Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Analys: Donald Trump anklagas för att ”stjäla valet”

Ledande militärer kritiserar. Coronaspridningen ökar. Protesterna tilltar. Joe Biden anklagar Donald Trump för att vilja ”stjäla valet”. Presidenten själv planerar ett massmöte nästa vecka.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump överväger att kalla in militären för att skapa ”lag och ordning”, vilket har vållat kraftiga reaktioner. Försvarsminister Mark Epster gick snabbt ut och motsatte sig militärt ingripande mot demonstranter. Generalen Mike Milley – som i kamouflageuniform gick tillsammans med Trump till kyrkan där presidenten höll upp en bibel – har bett om ursäkt för sitt deltagande och har framhållit att fredliga demonstrationer är en del av den amerikanska yttrandefriheten och demokratin.

Trumps tidigare försvarsminister James Mattis tillhör de många höga militärer som vänder sig mot presidenten. Därmed vidgas sprickan mellan försvarshögkvarteret Pentagon och Trump som är civil överbefälhavare, ÖB. Den republikanske senatorn Lindsey Graham – som är en nära allierad och uppbackare av Trump – ställer sig också på Mike Milleys sida.

Guvernörer i en rad delstater vägrar att följa Trumps uppmaning att ”dominera gatorna” med Nationalgardet. I Seattle pågår konstanta demonstrationer sedan flera veckor tillbaka och den demokratiska borgmästaren Jenny Durkan svarade kort på Trumps uppmaning att hon skulle se till att få folk från gatorna:

– Gå tillbaka ned i bunkern.

LÄS MER: Trump flyttar haussat konventtal till Florida

Trump hyllar polisen

När demonstranter samlades utanför Vita huset för en tid sedan – och drevs bort med tårgas och och gummikulor – hade Trump dagen innan förts ned av säkerhetsvakter till den säkrade bunkern, ett avslöjande som tros ha lett till att Trump bestämde sig för arrangera att fototillfället vid kyrkan.

Trump hyllar polisen och anser att den gör ett bra jobb, samtidigt som reformer förbereds i en rad delstater av polisväsendet.

Trump har bestämt att återuppta sina kampanjmöten som varit inställda sedan början av mars. Fredagen den 19 juni talar presidenten i Tulsa i Oklahoma. Det är både en känslig stad och ett känsligt datum.19 juni, ”Juneteenth”, högtidlighålls som frihetsdagen då Texas var den sista delstaten i den besegrade sydstatskonfederationen som proklamerade att slavarna var fria efter inbördeskriget.

I Tulsa är såren fortfarande inte läkta efter de våldsamma upploppen 1921 då vita lynchade en svart man och därefter satte eld på stora delar av de mer välmående svarta kvarteren i staden, kallade Tulsas Wall Street.

Donald Trump är inte omedveten om både vad dagen och staden historiskt betyder och att känslorna är särskilt starka just nu när protester genomförs över hela USA med slagordet ”Black Lives matter.”

Vill ha kvar sydstatsstatyer

De senaste veckorna har inställningen till både statyer och militäranläggningar, som bär namn efter sydstatsgeneraler, ifrågasatts liksom sydstatsflaggan. Även republikaner i kongressen har ställt sig försiktigt positiva till att de gamla sydstatssymbolerna skall försvinna ur offentligheten. Men Donald Trump sätter sig på tvären och anser att detta är monument och statyer som är en del av USA:s historia.

När Trump nu fortsätter sina kampanjmöten måste alla som vill komma in anmäla sig på nätet. Av det finstilta framgår att de som deltar godkänner att varken Donald J Trump eller kampanjen är ansvariga för en eventuell smittspridning av covid-19. Antalet smittade stiger nu hastigt i flera delstater som öppnat tidigare stängda verksamheter.

Republikanerna och Trump har också beslutat att flytta partiets konvent i augusti från North Carolina till Jacksonville i Florida där guvernören – i motsats till i North Carolina – utlovat färre restriktioner med anledning av smittspridningen.

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden fruktar att valet i höst inte kommer att gå rätt till. Han anklagar Trump för att försöka ”stjäla valet” genom att motarbeta att väljare i höst skall kunna poströsta.

LÄS MER: Trump tar inte ansvar för smitta vid möten