Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trump eldar på, och det är demokratiska guvernörer han vill komma åt, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Alex Brandon/GP
Trump eldar på, och det är demokratiska guvernörer han vill komma åt, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Alex Brandon/GP

Britt-Marie Mattsson: Analys: Donald Trump eldar på protester mot restriktioner

Upprörda amerikaner kräver att delstaterna skall öppnas upp. Och Donald Trump eldar på. Befria Virginia! Befria Michigan! Befria Minnesota! Det är demokratiska guvernörer han vill komma åt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump hävdade nyligen att det är han som bestämmer när delstaterna skall häva de restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av coronaviruset. Guvernörerna invände att konstitutionen ger dem makten över frågor som bland annat hänger samman med hälsoläget.

Trump gav sig då på flera guvernörer, bland dem New Yorks Andrew Cuomo och Michigans Gretchen Whitmer som han vid en presskonferens i Vita huset kallade ”kvinnan i Michigan.”

Trump har presenterat en vag plan för hur USA skall öppnas upp men det står klart att han vill göra det betydligt snabbare än många både demokratiska och republikanska guvernörer.

Med uppmaningar på Twitter underblåser nu Trump demonstrationer i flera delstater där hans sympatisörer kräver att guvernörerna skall häva restriktionerna.

Befria Virginia! Befria Michigan! Befria Minnesota!, skriver presidenten på Twitter.

LÄS MER: Analys: Trump fortsätter säga emot sig själv

Demonstranter med skjutvapen

Bilder kablas ut från Michigans huvudstad Lansing där bilkaravaner tutar och kör runt delstatens Capitolium, där guvernör Gretchen Whitmer har sitt kontor. Demonstranter samlas utanför med amerikanska flaggor och plakat och ropar slagord mot Whitmer och skanderar på samma sätt som tidigare mot Hillary Clinton – ” lock her up”, lås in henne.

Av sekvenserna från Michigan framgår att demonstrationerna är relativt begränsade – ett tusental rapporteras delta – men många av de som protesterar bär skjutvapen. Det handlar om både pistoler och automatvapen, som visas upp inför kamerorna. Att bära vapen är tillåtet i Michigan.

LÄS MER: Trump i samtal med Biden om coronakrisen

Inga ingripanden av polisen har ännu skett mot dem som trotsar uppmaningarna att hålla sig inne. Michigan tillhör de delstater som drabbats hårt av pandemin. Konservativa grupper, som stöder Donald Trump, står bakom protesterna både i Michigan, Virginia och Minnesota. Trump säger att demonstranterna agerar förnuftigt.

Att Michigans guvernör Gretchen Whitmer nämns som en tänkbar vicepresidentkandidat till Joe Biden är inte oviktigt när protesterna genomförs. Inte heller att senatorn Amy Klobuchar – som också pekas ut som Bidens vice – kommer från Minnesota.

LÄS MER: Trump hotar att ajournera kongressen

Guvernörar nekar till beröm

De tre delstaterna som Trump vill befria styrs av demokratiska guvernörer som kritiserat administrationen för att inte tillräckligt snabbt ha kommit till undsättning med skyddskläder, respiratorer och tester för corona.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att han inte är intresserad av att gräla med presidenten, bara av att New York och andra delstater får den hjälp som behövs. Men han uppmanar i nästa mening Trump att sluta se på tv och börja jobba med att få fram den utrustning som saknas över hela USA.

Trump kontrar med att säga att han haft ”underbara” och ”fantastiska” samtal med guvernörerna som tackat honom personligen för hans snabba och resoluta insatser. Detta förnekar många guvernörer som kritiserar att presidenten i början bagatelliserade faran med coronaviruset och att han underlåtit att presentera en nationell plan för hur smittan skall bekämpas.

Poströstandet lär öka

Demonstrationerna påminner om Tea Party-protesterna, som låg till grund för Trumps framgångsrika kampanj. Trump säger att han hoppas att snart kunna återuppta sina valmöten. Han har redan sett till att kan poströsta från Vita huset, vilket är en indikation på att han litar på experterna som talar om att det kan komma en andra våg av smittan i höst.

Trump är formellt skriven i Florida där han måste rösta personligen om han inte poströstar. Omkring 30 procent poströstade 2016, den siffran kommer troligen att öka kraftigt.