Medlemmar av Irans Revolutionsgarde i Persiska viken. Det iranska elitförbandet anklagas för att ha medverkat vid attackerna mot internationella oljefartyg i området på senare tid.
Medlemmar av Irans Revolutionsgarde i Persiska viken. Det iranska elitförbandet anklagas för att ha medverkat vid attackerna mot internationella oljefartyg i området på senare tid.

Analys: Allvarligt misstag om USA underskattar Irans militär

Med sanktioner och hot rycker en väpnad konflikt närmare. Men Irans militär har ett stort nätverk av soldater och milisgrupper i regionen. Det vore ett allvarligt misstag av USA att underskatta motståndet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

President Donald Trump var som presidentkandidat kritisk till det internationella kärnenergiavtalet med Iran, liksom till det globala klimatavtalet. Det är inte eftergifter som bidrar till USA:s säkerhet och ekonomi, ansåg han. Som president har han infriat sina löften om att ensidigt lämna båda överenskommelserna.

Men i fallet med Iran har Trump genom hård retorik, ekonomisk isolering och militär uppladdning, ett för honom känt mönster, satt igång en utveckling som skenar i farlig riktning mot krig. Efter attacker mot sex oljefartyg och nedskjutningen av ett fjärrstyrt amerikanskt spionflygplan, avbröt han i sista stund en anfallsvåg med hänvisning till att kanske 150 döda iranier inte skulle stå i proportion till en obemannad drönare. Men han har beordrat cyberattacker och hotat utplåna Iran, precis som han en gång gjorde med Nordkorea, men är även öppen för samtal och vänskap om han blir åtlydd.

ANNONS

Läget är så osäkert att provokationer och misstag kan leda till ett eskalerande förlopp, utom mänsklig kontroll, och ett totalt krig, även om det inte var meningen.

Iran är ingen lätt motståndare

Iran är inte heller en lätt motståndare ens för en militär supermakt som USA. Landets försvarsbudget är mindre än Israels och bara en femtedel av vad rivalen Saudiarabiens. Men de stående styrkorna uppgår till över en halv miljon man. Och med drygt 80 miljoner invånare finns ett brett rekryteringsunderlag. De iranska generalerna har dessutom erfarenhet av storskaliga och personalkrävande konfrontationer efter kriget med Irak (1980-88), och väpnade konflikter i grannländer som Irak och Syrien.

Till utlandet skickas egna befäl och soldater, ofta ur Revolutionsgardet. Stöd ges åt milisgrupper som är mer eller mindre lojala mot det aktuella landets ledarskap. I Irak spelade Iranstödda miliser en viktig roll i kampen mot IS och utgör nu en kvarvarande maktfaktor. USA har cirka 5 000 man i Irak och har stämplat Revolutionsgardet som terrorister. Amerikanerna i området har hög beredskap för att värja sig mot angrepp från iranska grupper.

I Syrien stöder Iran genom egna stridskrafter eller ombud Assad-regimen. Tíllsammans med Ryssland och Turkiet har de det internationella initiativet för att om möjligt få till stånd en fredsprocess efter över åtta år av krig. Men spänningarna inom trion är stora och ryska och syriska flyganfall mot den sista stora rebellhållna enklaven Idlib sker med turkiska förband som åsyna vittnen. Politiker i Ankara varnar för en ny flyktingvåg norrut.

ANNONS

Iransk militär i Syrien har även, direkt eller via anhängare, angripit mål i Israel. Det har lett till motanfall i ett hittills lågintensivt men förrädiskt krig som kan växa. I Syrien finns även Hizbollah, den Libanonbaserade shiamuslimska organisationen som Israel ser som ett ständigt hot mot den nationella tryggheten.

Från söder är hotet Hamas, "Islamiska Motståndsrörelsen", ett palestinskt politiskt parti som många betraktar som en terroristorganisation. Hamas styr i den palestinska Gazaremsan och anklagas för att ligga bakom de raket- och robotanfall som sker med ojämna mellanrum mot bland annat Ashkelon, en stad i sydvästra Israel. Hamas anses ha Irans politiska välsignelse.

Lyssna även på Nyhetspodden i GP: Hur nära är ett krig mellan USA och Iran?

Stöder Huthirebeller i Jemen

Iran stöder också Huthirebellerna i Jemen. De strider mot regeringstrupper och en militär koalition som leds av det saudiska kungahuset. Rebellerna angriper även mål i Saudiarabien med drönare.

Om konflikten mellan Iran och USA trappas upp finns med andra ord en högst påtaglig risk för att strider bryter ut längs många fronter och drar in flera länder i en allt större konflikt. För USA:s del utgör en hangarfartygsgrupp, strategiskt bombflyg och ett par tusen influgna soldater en väsentlig slagstyrka, men helt otillräcklig för att träffa ett avgörande på marken.

ANNONS

Samtidigt kommer på tisdagen Donald Trumps rådgivare Jared Kushner till Bahrain för en internationell konferens som är ett första steg i en fredsplan för Mellanöstern. Moroten är inte en tvåstatslösning, utan investeringar. Men pengar löser inte grundproblemet, Israels ockupation av palestinska områden, hävdar kritiker.

Det ser inte bra ut.

ANNONS