Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Demonstranter i Malis huvudstad Bakamo håller upp plakat där det står på franska
Demonstranter i Malis huvudstad Bakamo håller upp plakat där det står på franska "Den här regimen är ett coronavirus för Mali." Bild: Baba Ahmed

Jan Höglund: Analys: Afrikanska oroshärdar ett hot mot europeisk säkerhet

I Libyen retirerar krigsherren Khalifa Haftar. I Mali ska fransmän ha dödat al-Qaidas ledare Abdelmalek Droukdel. Det har ett samband. Utländsk militär är djupt involverad i afrikanska oroshärdar. Utvecklingen, förstärkt av pandemin, är ett hot mot europeisk säkerhet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Libyen är i kaos efter diktatorn Muammar Khadaffis död 2011. Läget förvärrades ytterligare när generalen Khalifa Haftar, med stöd av bland annat Ryssland, förra året från sin territoriella bas i östra delen av landet gick till offensiv mot huvudstaden Tripoli och den FN-stödda enhetsregeringen under Fayez Sarraj.

Flera försök till internationell medling har misslyckats. Men sedan Turkiet gick in militärt på regeringens sida har rebellernas framryckning hejdats. Tidigare i veckan återtogs kontrollen över Tripolis flygplats, och inför helger föll deras sista större fäste i väster, staden Tarhuna. Bilder visar jublande soldater och enhetsregeringens talesman talade om "våra heroiska styrkor".

Tre huvudaktörer

Avgörande för vad som blir nästa steg ligger dock inte enbart i libyernas händer. Det finns tre huvudsakliga aktörer:

1. Ryssland anses, efter att gått in och räddat regimen i Syrien, även vilja etablera en strategisk närvaro i Libyen och på den afrikanska kontinenten. Det har manifesterats med politisk uppbackning, men även, enligt flera rapporter, av legosoldater och stridsflyg.

2. Turkiet är allierad med Ryssland, men det är en skör balansgång, inte minst i Libyen. Det är ett splittrat land men rikt på olja och med ett strategiskt läge i nordöstra Afrika, i närheten till Mellanöstern och de på naturtillgångar potentiellt rika områdena kring Cypern i Medelhavet. Där gör Ankara anspråk som är en direkt utmaning mot EU. Ytterligare ekonomiska sanktioner är att vänta. Den cypriotiske presidenten kräver att landet inte längre ska betraktas som en kandidat till ett framtida medlemskap i unionen.

3. EU är dock i ett dilemma. Medlemsländerna står i huvudsak på enhetsregeringens sida i den libyska konflikten, därmed också på Turkiets. Landet är trots allt viktigt för Bryssel som partner för att förhindra en ny flyktingkris. Det är också Libyen. Men förhållandena för flyktingar, i läger som får europeiska pengar, är ofta rent miserabla med övergrepp och människohandel. EU upprätthåller också en militär operation i Medelhavet för att förhindra vapensmuggling, men leveranserna fortsätter.

Eskalerande attacker söder om Sahara

Frankrike har stått bakom Khalifa Haftar. President Emmanuel Macron har haft telefonkontakt med honom, enligt medieuppgifter. Samtidigt prioriterar Macron kampen mot internationell jihadism i Afrika. Det är ett växande problem efter Libyens kollaps och IS-kalifatets upplösning i Syrien och Irak. De senaste åren har attackerna eskalerat dramatiskt i Sahelbältet söder om Sahara i länder som Mali, Burkina Faso och Niger.

I Mali, där Sverige har en FN-kontingent, leder Frankrike en antiterrorinsats som omfattar omkring 5 000 man, Barkhane. Den svenska riksdagen väntas inom kort även godkänna att svenska specialförband deltar i en ny franskledd insats, Task Force Takuba, som ska ingå i Barkhane.

Säkerhetsläget är spänt och riskerna betydande både för civila och militärer. Dessutom skakas huvudstaden Bamako av demonstrationer mot regimen. Nu uppger Frankrikes försvarsminister Florence Parly att franska förband har dödat Abdelmalek Droukdel, ledare för al-Qaidas nordafrikanska gren (Aqim), och tillfångatagit IS-ledaren Mohamed al-Mrabat.

Ledare för IS tillfångatagen

Fransmännen har sökt Droukdel i flera år. Han ska ha dödats i nordvästra Mali nära gränsen mot Algeriet tillsammans med flera nära allierade. Han var inflytelserik och med när islamister tog kontroll över norra Mali. Det ledde till att Frankrike ingrep militärt och drev bort dem 2013.

Den tillfångatagne Mohamed al-Mrabat beskivs som ledare för IS i regionen.

Fransmännen ska ha dödat flera hundra extremistkrigare de senaste månaderna. Det är en pågående terroristjakt som sker med oförminskad intensitet, med eller utan allmänhetens vetskap, och som enligt kunniga bedömare påverkar säkerheten även i Europa.