning av brexit. Men ödesdramat är inte över. Premiärministern hotar med nyval.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Enligt förslaget ska brexit skjutas upp till den 31 januari om underhuset inte har godkänt ett nytt avtal före den 19 oktober, det vill säga dagen efter det avgörande EU-toppmötet i Bryssel. Ett lagförslag ska debatteras i parlamentet under tisdagen och om även det får stöd av ett flertal går det vidare till överhuset.

Om det inte blir förseningar och överraskningar kan det godkännas av drottningen på måndag innan parlamentet stängs i fem veckor på initiativ av Boris Johnson.

– Vi måste göra ett val.

Det blev en dramatisk upplösning på en kväll som började med ett avhopp i sista stund och rebelliska partivänner och slutligen en omröstning som slutade med 328 röster för förslaget och 301 mot. Omröstningen banar väg för en tredje förlängning av brexit, eller ett nyval.

ANNONS

Men Boris Johnson vägrar acceptera utslaget. Om parlamentet under tisdagen röstar för en meningslös förlängning, kommer väljarna att få välja vem som ska åka till Bryssel den 17 oktober, säger han och kommer att söka ett nyval, sannolikt den 14 oktober.

Om Labourledaren Jeremy Corbyn åker till Bryssel, säger Johnson, kommer han att göra vad EU vill. Om jag själv åker, kommer jag att få ett avtal, hävdar han självsäkert i larmet efter omröstningen.

Brett uppror mot regeringen

Diktatoriskt. Demagogiskt. Odemokratiskt. Föraktfullt. Det är bara några av de många kraftuttryck som satte tonen för den uppslitande och historiska debatten på tisdagskvällen.

Det var ett brett uppror mot regeringen och ett gemensamt försök av motståndarna över partigränserna att ta tillbaka det demokratiska initiativet från en premiärminister som, hävdar de, stänger parlamentet för att förhindra debatt för att driva Storbritannien mot ett avtalslöst utträde den 31 oktober med katastrofala följder. Dessutom mot den majoritets vilja enligt tidigare beslut.

De efterfrågade konkreta förslag för att få Bryssel att ändra på utträdesavtalet till EU-toppmötet den 17 oktober, men fick inga. Samtidigt kom signaler från EU om att de inte har fått några förslag från britterna.

Boris Johnson anklagade oppositionen för att sabotera förhandlingarna. Han har hotat rebelliska konservativa ledamöter om att deras saga är all inom partiet om de inte är lojala med honom och hans hårda linje, men det hjälpte inte. Ett möte med dem slutade i fiasko och påverkade inte deras inställning.

ANNONS

Oron för fredsavtalet understryks

Buanden och instämmanden bildade bakgrund i underhuset med en talman som hade fullt sjå att försöka hålla ordningen. Aldrig tidigare har motsättningarna varit så uppenbara, aldrig efter andra världskriget har en så extraordinär debatt skett under mer kaotiska former och med Storbritanniens framtid satt ifråga.

Inledningen på den här möjligen sista akten i brexitdramat med Boris Johnson som premiärminister var att en konservativ ledamot inför sittande hus gick över till Liberaldemokraterna, framför ögonen på premiärministern. Men avhoppet leder Johnson en minoritetsregering med 10 stödröster från det nordirländska unionistpartiet DUP, i ett splittrat Nordirland där kraven på ett närmande till republiken Irland får näring och oron för fredsavtalet understryks av nya våldsdåd.

Det är mot Nordirland EU:s nya yttre gräns går, och det är villkoren för att gränsen förblir öppen som brexitkrisen handlar om. Johnson godtar inte EU:s krav på att EU:s regler ska gälla under en odefinierad övergångsperiod, medan EU hittills har vägrat att omförhandla.

– Nog är nog. Landet vill att det här görs nu. Jag är övertygad om att vi kommer att ordna ett avtal, men oavsett det så kommer vi att lämna den 31 oktober, sade en stridslysten Johnson inför omröstningen.

"En regering av fegisar"

Labourledaren Jeremy Corbyn anklagade premiärministern för att ljuga när han säger att man förbereder nya förslag för att få fram ett nytt avtal med EU.

ANNONS

– Detta är inte bara en regering i kaos och en regering av fegisar, sade Corbyn.

Om lagförslaget godkänns i underhuset under tisdagen går det vidare till Överhuset. Om det inte blir några förseningar och överraskningar kan drottningen ge sin välsignelse på måndag innan underhuset stängs i fem veckor.

Men allt tyder på att Boris Johnson söker lösa krisen med ett nyval. Men det kräver två tredjedels majoritet i underhuset. Det är inte alls givet. Ett nej skulle lamslå parlamentets arbete medan tiden tickar mot brexit, som är lagligt bindande.

Dramatiken fortsätter.

ANNONS