Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump-supporters i Georgia.
Trump-supporters i Georgia.

Britt-Marie Mattsson: Analys: Allt ljus på Georgia

Allt ljus på Georgia. Om en knapp månad hålls val i delstaten. Här avgörs vilket parti som får majoriteten i senaten. Donald Trump, Joe Biden och Barack Obama kastar sig in i valkampanjen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Val till senaten hölls samma dag som presidentvalet den 3 november. Båda senatsplatserna i Georgia stod på spel. Men ingen av kandidaterna nådde de femtio procent av rösterna som krävs. Så nu tas valet om den 5 januari.

Anledningen till det stora intresset är att majoriteten i senaten hänger på utgången av valen i delstaten. I den nuvarande senaten sitter 52 republikaner och 46 demokrater och två oberoende som brukar rösta med demokraterna. I den nyvalda senaten, som inleder sitt arbete i januari, är styrkeförhållandet just nu 50 republikaner mot 46 demokrater och två oberoende. Det betyder att de två som vinner i Georgia avgör om det blir demokraterna eller republikanerna som får majoritet. Vid 50-50 är det vicepresidenten, som formellt är ordförande i senaten, som har utslagsröst.

De närmaste fyra åren har Kamala Harris den rollen.

Flera toppolitiker reser till delstaten

Först ut av toppolitiker som rest till Georgia är den nuvarande vicepresidenten Mike Pence som häromdagen vid ett stort kampanjmöte manade republikanska väljare att rösta. Endast på det sättet kan den republikanska majoriteten behållas och de beslut som fattats under Trumpadministrationen räddas, påpekade han.

Näst på tur var Barack Obama som hemifrån levererade en digital appell och uppmanade alla demokrater att se till att demokraterna tar över senaten så att Joe Biden får möjlighet att genomföra den politik som han utlovat. Joe Biden väntas resa till Georgia inom kort.

Donald Trumps kampanjmöte natten till söndagen svensk tid är svårt att utvärdera. Å ena sidan kampanjar han för att de två republikanerna skall vinna. Å andra sidan hävdar han fortfarande att han förlorade Georgia på grund av avancerat valfusk och med riggade valmaskiner. Han har även givit sig på de högsta ansvariga för valorganisationen som är republikaner och kritiserat delstatens republikanske guvernör.

Republikanerna förlorade delstaten i valet

Det är samma valorganisation den 5 januari som den 3 november och samma maskiner används. Att både insistera på att det förkommit avancerat valfusk i presidentvalet och att senatsvalet går rätt till är komplicerat.

Problemet för republikanerna är att den seger som Trump kunde notera 2016, med omkring 190 000 rösters övervikt mot Clinton, åts upp i år och att han istället förlorade med uppskattningsvis 12 700 röster mot Biden. Trump stärkte sig i valdistrikt på landsbygden men förlorade väljare i Atlanta och större städet liksom i kringliggande förorter. Det är ett mönster som också finns i andra vågmästarstater.

Trump riskerar att vara lika mycket sänke som draghjälp när han fortsätter att vägra erkänna sig besegrad. Ytterligare ett överklagande lämnades in i Georgia häromdagen, trots att valresultatet är fastställt. Justitieminister William Barr har konstaterat att inga oegentligheter förekommit som förändrar valutgången och ett fyrtiotal överklaganden från Trumps team har avslagits.

Republikanen David Perdue söker omval till senaten och utmanas av demokraten Jon Ossoff, som är tidigare journalist och en tuff kritiker av Donald Trump. I valet nådde ingen av dem femtio procent, Perdue fick 49,7 och Ossoff 47,9. Nu kämpar Perdue för att Georgia skall förbli republikanskt i senaten trots att delstaten valt en demokratisk president.

Den andra platsen i senaten är öppen sedan den tidigare republikanske senatorn på grund av ohälsa lämnade under mandatperioden för ett knappt år sedan. Här står nu republikanen Kelly Loeffler mot demokraten Raphael Warnock. Affärskvinnan Loeffler har varit tillfällig ersättare i senaten. Hon måste nu vinna på egna meriter. Warnock är pastor i Martin Luther Kings gamla kyrka i Atlanta. Båda var långt ifrån 50 procent i valet i november, andra kandidater splittrade.

Opinionsmätningarna tyder på två jämna val. Det räcker för republikanerna att vinna ett av valen för att behålla majoriteten i senaten. Demokraterna måste segra i båda.